Justin Doellman je eden izmed najboljših igralcev v Evropi na svojem položaju. Foto: EPA
Justin Doellman je eden izmed najboljših igralcev v Evropi na svojem položaju. Foto: EPA

Predstavniki košarkarske zveze Kosova so se z 31-letnim Američanom srečali v Barceloni in se dogovorili za sodelovanje. Doellman je pred klubskimi prostori Barce že poziral z dresom reprezentance in zastavo Kosova, ki je bil lani sprejet v Fibino druščino. Izvrstni krilni center bo tako zapolnil mesto naturaliziranega košarkarja.

Zveza upa, da bodo zanje zaigrali tudi nekateri košarkarji, ki sicer so igrali ali pa igrajo za druge reprezentance, vendar prihajajo s Kosova in imajo tako pravico zamenjati "športni" potni list. To je že storil Dardan Berisha, ki je nosil dres Poljske. Pravico do igranja za svojo matično deželo imajo še Kenan Sipahi in Ulug Kacaniku, ki sta nastopala za Turčijo, Edon Maxhuni iz Finske, in Erjon Kastrati ter Gezim Morina, ki sta igrala v Sloveniji za mlajše selekcije, zdaj pa sta tudi na seznamu selektorja Igorja Kokoškova.

Prva uradna tekma reprezentance v Tivoliju
V skupini bosta tekmeca Slovenije in Kosova še Bolgarija ter Ukrajina. Kvalifikacije bodo trajale od 31. avgusta do 17. septembra. Kosovo v Slovenijo prihaja 31. avgusta, tekma bo v Tivoliju, 10. septembra pa bodo Slovenci gostovali v Prištini. Na evropsko košarkarsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Turčiji, Romuniji, Izraelu in na Finskem, se uvrstita najboljši dve iz vsake kvalifikacijske skupine.

Doellman je z 12 točkami na tekmo letos najboljši strelec Barcelone, ki se trenutno z Realom bori v finalu španske lige. Američan je pred dvema letoma prišel v Katalonijo, prej pa je igral za Valencio, s katero je tedaj tudi osvojil Evropski pokal in bil MVP tega tekmovanja, bil pa je tudi najkoristnejši igralec španskega prvenstva.