Zoran Dragić je bil v zadnji četrtini zelo razigran. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić je bil v zadnji četrtini zelo razigran. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić
Jure Zdovc je na igrišče že v prvem polčasu poslal vseh 13 košarkarjev, na koncu pa je bil s 15 točkami najboljši strelec Alen Omić. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Balažič
V soboto ob 18.00 sledi nov medsebojni dvoboj v Banjaluki. Na sliki slovenski kapetan Jure Balažić in Nemanja Bjelica, ki je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Zaslužena zmaga Srbov v Stožicah

Selektor je dodal, da so njegovi varovanci s svetovnimi prvaki odigrali korektno tekmo, a vendarle popolnoma zadovoljen ni bil, saj je bilo v igri – tudi v obrambi – še precej napak: "Na trenutke smo igrali dobro. Imeli smo smolo, saj se je poškodoval Slokar, ki je med našimi najboljšimi igralci, če ne celo najboljši in najbolj konstanten. Daje nam veliko prostora na položajih štiri in pet. To nas je vrglo iz ritma. Mislim, da smo izgubili zaradi vračanja, na kar smo se tudi pripravljali. Fantom sem v slačilnici povedal, da če ustavimo to njihovo hitro igro, imamo možnosti. A je nismo, saj so nam dali veliko lahkih košev. Ko smo zadeli, smo potem dobili lahke koše. To mislim, da je bil problem, saj smo prepoceni dobivali točke. Ko je bila postavljena obramba, smo dobro igrali. Nismo imeli težave, zadeli so nekaj težkih metov, to pa je tudi vse."

Slovenija je na trenutke zares (pre)lahko dobivala koše in tudi uspešne napadalne akcije potem ni nadgradila še v obrambi, ko je nato hitro dobila točke in ji ni uspelo ujeti Srbije. V napadu je bila v določenih delih tekme igra na visoki ravni, gledljiva in tudi uspešna, vendar pa premalo konstantna in bilo je tudi precej napak. Selektor je izpostavil proste mete, ki so jih njegovi varovanci slabo izvajali (10/18), prepričljivo so izgubili skok 22:34, na trenutke pa prelahko izgubljali tudi žoge: "Pojavile so se enake napake. V tranziciji se še naprej preveč zaletavamo, bilo pa je tudi nekaj lepih akcij in je na trenutke žoga lepo krožila. V trenutkih, ko je bilo treba zadeti, so bili Srbi boljši. Teodosić je zadel na primer en tak težek met."

Slokar s terapijami nared do prvenstva
Zdovc je izpostavil poškodbo Uroša Slokarja, ki je v tem pripravljalnem obdobju zares pokazal odlične igre. Pod obročem je reprezentančno najbolj izkušen košarkar v izbrani vrsti ključen. Ljubljančan je že med tekmo odšel na slikanje, reprezentančni zdravnik Marko Macura pa je potrdil, da gre za zvinj desnega gležnja. Poškodba je kar resna, a na srečo prva na tem gležnju, tako da bo po terapijah nared za Eurobasket, bo pa izpustil pot v Banjaluko.

Vendarle pa govorimo o svetovnih podprvakih, reprezentanci, ki je na papirju razred pred slovensko. Miloš Teodosić je na primer dokazal svojo kakovost, ko ga celo tekmo "ni bilo nikjer", nato pa je ob začetku zadnje minute s trojko – to je bila njegova četrta točka na srečanju – dokončno odločil zmagovalca. Aleksandra Đorđević ima zares izvrstno ekipo, ki je z odličnimi posamezniki pokrita na vseh položajih. Konkurenca v moštvu je velika, in vsak, ki pride na parket, doda svoj delež. Tokrat je bil najbolj opazen Nemanja Bjelica, ki je igral na položaju štiri in je bil na trenutke enostavno prehiter in preveč spreten za slovenske krilne centre. Najkoristnejši posameznik rednega dela pretekle Evrolige, ki zdaj odhaja v NBA k Minnesoti, je bil z 19 točkami najboljši strelec tekme.

V soboto še dvoboj v Banjaluki
Svetovni podprvaki so bili tudi dober magnet za gledalce, saj se jih je v Stožicah zbralo okoli 10.000. Med njimi so bili tudi številni navijači orlov, ki v pripravljalnem obdobju blestijo in so nanizali že sedmo zmago zapored. Srbija je lani v Španiji tempirala formo skozi celotno prvenstvo, letos pa je to drugače, kot je dejal tudi Đorđević. Namreč Srbi igrajo v izjemno težki skupini v Berlinu in že prvi dan jih čaka dvoboj s Španijo.

Slovenija je odigrala deveto tekmo v pripravljalnem obdobju in še zadnjič nastopila pred domačimi navijači, ki so v dobrem vzdušju dober teden pred prvenstvom košarkarjem namenili dobro popotnico. V petek se reprezentanca odpravlja v Banjaluko, kjer jo v soboto čaka še en dvoboj s Srbijo, ki bo imela v Republiki srbski bučno podporo: "Pred nami je še ena tekma. Upam, da bodo tudi v Banjaluki korektni sodniki, kot so bili v Stožicah. Tam bo veliko težje, saj bo to domač teren za Srbijo. Morali bomo igrati bolje. Če bi že vsaj proste mete zadeli, bi bili bistveno bližje."

Dragić blestel pred očmi novega trenerja
Srbi so skozi vso tekmo imeli pobudo in dvoboj je bil le dvakrat izenačen. Ko je v drugem polčasu razlika narasla na več kot deset, se je zdelo, da imajo gostje v Ljubljani vse stvari v svojih rokah, a so se Zdovčevi varovanci vrnili v igro. V zadnji četrtini je zablestel Zoran Dragić, ki bi kmalu ob pomoči soigralcev zrežiral preobrat. "Naredili smo preveč napak. Vsakič, ko smo prišli zraven, so Srbi odgovorili. Največkrat s trojko. Mislim pa, da smo se vso tekmo dobro držali. Morda smo bili slabši v tretji četrtini, ko so nam malce pobegnili, a smo se vrnili in bili v ključnih trenutkih slabši v obrambi," je dejal Dragić.

Zoran je dal 14 točk – eno več je prispeval Alen Omić –, v trenutkih, ko je Slovenija ujela priključek, pa je zadel dve trojki, ukradel žogo, dobro podajal in v celo blokiral srbskega centra Vladimirja Štimca. Nedvomno je 26-letni Ljubljančan naredil dober vtis na nekdaj izvrstnega litovskega košarkarja Rimasa Kurtinaitisa, svojega novega trenerja pri Himikju, ki se pripravlja v Sloveniji. "Kljub porazu mislim, da so tekme proti tako kakovostnim ekipam dobre za našo samozavest. Dobro smo odigrali, Srbija pa ima odlično ekipo. V Banjaluki bo še težje, a se ne smemo ozirati na to, kje igramo. Moramo gledati nase in popravljati naše napake," je dodal Dragić.

Zaslužena zmaga Srbov v Stožicah