Mnogi strokovnjaki napovedujejo finale Zahoda med Golden Statom in San Antoniem. Foto: EPA
Mnogi strokovnjaki napovedujejo finale Zahoda med Golden Statom in San Antoniem. Foto: EPA
Gregg Popovich
Greggu Popovichu še nikoli ni uspelo ubraniti naslova. Tudi letos čaka Spurse trnova pot. Foto: EPA
Al Horford in Brook Lopez
Al Horford in Brook Lopez se bosta bojevala na centrskem položaju že v nedeljo v Philips Areni. Foto: EPA
LeBron James in Jae Crowder
LeBron James s Clevelandom še nima zmage v finalni seriji Lige NBA. Do konca kariere si želi osvojiti prstan tudi s Cavaliersi. Foto: Reuters
Kyrie Irving
Kyrie Irving je 12. marca proti San Antoniu dosegel kar 57 točk, kar je klubski rekord vseh časov. Foto: Reuters
Pau Gasol in Zaza Pachulia
Pau Gasol je po dveh slabih sezonah pod vodstvom Mika D'Antonija pri Lakersih znova našel pravo formo. Foto: EPA
Jason Kidd
Jason Kidd je postal prvi trener, ki je v prvih dveh sezonah popeljal dve različni ekipi v končnico, lani mu je to uspelo z Brooklynom. Foto: EPA
John Wall in Amir Johnson
John Wall je lani blestel v končnici. Letos ga najprej čaka obračun s Torontom. Foto: EPA
DeMar DeRozan in Kyle Lowry
DeMar DeRozan in Kyle Lowry sta glavna aduta Toronta. Foto: Reuters
Stephen Curry in Jrue Holiday
Stephen Curry je znova postavil nov mejnik po številu zadetih trojk. Foto: Reuters
Klay Thompson
Klay Thompson je v ponedeljek Memphisu že do odmora nasul 37 točk. Foto: EPA
James Harden in Monta Ellis
James Harden je pred tremi leti izgubil finale Lige NBA, ko je še igral za Oklahomo. V Houstonu še ni izpolnil ciljev v končnici. Foto: EPA
Blake Griffin in Tim Duncan
Obeta se zanimiv obračun Blaka Griffina in Tima Duncana pod obročema. Foto: EPA
Kawhi Leonard
Kawhi Leonard je dokazal, da naziv MVP-ja lanskega finala ni bil slučajen. Foto: EPA
Beno Udrih in Aaron Afflalo
32-letni Beno Udrih je v letošnji sezoni odigral 79 tekem. V povprečju je bil na parketu 18,9 minute, dosegal je 7,7 točke. Foto: Reuters

Stephen Curry, ki je v rednem delu dosegel rekordnih 286 trojk, je glavni kandidat za najkoristnejšega igralca Lige NBA. S Klayem Thompsonom sta neustavljiva naveza "Splash Brothers", ki je Warriorse popeljala do neverjetnih 67 zmag. Steve Kerr je v svoji prvi sezoni v vlogi glavnega trenerja navdušil, a končnica je popolnoma nekaj drugega. Golden State nima izkušenega moštva, in to se lahko v napetih serijah zelo pozna.
San Antonio začenja s šestega mesta, a prvaki so najboljši prav v ključnih tekmah sezone, ko je po vsakem srečanju vsaj dan odmora, kar je za veteransko ekipo izjemno pomembno. Že obračun s Clippersi bo dal številne odgovore. Houston ima velike apetite, z zdravim Dwigtom Howardom je padel del bremena z ramen Jamesa Hardna. Teksaški obračun bo izenačen, saj Dirk Nowitzki ne misli znova izpasti v uvodnem krogu končnice. Memphis je velik favorit proti Portlandu, ki mu pojenja sapa ob koncu rednega dela.
