Slovenski košarkarji Zagreb zapuščajo s tremi zmagami in dvema porazoma, a oba proti zares močnima ekipama. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji Zagreb zapuščajo s tremi zmagami in dvema porazoma, a oba proti zares močnima ekipama. Foto: www.alesfevzer.com
Ves predtekmovalni del so bili slovenski navijači izjemni, po številu in glasnem spodbujanju. Foto: alesfevzer.com

Slovenci so v zagrebški Areni klonili pred favoriziranimi Hrvati in Grki, a obakrat nudili dostojen odpor in tudi imeli priložnosti za uspeh. Premagali so Gruzijo, Nizozemsko in Makedonijo, vse tri tekme pa – z nekaj padci v igri – dobili kar suvereno. Zadnji dan skupinskega dela so v hrvaški prestolnici z 62:51 premagali Makedonce in potrdili pot v Lille.

"Navijači so najboljši na svetu"
"Pokazali smo večjo željo, saj smo hoteli zmagati na tej tekmi. So dobra ekipa, a vedeli smo, kje grozi največja nevarnost. Ilievskega smo utrujali vseh 40 minut. V napadu smo igrali hitro in kolektivno. Znova gre velika zahvala navijačem, ki so nas ves teden podpirali. Brez njih bi bilo veliko težje,"
je dejal prvi strelec tekme Zoran Dragić, ki je vpisal 20 točk in dodal še pet ujetih odbitih žog.

Dragić je drugo tekmo zapored dosegel več kot 20 točk. Ujel je pravi ritem, a kot pravi, je najbolj zadovoljen z igro celotne reprezentance in tem, da so s soigralci pokazali, da so iz pravega testa, ter so izpolnili, kar so si zadali. "Najboljši del skupinskega dela so bili navijači. Imamo najboljše navijače na svetu. Še hrvaški navijači, ki so gostitelji, niso bili tako glasni. Škoda, ker nismo recimo presenetili še Grkov ali Hrvatov, a zadali smo si cilj, ki smo ga tudi izpolnili," se je navijačem za izjemno spodbudo zahvalil prvi strelec in drugi skakalec slovenske reprezentance.

Tako obrambo si Slovenci želijo
Jure Zdovc
je ves čas poudarjal, da želi, da Slovenija na tekmo prejema manj kot 70 točk. Tokrat ji je ta načrt odlično uspel, saj jih je prejela le 51, s čimer je bil zadovoljen tudi Dragić: "Res je, to je ta obramba, ki jo želimo. Agresivni in osredotočeni moramo biti vseh 40 minut. Vsi moramo iti na skok, če lahko, izpeljemo protinapad, če ne, pa postavimo sistem. To je ključ do uspeha."

Slovenija je izvrstno odprla tekmo, ko je že v prvi četrtini povedla za 14 (24:10). "Začeli smo zelo agresivno in naredili lepo razliko. Držali smo jo tako rekoč celotno srečanje in vprašanje o zmagovalcu ni bilo ogroženo. Zagotovo bi lahko na določene trenutke igrali bolj pametno in še povečali razliko ter nadigrali Makedonijo. Že nekajkrat smo se na prvenstvu kar zaustavili, žal tudi proti Makedoniji, a to vseeno ni ogrozilo naše zmage," je dejal prvi organizator igre slovenske reprezentance Jaka Klobučar.

Klobučar verjame, da bi lahko naredili še več
Tudi tokrat je sledil velik padec v igri. Tedaj so imeli slovenski košarkarji precej težav v napadu, ko več kot pet minut niso dali koša: "To se dogaja na celotnem prvenstvu. Ko pridemo do določene razlike, se kar ustavimo. Nihče ne ve, zakaj. Čas bi bil, da tudi mi 'razbijemo' nekoga. Ko imamo od deset do 15 točk naskoka, moramo povesti za 20. Se kar zaustavimo in nihče ne ve, zakaj to naredimo. Dobimo nekaj košev po neumnosti in nasprotnik se vrne v igro."

"Na koncu se je razpletlo po pričakovanju. Izpolnili smo osnovni cilj. Verjamemo pa, da bi lahko naredili še več. Pokazali smo, da lahko igramo proti Hrvaški in Grčiji. Kot sem že večkrat rekel: da premagaš tako ekipo, moraš igrati 40 minut pametno in agresivno. Ne smeš delati neumnosti, ki pa smo jih na obeh tekmah delali," je črto pod prvi del potegnil Klobučar.

Dvojni dvojček Omića
Najboljšo tekmo na prvenstvu je proti Makedoniji odigral Alen Omić, ki se je izkazal z dvojnim dvojčkom (14 točk, 11 skokov): "Seveda smo zelo zadovoljni, da z zmago končujemo prvi del. Celotna ekipa je zaslužna za to zmago, ki smo jo potrebovali in si jo nedvomno zaslužili. V tej skupini je bila vsaka zmaga zelo pomembna, izgubili pa smo proti dvema zelo dobrima ekipa. V pravem trenutku smo se zbrali in pokazali pravi obraz. V Lille gremo po nove zmage."

Iz Zagreba

Ocena slovenskih nastopov v Zagrebu
Vrhunci tekme Slovenija - Makedonia
Balažič: Nisem zadovoljen s svojo igro
Ocena slovenskih nastopov v Zagrebu
Vrhunci tekme Slovenija - Makedonia
Balažič: Nisem zadovoljen s svojo igro