Slovenske visoke igralce čaka veliko dela. Gašper Vidmar je upravičil zaupanje na teh tekmah, precej rezerv pa ima še Alen Omić. Foto: BoBo
Slovenske visoke igralce čaka veliko dela. Gašper Vidmar je upravičil zaupanje na teh tekmah, precej rezerv pa ima še Alen Omić. Foto: BoBo
Igor Kokoškov
Igor Kokoškov pričakuje, da bo Slovenija na naslednjih tekmah igrala pametneje v napadu, kot je proti Bolgariji, in da bo pretok žoge boljši. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić
Pred tremi leti je na domačem EP-ju Slovenija v tekmi za peto mesto Ukrajino ugnala z 69:63. 19 točk je tedaj dosegel zdajšnji slovenski kapetan Goran Dragić. Foto: BoBo
Vjačeslav Kravcov
Vjačeslav Kravcov je dober znanec Gorana Dragića. Foto: EPA
Proti Ukrajini bodo morali veliko breme prevzeti centri

Ukrajina je kvalifikacije začela z domačo zmago nad Bolgari (79:69), ko je visoko vodila že v prvem polčasu, potem pa se je nenadejano mučila s Kosovom, ki ga je strla šele v zadnji četrtini (63:70). Zdaj jo čaka gostovanje v Celju. Dvoboj iz Zlatoroga, ki bo v sredo ob 20.00, si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Kokoškov razočaran zaradi težav ob agresivni igri
Pred nami je dvoboj prvih favoritov skupine in do zdaj še neporaženih ekip. Če so Ukrajinci slabše odigrali v Kosovski Mitrovici, pa so Slovenci z igro razočarali na gostovanju v Bolgariji (78:83). "Sami smo vrnili Bolgare v igro. Ob izgubljenih žogah smo zgrešili še nekaj metov. Oni so dosegli nekaj lahkih košev iz protinapadov. Potem se je prebudilo še občinstvo. Nato nam je malce, kot se reče, še sreča obrnila hrbet, ko so zadeli nekaj težkih trojk. Pridobili so samozavest, mi pa smo jo izgubili. Namesto da bi prelomili tekmo, smo dopustili, da so se približali in vrnili v igro," je o tekmi v Botevgradu povedal Igor Kokoškov.

Slovenci so imeli obilico težav z razvijanjem igre. Ni in ni stekel napad, veliko težav pa jim je povzročala čvrsta in agresivna bolgarska obramba. Posledično so izgubili veliko žog: "Malce sem razočaran, kako smo odgovorili na agresivno igro Bolgarije, saj smo po naravi mi agresivno moštvo. Imeli smo preveč izgubljenih žog. Enostavno smo padli in nismo našli rešitve na agresivno igro." Kokoškov je dodal, da mora biti Slovenija pripravljena, da bodo zdaj vsi tako igrali proti njej. Poudaril je, da bodo boljše ekipe znale tako število napak hitro kaznovati. "Na agresivno igro moraš odgovoriti še z agresivnejšo igro," pravi slovenski selektor, ki že ves čas poudarja disciplino in pametnejšo igro svojih varovancev. Od njih pričakuje, da bodo odslej mentalno čvrstejši.

Leta 2013 v boju za peto mesto EP-ja
V kvalifikacijskem sistemu si veliko spodrsljajev reprezentanca, ki se želi prebiti na prvenstvo, ne sme privoščiti, saj tudi veliko možnosti za popravo teh ni. Kokoškov je pred dvobojem z Ukrajino citiral trenerja za telesno pripravo slovenske izbrane vrste Miljana Grbovića, sicer profesorja: "Pred velikim izpitom se ne učiš veliko, pravi Grbović. Vse leto imaš, da se pripraviš nanj in učiš. Naredili bomo dva dobra treninga. Delali bomo nekaj stvari, ki jih nismo pred tekmo z Bolgari."

Z Ukrajino se Slovenija dobro pozna. Večkrat sta se reprezentanci že pomerili v pripravljalnih obdobjih, pred tremi leti pa tudi v dvoboju za peto mesto na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Ukrajina je zatem imela nekaj težav. Zvezo je prizadela izguba organizacije EP-ja 2015, kar je bila posledica krimskega konflikta z Rusijo. Toda v več kot 40-milijonskem bazenu je dovolj kakovostnih igralcev, ki so pomembno vlogo igrali tudi že nekoč v času Sovjetske zveze, da so znova sestavili dostojno reprezentanco.

Čvrsta centrska linija Fesenko-Kravcov
"Čaka nas najtežja tekma do zdaj, saj je pred nami najmočnejši nasprotnik. Ukrajina je močnejša od Bolgarije. So višji in čvrstejši. Igrajo disciplinirano in kot prava ekipa. To je velik izziv. Zato smo se zbrali in zaradi takih tekem igramo košarko. Motiv je velik. Zavedamo se, da je pred nami vrhunec reprezentančne akcije,"
je povedal Kokoškov, ki je kot manjšo šibkost naslednjega nasprotnika izpostavil, da nima dominantnega organizatorja igre. V preteklosti je zato Ukrajina tudi naturalizirala dobre Američane.

Zato pa pri kreaciji igre pomagajo drugi igralci, ki po besedah Kokoškova igrajo zrelo in pametno, tudi visoki košarkarji, ki so glavno ukrajinsko orožje. Tu je orjak Kirilo Fesenko, nevaren pa je tudi Vjačeslav Kravcov. Oba sta se preizkusila v Ligi NBA, Kravcov je bil celo soigralec Gorana Dragića pri Phoenixu. Oba sta dobra skakalca, Kravcov pa je še prvi strelec reprezentance. Na teh dveh tekmah sta bila razpoložena tudi krilni center Maksim Kornijenko in Oleksandr Lipovoj. Zaradi ukrajinske moči pod obročema bodo v slovenskem moštvu trije centri. Tako bo prvič v kvalifikacijah med 12 tudi Žiga Dimec.

Proti Ukrajini bodo morali veliko breme prevzeti centri