LeBron James je z Miamijem štirikrat zapored igral v finalu Lige NBA. Poleti se je vrnil v Cleveland z eno željo - osvojiti tretji prstan. Cavalierse je že leta 2007 popeljal v finale, a takrat so bili Spursi za razred boljši tekmec. V rednem delu sezone vse ni potekalo po načrtih, drugo mesto pa je dobro izhodišče. Obeta se konferenčni polfinale s Chicagom, ki je s Paujem Gasolom precej bolj nevarna ekipa. Atlanta je dobila kar 60 tekem, ekipa brez izrazitega zvezdnika (niti en igralec ni presegel meje 30 točk v celotni sezoni!) ima dolgo klop in v uvodnem krogu ne bi smela imeti težav z Brooklynom.


ATLANTA (1) - BROOKLYN (8), v rednem delu 4:0
Hawksi so prvič v zgodovini kluba dosegli 60 zmag. Januarja so dobili vseh 17 tekem, kar je rekord Lige NBA. Že osmič zapored so se prebili v končnico, a v prejšnjih sezonah v Philips Areni velikokrat ni bilo pravega vzdušja. Letos je bilo na derbijih Vzhoda vedno zelo bučno in tako bo zagotovo tudi v končnici.
Atlanta je dobila vse štiri medsebojne tekme z Brooklynom, ki bo imel velike težave proti odlični moštveni igri Hawksov. Žoga v napadu sijajno kroži, Kyle Korver pa je izjemen pri metih izza črte. Velika težava je poškodba Thaba Sefoloshe, ki se je zapletel v incident v New Yorku 9. aprila. V končnici specialisti za obrambo še bolj pridejo do izraza. Naveza Jeff Teague-Al Horford ima odlično sezono, težava zna biti poškodba ramena Paula Millsapa, ki je izpustil konec rednega dela sezone. Mike Budenholzer je bil 17 let pomočnik Gregga Popovicha. Marsikaj se je naučil pri starem lisjaku v San Antoniu, zdaj je 45-letni strateg eden najbolj cenjenih v Ligi NBA. Dokazati se mora še v končnici.
Netsi so se skozi šivankino uho prebili med osmerico. Zahvalijo se lahko Marcu Gasolu, ki je pokopal Indiano zadnji dan rednega dela. Izmed številnih zvezdnikov izstopa Brook Lopez, ki je po tekmi All Star blestel. Generalni menedžer Billy King je pred tremi leti ob menjavi sprejel eno izmed najbolj nerealnih pogodb Lige NBA, Joe Johnson je zapustil Atlanto in prišel v Brooklyn. Hawksi so od njegovega odhoda v vzponu. V tej seriji mora Johnson blesteti, predvsem pa se mora prebuditi Deron Williams. V nasprotnem primeru nimajo Netsi nobenih možnosti.
CLEVELAND (2) - BOSTON (7), v rednem delu 2:2
Celticsi so največje presenečenje rednega dela sezone. Najboljša igralca Rajon Rondo in Jeff Green sta po menjavah zapustila klub, a Boston se je z odličnim koncem vseeno prebil v končnico. Trener Brad Stevens prejema pohvale z vseh strani. Ekipa bo v naslednjih letih še močnejša, saj so v menjavah igralcev dobili številne izbore na naboru. Marcus Smart in Avery Bradley bosta imela težko dela na branilskih položajih. Isaiah Thomas se je odlično vklopil po prihodu iz Phoenixa. Pod košem je Tyler Zeller izjemno napredoval. Evan Turner se ni znašel nikjer, potem pa ga je Stevens preporodil.
David Blatt, ki je lani v velikem slogu osvojil naslov evropskega prvaka z Maccabijem, je doma iz Bostona. Poleti je sprejel izziv in pri 55 letih prvič sedel na klop ekipe iz Lige NBA. Ko je podpisal pogodbo, še ni bilo jasno, da bosta za Cavalierse igrala tudi LeBron James in Kevin Love. Začetek sezone je bil povprečen (19 zmag in 17 porazov), težave so se vrstile. Center Anderson Varejao je zaradi poškodbe končal sezono. Vodstvo kluba je bilo prisiljeno v spremembe. V menjavi igralcev so dobili J. R. Smitha, Imana Shumperta in Timofeja Mozgova, ki je zdaj začetni center (po njegovem prihodu so Cavsi dobili 34 izmed 46 tekem). James Jones in Mike Miller sta prav tako sledila LeBronu v Cleveland. Oba sta imela pomembno vlogo pri obeh naslovih Miamija, zadevala sta trojke v finalnih serijah. Imata bogate izkušnje z velikih tekem.
