Jure Zdovc je v sredo z varovanci odpotoval v Portorož. 19. avgusta pa je minilo natanko 25 let, ko je Zdovc kot košarkar z Jugoslavijo postal svetovni prvak. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc je v sredo z varovanci odpotoval v Portorož. 19. avgusta pa je minilo natanko 25 let, ko je Zdovc kot košarkar z Jugoslavijo postal svetovni prvak. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Balažić
Na teh tekmah na treningih v Podčetrtku je Zdovc Jureta Balažića preizkusil tudi na položaju tri, kjer je kapetan v preteklosti že igral. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Zagorac, Uroš Slokar
Selektor je zadovojen s Sašo Zagorcem, ki je bil v pretekli sezoni najboljši posameznik in strelec državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Balažić: Vsak dan podaljšamo trening

Do začetka evropskega prvenstva sta še dobra dva tedna. Jure Zdovc se je z varovanci preselil v Portorož, kjer bodo trenirali do ponedeljka. Nato sledita le še dve pripravljalni tekmi proti Srbiji in treningi v Ljubljani ter Brežicah. Od petka do nedelje bo v koprski Bonifiki potekal močan turnir, na katerem bodo nastopile še Ukrajina, Finska in Italija.

V tem vrstnem redu si bodo tudi sledile reprezentance kot nasprotnice Slovenije. Tri tekme v treh dneh pomeni naporen ritem, podoben, kot bo na prvenstvu. Za izbrano vrsto bo to dober test, saj so do zdaj med pripravami imeli kar nekaj težav na drugi tekmi, ki je sledila le dan za prvo, tokrat pa si bodo sledile kar tri. Za konec se bo Slovenija pomerila z Italijo, ki prihaja v popolni postavi in že dolgo ni imela tako kakovostne ekipe.

Italija prihaja z izvrstno ekipo
Dvoboj z zahodnimi sosedi bo tudi dober pokazatelj moči Slovenije: "Morda bo treba nekoliko drugače pristopiti k tem tekmam. Že zdaj smo imeli malce problemov. Na drugi tekmi proti Avstraliji in na turnirju v Rigi se je to že pokazalo. Toda tako je. Nimamo kakovosti, da bi dve tekmi zapored igrali na vrhunski ravni. Dobro moramo igrati predvsem v obrambi. Italijani igrajo zelo dobro, imajo odlično ekipo in bodo prava preizkušnja za nas."

V Kopru bodo tudi že nekoliko analizirali nasprotnike, obenem pa si bo strokovno vodstvo začelo ogledovati tekmece v skupinskem delu prvenstva v Zagrebu. Za zdaj treningi potekajo normalno, nekatere stvari – tako v obrambi kot tudi v napadu – pa bodo dodali šele v zadnjem tednu, tako da na pripravljalnih tekmah tudi Slovenija še ne pokaže vsega. Zdovc pravi, da je napredek viden, še vedno pa si želi izboljšave pri kombinatoriki igre: "Pomočniki in vsi v štabu pravijo, da je viden napredek. Potočnik ni bil z nami v Rigi in pravi, da je viden napredek, kako ekipa funkcionira. Napadalno smo našli nekje sedem ali osem igralcev, ki se že dobro razumejo v igri. Najpomembneje je, da začnejo igralci na parketu komunicirati. Takrat veš, da stvar teče v pravo smer. Da se napadalno in v obrambi med sabo o določenih stvareh dogovorijo. Napredek je viden, ob tem smo dodali še nekaj sistemov."

Normalno trenirala tudi Zagorac in Zupan
Pred prosto sredo je reprezentanca trenirala v Podčetrtku, kjer je imela mir in so se v petih dneh lahko posvetili le trdemu delu: "V Podčetrtku smo kar veliko naredili. Delali smo dobro. Dvakrat smo igrali med sabo. Naredili smo dve ekipi po sedem in igrali po tri četrtine. Poskušali smo neke taktične stvari in nekaj smo še dodali. Pridružila sta se nam tudi dva igralca. Zagorac je delal zelo dobro, kar presenetljivo popolnoma normalno, Zupan pa se še malce lovi in potem to nadomesti z izkušnjami."

Po delu priprav v Podčetrtku se je selektor za sodelovanje zahvalil Blažu Mahkovicu, sta se pa predtem reprezentanci pridružila Saša Zagorac in Miha Zupan, ki nista bila pripravljena za pot v Latvijo: "Zagorac je tip igralca, ki lahko veliko več pokaže na tekmi kot na treningu. Treningi so 'na polno' in se v taktičnem smislu vse ve. Nekaterim igralcem je bistveno lažje na tekmah kot na treningih in mislim, da je on eden izmed teh. Moram pa reči, da sem zadovoljen z njim. Napadalno sploh ni vprašanje, v obrambi pa poskuša, mu sicer še veliko manjka, da se navadi na moje razmišljanje, a se trudi. Bodo pa te tekme pokazale, kaj kdo zmore, in bodo, kar se tega tiče, zanimive."

Neuspešni poskusi, da bi prišel Goran Dragić
V Portorož je Zdovc odpeljal 13 košarkarjev. Tako bo pred prvenstvom odpadel še eden, najverjetneje pa bo odločitev selektor sporočil tik pred odhodom v Zagreb. Kot je dejal, bo zagotovo to eden izmed visokih košarkarjev: "Po logiki bo igralec, ki bo še odpadel, visok. Zdaj imamo šest visokih igralcev in nekako logično je, da na prvenstvo ne bomo šli s šestimi. Tako bo odpadel še eden od teh, kdo pa to bo, pa res ne vem. Večina bi morda rekla Dimec, a se res dobro bori in igra. Dejansko to ne bo jasno do zadnjega."

Če pride do neljubih dogodkov in se kdo od nižjih košarkarjev poškoduje, bo Zdovc koga poklical nazaj. Glavna kandidata sta Mahkovic, ki se je pridružil treningom Olimpije, in Boban Tomić, ki je odpadel pred njim. Pred odhodom je Zdovc tudi dokončno potrdil, da Goran Dragić letos (žal) ne bo pomagal reprezentanci in je tako ta tema zaprta: "Kot vem, so še bili neki poskusi, a žal neuspešni, tako da ni možnosti."

Balažić: Vsak dan podaljšamo trening