Manučar Markoišvili, ki je lani igral za CSKA, v novi sezoni pa bo za Darüšafako, je tri leta nosil dres Uniona Olimpije. Na evropskem prvenstvu leta 2011 je proti Sloveniji vpisal 16, pred dvema letoma pa 10 točk. Poleg Markoišvilja je v Sloveniji igral še Giorgi Šermadini, ki je pod vodstvom Jureta Zdovca eno leto branil barve zmajev. Foto: EPA
Manučar Markoišvili, ki je lani igral za CSKA, v novi sezoni pa bo za Darüšafako, je tri leta nosil dres Uniona Olimpije. Na evropskem prvenstvu leta 2011 je proti Sloveniji vpisal 16, pred dvema letoma pa 10 točk. Poleg Markoišvilja je v Sloveniji igral še Giorgi Šermadini, ki je pod vodstvom Jureta Zdovca eno leto branil barve zmajev. Foto: EPA

Tako so morali Slovenci po porazu proti Hrvaški (80:73) hitro zbistriti misli, se umiriti in se osredotočiti na drugi dvoboj, ki je – glede na moč hrvaške reprezentance – realno še pomembnejši od srečanja z gostitelji predtekmovalne skupine C. Gruzija je na zadnjih dveh prvenstvih, kar sta tudi njena prva dva nastopa med elito stare celine, Sloveniji nudila dober odpor, predvsem na domačem prvenstvu v Celju pa ji je povzročala precej težav.

Tokrat je reprezentanca, ki jo že sedem let vodi Kokoškov, kar se tiče nastopov na velikih tekmovanjih, zrelejša in bolj izkušena. Obenem so na prvi tekmi Gruzijci doživeli še grenak poraz proti Nizozemski (73:72), ki je pred turnirjem na papirju veljala za najskromnejšo reprezentanco zagrebške skupine. "Lahko pričakujem enak način košarke, le zdaj je zraven Pačulija, ki ga ni bilo v Sloveniji. Selektor je isti, enako razmišljajo in lahko pričakujemo podobno moštvo kot na medsebojnih tekmah na evropskih prvenstvih," je povedal Rado Trifunović, pomočnik Jureta Zdovca, ki je bil pristojen za gruzijsko analizo.

Vse tri medsebojne tekme dobila Slovenija
To bo četrti medsebojni obračun Slovenije in Gruzije ter tretji na velikem tekmovanju. Lani sta se reprezentanci pomerili na prijateljski tekmi v Murski Soboti, ki so jo Slovenci zanesljivo dobili s kar 95:68. Bolj izenačena pa sta bila dvoboja na evropskih prvenstvih. V Litvi je Slovenija z 22 točkami Jake Lakoviča slavila s 87:75. 22 točk je pri Gruziji tedaj v Klaipedi dosegel tudi prvi zvezdnik Zaza Pačulija. Igra sloni na kapetanu, ki že več kot desetletje igra v Ligi NBA: "Zelo veliko napadov gre nanj. Je močan in stabilen center, ki želi žogo dobiti tako blizu obroča, da mu ni treba narediti driblinga, ampak samo vrže na koš. Tukaj se bomo morali potruditi in ga izriniti ven iz rakete, da, če že dela kaj, mora delati z driblingom."

Številni gruzijski košarkarji so se pred leti kalili v Sloveniji. Eden takih je tudi Manučar Markoišvili, ob Pačuliji drugi izkušeni nosilec igre, ki pa je zgrešil met za zmago na prvi tekmi proti Nizozemski. Trifunović je ob teh dveh omenil še naturaliziranega organizatorja igre Jacoba Pullna, nekdanjega člana Barcelone, ki je zdaj košarkar Cedevite: "Gruzijci so izkušena ekipa. Zbrali so vse najboljše igralci, igrajo pa večinoma z osmimi košarkarji. Igrajo nadzorovano košarko. Na primer, ne silijo v protinapad, če res ni lepe priložnosti. Drugače pa poskušajo ustaviti igro in postaviti svoj sistem v napadu. V teh akcijah veliko po globini iščejo Pačulijo, Markoišvilija na metu in Pullna, ki mu dajo veliko žog, da z driblingom ustvarja ter kreira."

"Moramo jih preganjati in biti nadležni"
Na EP-ju 2013 je Slovenija slavila le za štiri (72:68). Domen Lorbek je vpisal 18 točk, 12 pa jih je dodal Zoran Dragić, ki jih je v Litvi dve leti prej dal 15. Pred dvema letoma v Celju je manjkal Pačulija, zato pa je bil s 17 točkami in 13 skoki izvrsten Viktor Sanikidze. Ob krilnem košarkarju je pod obročem ključen tudi Tornike Šengelija. Proti dobrim skakalcem bodo morali slovenski košarkarji bolje opraviti delo pri zapiranju, kot jim je to uspelo proti Hrvaški.

Tudi igra v napadu bo morala biti boljša, veliko rezerv pa je še v trdi obrambi, ki je Slovenijo krasila na zadnjih pripravljalnih tekmah in ki bi Gruziji lahko povzročala težave: "Mislim, da bodo imeli ob naši pravi obrambi težave. Proti taki obrambi ima marsikatera reprezentanca težave, ne le Gruzija. Moramo vztrajati vso tekmo. Prvih pet ali deset minut se vsaka ekipa postavi nazaj, potem pa začne padati. Če bomo mi igrali tako obrambo, Gruzijci pa igrajo z osmimi, deveti vstopi na vsake toliko časa, se bodo utrudili. Moramo jih preganjati in biti nadležni."

Iz Zagreba