James (25,3 točke, 7,4 podaje in 6 skokov na tekmo) nima vsega bremena na svojih ramenih, Love (precej težav ima s hrbtom) in Kyrie Irving nimata izkušenj iz končnice in pomembno bo, da se sijajni trojček ujame že v seriji s Kelti. James ni pozabil porazov proti Bostonu leta 2008 in 2010 v končnici. Po drugem grenkem izpadu je pospravil kovčke in se preselil na Florido. V končnici je James odigral kar 158 tekem, celoten kader Bostona pa le 141!
Zadnji dve medsebojni tekmi sta bili odigrani prejšnji teden. V petek je v Quicken Loans Areni Boston zmagal z 99:90, James in Love sta bila na parketu. Manjkala sta v nedeljo v TD Gardnu, kjer so slavili Celticsi kar s 117:78 in potrdili uvrstitev v končnico. Na obeh tekmah tudi ni igral Irving.
CHICAGO (3) - MILWAUKEE (6), v rednem delu 3:1
Bullsi že vse od odhoda Michaela Jordana leta 1998 niso igrali v finalu Lige NBA. V končnico so se prebili sedmič zapored. Letos imajo lepe možnosti za odmeven uspeh, saj je Pau Gasol znova našel formo iz šampionskih sezon pri Lakersih (2009 in 2010). Dosegel je kar 54 dvojnih dvojčkov in doživlja drugo pomlad pod vodstvom Toma Thibodeauja. Derrick Rose je bil MVP rednega dela sezone leta 2011, ko so se Bullsi prebili v finale Vzhoda. Sledili sta operaciji obeh kolen in težka vrnitev na parket. Na zadnjih tekmah je čutil bolečine v levem kolenu.
Bucksi niso dobili serije v končnici vse od leta 2001. Sezono so začeli sijajno, ob koncu rednega dela pa precej popustili, po odhodu odličnega organizatorja igre Brandona Knighta v Phoenix so dobili le 11 izmed 29 tekem. Jason Kidd se je izkazal pri vodenju mlade ekipe, lani je Milwaukee dobil le 15 tekem, letos pa 41. Giannis Antetokounmpo in Michael Carter Williams sta zares mlada za tako velike obračune. Milwaukee bo imel težave pod košem, Zaza Pachulia in Ersan Ilyasova bosta imela težave proti Gasolu in Joakimu Noahu. Adut s klopi je O. J. Mayo, a Bullsi imajo precej več sijajnih rezervistov (Aaron Brooks, Nikola Mirotić ...).
Tudi v Bradley Centru imajo Bullsi ogromno navijačev, saj je to gostovanje zelo blizu. V časih Michaela Jordana je bila to praktično domača tekma. Vstopnice so zelo poceni v primerjavi z United Centrom.
TORONTO (4) - WASHINGTON (5), v rednem delu 3:1
Raptorsi so dobili rekordnih 49 tekem v rednem delu, a v končnici niso dobili serije vse od leta 2001, ko so z Vinceom Carterjem v glavni vlogi v uvodnem krogu presenetili New York s 3:2 v zmagah. Na začetku sezone je bil poškodovan DeMar DeRozan, na koncu pa Kyle Lowry (zaradi težav s hrbtom je izpustil 12 tekem). Oba nosilca igre morata biti v najboljši formi, če se želi Toronto prebiti v drugi krog. Klop je zelo močna, Lou Williams je prejšnjo soboto s serijo trojk poslal Miami na dopust in je resen kandidat za najboljšega šestega igralca lige.
Wizardsi so zmagali na 46 tekmah, toliko jih niso dobili vse od leta 1979. V končnici so se izkazali že lani, ko so na krilih Bradleyja Beala in Johna Walla s 4:1 odpravili Chicago, nato pa po hudem boju izgubili proti Indiani z 2:4 v zmagah. Wall je drugi najboljši podajalec lige (10 na tekmo). Veteran Paul Pierce je vnesel potrebne izkušnje na mlajše igralce. Sredi sezone je po hudem porazu povedal nekaj krepkih besed neizkušenim mladeničem, ki so pokali šale in uživali v zvezdniškem statusu, ki ga prinaša Liga NBA. Pod košem je Washington zelo močan.


