Jure Zdovc, za katerega je bilo prvenstvo v Franciji zadnje, je na omenjeni tekmi dosegel 14 točk, 5 skokov in 2 asistenci. Na koncu je bil tudi najboljši slovenski košarkar na prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc, za katerega je bilo prvenstvo v Franciji zadnje, je na omenjeni tekmi dosegel 14 točk, 5 skokov in 2 asistenci. Na koncu je bil tudi najboljši slovenski košarkar na prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Rašo Nesterovič
Najboljši strelec tekme s Francijo je bil Rašo Nesterovič. Foto: EPA
Iz zgodovine: 1999: Slovenija - Francija

"Tekmo smo fantastično odprli, vodili, potem pa so začeli sodniki. To je bila ena največjih kraj v košarki! Morda se kdo s tem ne bo strinjal, a jaz ne iščem opravičila, tisti, ki me poznajo, vedo, da sem samokritičen," je pohod na peto srečanje v rubriki "Slovenskih tekem za zgodovino" začel zdajšnji selektor in tedanji branilec Jure Zdovc.


Spet ta Izrael...

Slovenija je v prvem delu prvenstva v Franciji najprej visoko izgubila z Rusi (47:68), kar je bil najslabši strelski izkupiček zeleno-belih na prvenstvih, kasneje pa je premagala Španijo (85:75) in Madžarsko (72:66) in se uvrstila v drugi del. Tam je najprej izgubila z Jugoslavijo (66:71), že drugič z Izraelom (66:67), ko je prišla na vrsto Francija in celo priložnost, da se varovanci Borisa Zrinskega z le dvema zmagama na kontu (uspeh z Madžarsko se je črtal, ker se ta ni uvrstila naprej) uvrsti v četrtfinale.


"Sodniki so nam vedno kaj vzeli"
"Čim smo postali nevarni, so nas sesekali. Francija je bila takrat domačin in je morala slaviti," je mnenja Zdovc, ki je na srečanju, na katerem so naši že visoko vodili, dosegel 14 točk. "Vsa ta prvenstva so bila pomembna za uvrstitev na SP ali OI, zato so zveze veliko lobirale. Nam sodniki nikoli niso ničesar dali, vedno so nam kaj vzeli." Slovenija je obstala, na koncu osvojila 10. mesto, Zrinski pa je kljub novem neuspehu postal prvi selektor, ki je dobil še eno priložnost. Po mnenju zdajšnjega trenerja Union Olimpije pa je bil dober strateg: "Ni pa imel moči in avtoritete pred sodniki kot, recimo Obradović, ali kak drugi trener."

Kako doseči spoštovanje pri sodnikih?
Avtoriteta bo pomembna tudi na Poljskem, kjer bo naša ekipa poskušala dobiti medaljo. Kako to doseči? "Mislim, da je Slovenija v teh letih dobila neki status, ima zveneče igralce v dobrih klubih, izkušen in močen pa je tudi trenerski štab," je dejal Zdovc, ki ga spoštuje cel košarkarski svet. "Spoštovanje že, a ko pride do zadev, ki niso v tvoji kontroli, potem vsi delajo po svojih interesih."

EP 1999, drugi del, skupina E, 3. krog:
Slovenija - Francija 69:74 (38:28)
Zdovc 14, Kraljević 2, Daneu 8, Nesterović 16, Jurković 10, Milič 15, Smodiš 4; Risacher in Rigaudeau po 12.

Iz zgodovine: 1999: Slovenija - Francija