Slavje Špancev je bilo v Lillu veliko. Foto: EPA
Slavje Špancev je bilo v Lillu veliko. Foto: EPA
Pokal Nikolaja Semaška je dvignil kapetan Felipe Reyes. Foto: EPA
Španski košarkarji v finalu povozili Litvo
Proglasitev najboljše peterke in podelitev

Po odličnih in razburljivih srečanjih v izločilnih bojih – predvsem oba polfinala sta bila izjemno napeta – je bil finale bolj kot ne enostranski. Španci so hitro prevzeli pobudo in pred polnim stadionom Pierra Mauroya, kjer je padel nov rekord (27.372), že na začetku druge četrtine povedli za 15. Litva je se nekajkrat prebudila in prišla na -9, a je Španija vedno našla odgovor in hitro znova prišla do dvomestne prednosti. Razlika je narasla že na 18, pred zadnjimi desetimi minutami pa je znašala 17, tako da so v zadnji četrtini Španci tekmo le še mirno pripeljali do konca.

"Vsako prvenstvo je zgodba zase in to je prav tako posebno. Od začetka priprav, ko smo imeli kar nekaj težav, smo začeli osredotočeno. Košarkarji so pokazali izjemno zavzetost in z visokim ritmom dela je forma rasla. Prek prijateljskih tekem in med turnirjem smo rasli v čvrstosti, vedno bolj smo bili zavzeti in kemija je bila iz dneva v dan boljša. Vsak dan smo si bolj zaupali. Kot trener sem na to zelo ponosen," je dejal Sergio Scariolo, ki je vodil Španijo do vseh treh naslovov evropskega prvaka.

Ne le talentirani košarkarji, ampak tudi izjemni športniki
Italijanski strokovnjak se je na špansko klop vrnil, potem ko je reprezentanco na zadnjih dveh velikih tekmovanjih vodil Juan Antonio Orenga. Sprva je imel težave, saj je ostal brez nekaterih pomembnih členov izbrane vrste, a imel je izjemnega Paua Gasola, prvega strelca finala s 25 točkami in najboljšega košarkarja prvenstva: "V Pauu smo imeli vodjo in igralca, na katerega se lahko vsi zanesemo. Bil je trener na terenu. Hvaležen sem mu, prav tako tudi drugim, ki so opravili izvrstno delo. Ponosen sem, kako smo kot ekipa prebrodili težave, ki smo jih imeli med prvenstvom. Verjamem, da bomo šele v naslednjih dneh ugotovili, kaj smo naredili. Verjetno šele, ko se vrnemo v Španijo, kjer nas navijači spremljajo, kot si ta ekipa tudi zasluži."

Španci dominirajo v zadnjih letih na evropskih parketih. Na zadnjih štirih košarkarskih EP-jih so trikrat postali prvaki. To je nazadnje uspelo Jugoslaviji v obdobju med letoma 1995 in 2001. Devetkrat zapored je Španija že igrala v polfinalu, le enkrat pa v tem obdobju ostala brez medalje. Kolajno je sicer osvojila petič zapored. Zaradi vseh teh dosežkov je Scariolo prepričan, da govorimo o eni najboljših evropskih reprezentanc vseh časov: "Težko je primerjati ekipe iz različnih obdobij, a ta španska generacija sodi zelo visoko. To je skupina prijateljev, ki niso le nadarjeni košarkarji, ampak izjemni športniki. Brez dvoma so ena najboljših ekip, ki je igrala evropsko reprezentančno košarko. Je pa to drugačna ekipa, kot je bila pred štirimi ali šestimi leti. Imeli smo nekaj težav, a smo sestavili konkurenčno moštvo. Upamo, da se nam bodo ti, ki so manjkali, naslednje leto pridružili."