GOLDEN STATE (1) - NEW ORLEANS (8), v rednem delu 3:1
Curry je v letošnji sezoni v povprečju dosegal 23,5 točke in 9,5 podaje na tekmo. Izza črte je metal neverjetnih 47,1-odstotno, veliko izmed rekordnih 286 trojk je zadel iz protinapada, ko se nasprotniku sploh še ni uspelo postaviti v obrambo. Ni šel v prodor, ampak se je ustavil in že po treh sekundah napada zadel z osmih ali celo devetih metrov. Thompson ga odlično dopolnjuje. Ko ima svoj večer, je neustavljiv. Rekordnih 37 in nato še 26 točk v eni četrtini pove vse.
Draymond Green je odličen v obrambi. Leandro Barbosa in Andre Iguodala sta edina košarkarja z dolgoletnimi izkušnjami v končnici. Pritisk je popolnoma drugačen, obramba tekmecev se bo osredotočala na Curryja in Thompsona, v dolgih serijah se bodo po podrobnih analizah delale spremembe v obrambi. Vsekakor čaka Warriorse težka pot na Zahodu, čeprav se s San Antoniem lahko srečajo šele v konferenčnem finalu.
New Orleans se je prebil v končnico prvič po letu 2011, ko je blestel Chris Paul. Vse se vrti okoli Anthonyja Davisa. Na zadnji tekmi rednega dela je z 31 točkami in 13 skoki zagotovil zmago nad San Antoniem, kar je bilo dovolj za osmo mesto. 6. februarja je Davis zadel trojko iz težkega položaja ob sireni v Okalhomi za zmago (113:116), ki je na koncu odločila, saj sta imeli obe ekipi 45 zmag in 37 porazov). Zelo pomemben bo učinek branilcev. Eric Gordon, Jrue Holiday in Tyreke Evans so pred težko nalogo.
HOUSTON (2) - DALLAS (7) , v rednem delu 3:1
V Teksasu bo zelo vroče, to je zares veliko rivalstvo. James Harden je v letošnji sezoni dosegel največ točk (2.217), ob poškodbi Dwighta Howarda je nosil še dodatno breme. V napetih zadnjih minutah je vedno prevzel odgovornost. Če ne bi Curry imel tako fantastične sezone, bi bradati branilec zelo verjetno postal MVP rednega dela. Od prihoda v Houston je v končnici doživel sama razočaranja, posebej lani, ko je bil boljši Portland v uvodnem krogu. Zelo se bo poznala odsotnost organizatorja igre Patricka Beverleyja in Donatasa Motiejunasa. Zdaj bosta bolj v ospredje stopila veterana Jason Terry (z Dallasom je leta 2011 osvojil naslov) in Pablo Prigioni. Trener Kevin McHale se zaveda, da morajo visoki igralci bolje metati proste mete v končnici. Howard je imel v prejšnjih sezonah še večje težave, Joey Dorsey je še precej slabši od njega, tudi Josh Smith je že zgrešil cel obroč. Zanimivo bo videti, če se bo Rick Carlisle odločil za namerne prekrške v zadnji četrtini.
Mavericksi imajo v ekipi znova Tysona Chandlerja in J. J. Bareo, ki sta pred štirimi leti blestela na poti do naslova. Rajon Rondo še ni zasijal, v tej seriji ga čaka naporna naloga, popraviti mora tudi izvajanje prostih metov. Chandler Parsons odlično pozna Rocketse, poleti je sprejel mamljivo ponudbo Dallasa. Zadnjih šest tekem je izpustil zaradi poškodbe desnega kolena. Amar'e Stoudemire in Raymond Felton sta doživela številna razočaranja v New Yorku, končnica je priložnost, da stopita na veliko sceno. Lani je Dallas vodil proti San Antoniu z 2:1 v zmagah, nato klonil po sedmih tekmah, mesec dni zatem pa so Spursi razbili Miami v velikem finalu.
