Drugo sezono zapored je Dejan Mihevc začel z osvojenim superpokalom. Foto: www.alesfevzer.com
Drugo sezono zapored je Dejan Mihevc začel z osvojenim superpokalom. Foto: www.alesfevzer.com
Matic Rebec
Matic Rebec, ki bo eden izmed glavnih nosilcev Krke letos, je s trojko odločil prvo uradno letošnjo tekmo. Foto: BoBo
Ronald Curry
Ronald Curry je prišel v Novo mesto kot zamenjava za Ceolo Clarka. Foto: BoBo

Tudi najmlajši dobro delajo, in računam, da, če bo šlo tako naprej, bodo tudi oni dobili priložnost. Če ne drugje, v slovenski ligi. Po prijateljskih tekmah se vidi, da bo tudi slovenska liga močna in zelo izenačena. Mislim, da je kar nekaj ekip takih, ki lahko posežejo po vrhu. Prvenstvo bo zelo izenačeno in lahko da bo prvak znova presenetljiv.

Dejan Mihevc
Košarkarji Krke po drami osvojili superpokal
Zadnja minuta tekme Helios - Krka

Lani, ko je Mihevc še vodil klub iz domačega Šentjurja, je bil v superpokalnem obračunu boljši prav od Krke. Tako kot lani je bil tudi letos najkoristnejši posameznik Sandi Čebular, še en s Kozjanskega, a glavni junak je bil tokrat Matic Rebec, ki je v zadnji sekundi zadel trojko za peti superpokal v novomeški vitrini.

"Lepše se sezona ne da začeti, še posebej, ker smo superpokal osvojili na sinov rojstni dan. To je dvakratni razlog za veselje. Videlo se je, da imamo veliko rezerv, predvsem v uigranosti, a smo z borbeno igro tekmo dobili. Tekma traja 40 minut in tudi ob zaostanku smo verjeli, da še vedno imamo možnosti. Prelomil je verjetno trenutek, ko smo zamenjali obrambo in smo postavili cono. S tem smo omejili njihovo aktivno igro in pick'n'roll. Ko smo se še sprostili v napadu, je bilo bistveno lažje," je povedal Mihevc.

Pred Krko peklenski ritem tekem
Novi trener Krke je bil izjemno zadovoljen, ker so se njegovi varovanci vrnili po kar konkretnem zaostanku. S cono so umirili Heliosovo igro, kar so po besedah Mihevca videli, da se da že na pripravljalnih tekmah. Obenem je dodal, da se na takih obračunih, ki jih ekipa dobi v končnici, gradi njen karakter in so s psihološkega vidika izjemno pomembni: "Vedno pravim, da se takih tekem ne igra, ampak se jih zmaguje. Meni je vseeno, če igramo finale vaške lige, je isto. Hočeš zmagati. Superpokal je prestižno tekmovanje. V Sloveniji imamo tri lovorike in eno smo osvojili. Ni pomembno, katera je. Nekateri dajejo superpokalu manjšo težo, a zame je to isto kot finale pokala ali lige. Tako vedno bo, kar sem že povedal tudi pred tekmo. Če bi izgubili, bi bili zelo razočarani."

Krka, ki bo letos igrala v Ligi ABA in v državnem prvenstvu, ima tako kot vse slovenske ekipe, ki bodo nastopale na več frontah, na začetku zares naporen urnik. Novomeščane na primer že v soboto čaka dvoboj prvega kroga jadranske lige, ko se bodo pomerili z novinci Karpoš Sokoli, v ponedeljek pa že sledi dvoboj z Olimpijo: "Čaka nas peklenski ritem. S superpokalno tekmo vred imamo v 11 dneh pet tekem. Na koncu superpokala se je poškodoval Jukić. Upam, da poškodba ni hujša, ker bo sicer to za nas velik hendikep, še posebej zaradi ritma, ko se vsak košarkar v rotaciji pozna. Vesel sem, da so na superpokalu igralci pokazali, da lahko računamo na deset košarkarjev. Verjamem, da celo še na kakšnega več."

Trije ključni igralci šele deset dni z ekipo
Čeprav igra Krke še ni najvišji ravni, pa je Mihevc s pripravami zelo zadovoljen: "Pripravljalno obdobje smo oddelali optimalno, a se vidi, da je igra še raztrgana, kar je normalno, saj so trije ključni igralci z nami šele deset dni. Nelogično je pričakovati, da bi bila igra takšna, kot če bi bili z nami dva meseca. Tu bomo potrebovali še nekaj časa, da se uigramo in igro dvignemo na višjo raven. Mislim, da smo sestavili optimalno ekipo. Imamo mlado zasedbo, ki je že na superpokalu, prvem pravem testu, dobro odreagirala. Veseli me, da ko smo izgubljali, niso dali glave dol, ampak so igrali naprej. S takim pristopom tudi vrnemo navijačem, ki nas pridejo spodbujat. Če bomo igrali tako tudi naprej, verjamem, da bo zaradi tega kakšen gledalec več prišel v novomeško dvorano. To je cilj vseh nas v klubu, da prebudimo Novo mesto. Tekma je lahko dogodek za vse mesto."