Šli so čez številne težke trenutke
Španci so najboljšo košarko pokazali, ko je bilo to najbolj potrebno. Odlični so bili v četrtfinalu, ko so odpravili Grčijo, ki je tudi računala na sam vrh, v polfinalu prav tako, ko so ugnali Francoze, za katere je štela le zlata medalja, in v finalu. V skupinskem delu pa so imeli kar nekaj težav in dvakrat tudi izgubili. Na novinarski konferenci je Scariolo podoživel tudi zadnjo tekmo prvega dela, ko je Nemec Dennis Schröder metal tri proste mete, da bi izsilil podaljšek, v primeru poraza pa bi Španija izpadla: "Tedaj sem mislil na dve stvari. Rekel sem si, da ne meče prostih metov 90 % in bo težko zadel vse tri. Tako sem se malce tolažil in si pomagal, obenem pa sem razmišljal, kdaj dam še enega visokega igralca v igro, da bomo dobili skok, če zgreši tretji met. Ob koncu smo zasluženo zmagali. 35 minut smo bili bistveno boljši in imeli vse v svojih rokah, nato pa z nekaj neumnostmi Nemčijo vrnili v igro. Pošteno je bilo, da smo mi slavili. Bili smo v težkih trenutkih, a pokazali smo pravi značaj, košarkarji pa so ves čas ostali osredotočeni."

Proti Litvi so Španci v finalu evropskega prvenstva klonili leta 2003. Tedaj sta bila v reprezentanci že Gasol in Felipe Reyes, zanimivo pa, da sta tudi tedaj finale sodila Luigi Lamonica in Ilija Belošević. Reyes je letos v vlogi kapetana zamenjal Juana Carlosa Navarra, ki je tekmo spremljal s častne tribune. Po srečanju je Reyes dejal: "Za nami je težko prvenstvo in zares smo ponosni na ta dosežek. Od prve minute smo igrali čvrsto in trdo v obrambi. V napadu smo bili dovolj samozavestni in Litva takemu ritmu ni mogla slediti. Dolga leta smo trdo delali in to je darilo za vse skupaj. Ponosen sem na vse soigralce in na Gasola, ki je naš vodja. Mlajši so trdo delali, da so se prebili v moštvo. Zahvala gre tudi navijačem v domovini, ki so nam pošiljali sporočila spodbude. Se vidimo v Riu."

Sladko slavje na francoskih tleh
Lani so Španci na domačem svetovnem prvenstvu doživeli grenak poraz, ko jih je v četrtfinalu premagala Francija. Letos so oni preprečili sanje domačih navijačev o slavju. Litva, Francija in Španija so odigrale zadnje tri finale evropskih prvenstev. Francija in Španija sta v tem obdobju postali velika tekmeca in goreča rivala. Francoski navijači so vsako špansko potezo pospremili z žvižgi. Žvižgali so tudi Gasolu, ko je prejel nagrado za neverjetne igre. Na primer, Rudyju Fernandezu, ki je najbolj nepriljubljen, so žvižgali tudi, ko je v bolečinah obležal na tleh in ob pomoči zapustil igrišče ter se ni več vrnil nanj. Španski branilec je namreč dobil udarec v hrbet, s katerim ima težave že vse prvenstvo. Slavje na francoskih tleh je bilo zato za španske košarkarje še toliko slajše.

Po lanskem razočaranju so Španci obljubili, da bodo letos osvojili zlato medaljo in napovedi se je spomnil tudi Sergio Rodriguez: "Lani je bilo za nas veliko razočaranje, ko smo izgubili tisto tekmo. Dali smo obljubo, da bomo prvaki, in to ni bilo lahko izpolniti. Veseli smo, da nam je uspelo. Za nami je dolga pot in težek boj proti vsem. V Španiji imamo izjemno generacijo. Igramo ves čas v polfinalih, že devetkrat zapored in od zadnjih štirih prvenstev smo na treh zmagali. To je neverjetno, kakšni dosežki so to. Privilegij je biti del te ekipe." Ob Gasolu, Litovcih Jonasu Mačiulisu in Jonasu Valančiunasu ter Francozu Nandu de Coloju je bil organizator igre uvrščen v peterko turnirja: "Vse trdo delo je poplačano. Ni bilo lahko, ko sem prišel iz Lige NBA. Vesel in ponosen sem nase, da mi je to uspelo in imam okoli vratu obešeno zlato medaljo."

Iz Lilla

Španski košarkarji v finalu povozili Litvo
Proglasitev najboljše peterke in podelitev