Za Mateja Erjavca je Jure Zdovc najprimernejši kandidat za selektorja tudi za naprej. Foto: www.alesfevzer.com
Za Mateja Erjavca je Jure Zdovc najprimernejši kandidat za selektorja tudi za naprej. Foto: www.alesfevzer.com
Nesterović: Korak nazaj, da gremo nato dva naprej

Zdovc si je pred prvenstvom znova zadal visoke cilje, a z močno oslabljeno reprezentanco tega ni izpolnil. Slovenija je slabo odigrala najpomembnejšo tekmo na prvenstvu in Lille zapustila že po enem srečanju, ko jo je v osmini finala premagala Latvija (73:66). "Saj se rezultatsko stvari niso obrnile. To je pač ena tekma, ki odloča. Res pa je, da nisem pričakoval, da bomo izgubili. Prej za katero koli drugo na prvenstvu kot pa to. Razočaranje je veliko," je dejal Erjavec, ki je dodal, da je zelo razočaran in da je z novinarji govoril le, ker se zaveda svoje dolžnosti in odgovornosti.

"Fantje niso bili pravi. Vsaj tako je bilo videti s tribune. Igrali so v krču, ki se ni sprostil vseh 40 minut. Ali bi se, če bi tekma trajala dlje, ne vem. Ves čas sem pričakoval ta preobrat, a žal ga ni bilo," se je še dotaknil tekme Erjavec. S porazom ne le, da se Slovenija ni prebila do kvalifikacij za olimpijske igre, ampak je ostala tudi brez neposredne uvrstitve na evropsko prvenstvo, kar ji je od leta 2005 naprej vedno uspelo.

Olimpijske kvalifikacije je treba zaslužiti na terenu
Čeprav bi Slovenija do olimpijskih kvalifikacij lahko prišla tudi z velikim finančnim vložkom in prevzemom organizacije enega izmed turnirjev (če ga ne bo ena izmed reprezentanc, ki bodo na EP-ju uvrščene od tretjega do sedmega mesta), pa je to možnost Erjavec že zavrnil: "Namesto na olimpijske kvalifikacije bomo šli na evropske. Kvalifikacije za olimpijske igre smo prečrtali, saj si jih je treba zaslužiti na terenu. Raje bi gostili eno skupino evropskega prvenstva 2017."

Velika možnost je, da bo tako kot letošnje tudi naslednje prvenstvo v štirih državah in Slovenija si tako obeta organizacijo ene skupine: "Glede na prejšnje izkušnje so dobri obeti, a smo imeli prvenstvo pred dvema letoma," pravi Erjavec. Odločitev o prirediteljih naj bi bila znana decembra, stroški organizacijo predtekmovalne skupine pa bi bili okoli dva milijona evrov. Letošnje prvenstvo se je z dobrim obiskom izkazalo za primeren format ter prakso za nadaljnja evropska prvenstva.

Zdovc ostaja favorit Erjavca
Erjavec je na čelu KZS-ja dobro leto in Zdovc je, čeprav je že prej postal selektor in so ga pripeljali drugi ljudje, zanj prvi favorit za nadaljnje delo: "Pogodba Zdovcu poteče konec leta. Najprej bodo sledila poročila in potem njihove analize. Jure Zdovc je moj favorit tudi za naprej. Bo pa moral pojasniti razloge za tak rezultat in načrte za naprej. Jaz pravim, pokažite mi boljšega selektorja od Zdovca. Jaz ga ne vidim. Se bomo pa o tem kasneje pogovarjali. Midva sva imela krasen odnos in še vedno ga bova imela. Objektivno ne vidim boljšega selektorja."

Tudi predsednik KZS-ja verjame, da je Zdovc iz te ekipe potegnil največ, kar je lahko: "Nedvomno je izbrana vrsta rasla med pripravami. Turnir v Kopru je bil prelomnica, ko se je začelo verjeti, da bo neki rezultat. Pred tem verjetno realno nobeden ni verjel, da bo dosežen kakšen rezultat. V Zagrebu je igrala reprezentanca nad svojimi zmožnostmi. Vprašanje pa je, koliko je to delo selektorja, igralcev, navijačev … Vse se je poklopilo. Proti Latviji pa ni bila na taki ravni, a to je ena tekma. To se je lani zgodilo Hrvatom, se je že Srbom in se lahko vsakemu."

Iz Lilla

Nesterović: Korak nazaj, da gremo nato dva naprej