Zadnji dve sezoni je vodil Tajfun, kjer je tudi začel športno pot. Pred dvema letoma je senzacionalno Šentjurčane popeljal do naslova državnega prvaka in tako prekinil petletno vladavino Krke. Novomeški klub je po izjemnih uspehih v zadnjih dveh sezonah ostal brez finala državnega prvenstva, vseeno pa je Mihevc videl tu večji izziv kot v Šentjurju, na vprašanje, ali gre za korak naprej v karieri, pa je povedal: "Vsak dan je korak naprej, kjer koli si in kar koli delaš. Vedno gledam tako, da se skušam iz vsakega dneva nekaj naučiti. Poskušaš postati izkušenejši, in če se ti ta dan uspe nekaj naučiti, je naslednji že korak naprej."

Lansko sezono se je veliko naučil
V Novo mesto je s sabo pripeljal lani najboljšega strelca Tajfuna Čebularja, sledil pa mu je sprva tudi Ceola Clark, s katerim sta odlično sodelovala predvsem v prvi skupni sezoni v Šentjurju, ko je bil Američan med najzaslužnejšimi za osvojitev državnega naslova. Vendar se je Clark še pred začetkom sezone odločil za konec kariere, na kar pa se Mihevc ne želi več ozirati: "To je brez zveze komentirati. Zagotovo bi bil za nas pomemben člen, ker se dobro poznava, in bi bilo lažje. Tako se je pač izšlo. Našli smo drugega igralca in gremo naprej. Nima smisla se obremenjevati, kaj je bilo včeraj. Tako je tudi po tekmi, ko se misli usmerijo na naslednjo. V športu ne smeš razmišljati preveč za nazaj. Tako je tudi s Clarkom."

Clark je imel lani veliko težav s poškodbami. Preden se je poškodoval, je Tajfun igral odlično in imel v Ligi ABA celo polovičen izkupiček. Poškodoval se je tudi Esmir Zimić in nato se Šentjurčanom ni uspelo več sestaviti, zato so sezono končali na zadnjem mestu, Krka pa se je komaj rešila izpada. Mihevc se je, kot pravi, v debitantski sezoni med jadransko druščino veliko naučil: "Ko smo bili popolni, smo dokazali, da lahko igramo na tej ravni. Ko sta se poškodovala ključna igralca na položajih ena in pet, zavestno nismo iskati nadomestila, ker to ni le, da nekoga pripelješ zato, da ga imaš, ampak mora biti kakovosten. To vemo, kaj pomeni. Za naše okolje to ne bi bilo dobro. Lahko bi se drugače izšlo, lahko bi bilo rezultatsko boljše, a bi bilo finančno slabše. Nima smisla tega pogrevati. Osebno sem se veliko naučil, verjamem, da se je tudi klub, in te izkušnje bom pozitivno prenašal naprej."

Liga ABA letos še kakovostnejša
"Mislim, da bo jadranska liga letos še težja, ne le bolj izenačena, ampak kakovostnejša. Po prvih krogih bomo videli, kje smo. Praktično vse ekipe še vedno iz dneva v dan podpisujejo nove igralce, in to ne kar neke, ampak preverjene in izkušene, ki so pred nekaj leti igrali v Ligi ABA, pa se zdaj iz močnih lig vračajo. Več je tudi tujcev. Kar veliko za to področje. Nekateri klubi jih imajo tudi po tri ali štiri, kar prej ni bila navada. Na papirju je videti liga zelo naporna, postave naših nasprotnikov zelo kakovostne, tako da bomo imeli kar težko delo,"
je dodal Krkin trener.

Tudi najmlajši dobro delajo, in računam, da, če bo šlo tako naprej, bodo tudi oni dobili priložnost. Če ne drugje, v slovenski ligi. Po prijateljskih tekmah se vidi, da bo tudi slovenska liga močna in zelo izenačena. Mislim, da je kar nekaj ekip takih, ki lahko posežejo po vrhu. Prvenstvo bo zelo izenačeno in lahko da bo prvak znova presenetljiv.

Dejan Mihevc
Košarkarji Krke po drami osvojili superpokal
Zadnja minuta tekme Helios - Krka