LA CLIPPERS (3) - SAN ANTONIO (6), v rednem delu 2:2
Spursi se potegujejo za šesti naslov prvaka, nikoli pa jim ni uspelo ubraniti lovorike. To je velik izziv za veterane. Tim Duncan, Tony Parker in Manu Ginobili so skupaj dosegli že 117 zmag v končnici. Gregg Popovich se je že 18. leto zapored s San Antoniem prebil v končnico. Redni del je zanj le priprava za prave boje. Starejše igralce je dobro spočil, zelo je pazil na minutažo. V zadnjem mesecu so Spursi blesteli, nizali so zmage in le poraz v New Orlenasu v sredo jim je odvzel prednost domačega igrišča. Lani je v finalu blestel Kawhi Leonard, ki je pri 22 letih postal MVP. V obrambi je bil vedno specialist, letos je popravil met, po tekmi All Star se je dvignil. Klop je zelo dolga, poleg Ginoblija sta tu še Patty Mills in Marco Bellinelli. Na začetku serije je vprašljiv nastop Tiaga Splitterja.
Narobe svet v Los Angelesu. Lakersi, ki imajo v svoji vitrini 16 naslovov prvaka, so osvojili predzadnje mesto z najmanj zmagami v zgodovini kluba (21). Kingsi, ki so junija lani drugič osvojili Stanleyjev pokal, so prav tako že na dopustu. Marljivim delavcem v Staples Centru po dolgih letih sploh ne bo treba zamenjati parketa ali pa postavljati ledene ploskve, saj so v končnici le Clippersi. Tri leta nazaj so v polfinalu Zahoda proti Spursom izgubili z 0:4. DeAndre Jordan je pod košem težko ustavljiv, zato se je Popovich na zadnji medsebojni tekmi odločil, da ga bo že v prvem polčasu redno pošiljal na črto prostih metov, kjer se ne počuti domače. Zgrešil je kar 18-krat. Ko so Clippersi premagali Spurse na dveh tekmah rednega dela, je blestel Chris Paul. Za zmago v seriji bo potreboval veliko pomoči. J. J Redick ima za seboj zelo dobro sezono, Jamal Crawford je izpustil kar 17 tekem.
MEMPHIS (5) - PORTLAND (4), v rednem delu 4:0
Srečanje dveh ekip, ki igrata popolnoma različen slog košarke. Grizliji so odlični v bolj počasni igri na postavljeno obrambo, poudarek je na igri pod košem, kjer blestita Marc Gasol in Zach Randolph. Portland stavi na protinapade, hitro zaključevanje akcij in na številne trojke. Memphis je zadnje tekme odigral brez Mika Conleyja in Tonyja Allena. V začetni peterki sta bila Beno Udrih in Courtney Lee.
Trener Blazersov Terry Stotts je v lanski sezoni uporabil le dve različni začetni peterki. Letos je zaradi številnih poškodb na parket poslal 20 različnih peterk. Wesley Matthews je zaradi poškodbe ahilove tetive že končal sezono. Tudi Nicholas Batum, Arron Afflalo in Chris Kaman niso igrali ob koncu rednega dela. Damian Lillard in LaMarcus Aldridge imata premalo pomoči.
Vse štriri medsebojne tekme so dobili Grizliji, ki so peti nosilci, vendar imajo vseeno prednost domačega parketa. Portland je četrti nosilec, ker je dobil Severnozahodno divizijo, kar pomeni najmanj četrto mesto v konferenci. Pri določanju prednosti domačega igrišča se vedno upošteva število zmag. To zna biti zelo pomembno, saj imajo Blazersi težave na gostovanjih (19 zmag in 22 porazov).

Vzhodna konferenca, sobota:
CHICAGO (3) - MILWAUKEE (6)
TORONTO (4) - WASHINGTON (5)

Nedelja:
ATLANTA (1) - BROOKLYN (8)
CLEVELAND (2) - BOSTON (7)

Zahodna konferenca, sobota:
GOLDEN STATE (1) - NEW ORLEANS (8)
HOUSTON (2) - DALLAS (7)

Nedelja:
LA CLIPPERS (3) - SAN ANTONIO (6)
MEMPHIS (5) - PORTLAND (4)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.