Jaka Blažič se je v Beogradu odlično znašel in je med navijači izjemno priljubljen. Foto: Crvena zvezda Telekom
Jaka Blažič se je v Beogradu odlično znašel in je med navijači izjemno priljubljen. Foto: Crvena zvezda Telekom
Jaka Blažič
V Top 16 se bo Zvezda pomerila z Barcelono, Realom, Maccabijem, Panathinaikosom, Žalgirisom, Galatasarayem in Albo. Foto: EPA

Williams je izvrsten in izjemno kakovosten igralec. Ima vse, kar organizator igre potrebuje in odlično razigrava soigralce. Pod košem imamo Marjanovića, ki je najbolj dominanten center v letošnji sezoni Evrolige. Ostali smo tukaj, da pomagamo. Vsako tekmo izstopa nekdo drug. To je dobro, saj je dolga sezona in potrebujemo vse igralce.

Jaka Blažič, Edo Murić
Letos v Beogradu igrata dva Slovenca, saj je k Partizanu pred sezono prestopil Edo Murić. Foto: Liga ABA
Jaka Blažič in Alen Omić
Blažič je v reprezentančnem dresu odigral domači EuroBasket in svetovno prvenstvo v Španiji. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski reprezentant je trenutno četrti strelec Zvezde, ki je po polovici jadranskega tekmovanja še brez poraza in je tudi popravila rekord Olimpije po nizu neporaženosti iz prve sezone regionalne lige. "Že na začetku smo začeli z dobrimi igrami in zmagovati. Hitro smo se vklopili. Ekipa je dobra, taka je tudi kemija in vse skupaj se odraža na igrišču. Za vsako tekmo imamo jasno sporočilo iz kluba, da je treba igrati na zmago. Ni nobenih težav z motivacijo in vsakič damo vse od sebe. Upam, da bomo ta niz še nadaljevali," je povedal Blažič.

Sporočilo, da nasilje ne sodi v šport
24-letni branilec drugo sezono igra v Beogradu in je ljubljenec navijačev. Predstavniki srbskih medijev celo pravijo, da je za večino navijačev celo najljubši košarkar rdeče-belih. Pred kratkim je bil na nekem dogodku v največjem beograjskem nakupovalnem središču prav Blažič najbolj oblegan od vseh igralcev. Zadnjo tekmo v Evroligi, ki so jo ob 11 točkah Blažiča Beograjčani proti Laboral Kutxi tudi dobili, so igrali pred praznimi tribunami. Zvezda je bila kaznovana za nerede navijačev pred tekmo proti Galatasarayu v Carigradu, v incidentu pa je umrl navijač srbskega kluba: "To je bil za nas šok! Fant je prišel v Carigrad, da bi navijal za nas in pomagal Zvezdi. Zgodilo se je, kar se je. Ne vem, zakaj smo bili tudi mi kaznovani, da smo morali igrati pred prazno dvorano in plačati kazen. Toda taka je odločitev. Mi se borimo tudi za njega."

"Igrati pred praznimi tribunami je nekaj posebnega in to je bil tudi izziv na nas, da vidimo, kako odigramo v taki situaciji. Zagotovo se košarka igra za navijače, ampak treba je poslati neko sporočilo. Mislim, da smo nekoliko nepravično dobili to kazen. Vseeno je treba pokazati, da nasilje ne sodi v šport," je dodal Blažič, ki ima letos v Beogradu družbo, saj je k večnemu tekmecu Partizanu prestopil Edo Murić. Krilni košarkar se je poškodoval prav na beograjskem derbiju in to v duelu z Blažičem, ko je nesrečno roko dobil pod ramo reprezentančnega kolega. Blažič pravi, da mu je zelo žal, da se je to zgodilo in da verjame v hitro Edovo vrnitev. Sicer sta z Murićem veliko v stiku in gresta na kakšno kosilo ter si poskušata pomagati.

Lani so se v Evroligi veliko naučili
Zvezda je odlično igrala v najmočnejšem tekmovanju stare celine in s šestimi zmagami ter štirimi porazi kot druga v skupini napredovala v Top 16. Lani se je beograjski velikan sicer vrnil v Evroligo, a mu je malo zmanjkalo za preboj iz rednega dela: "Lani smo se veliko naučili. Bili smo novinci in tudi Zvezda je po dolgem času znova igrala na takem nivoju. Bilo je težko, zdaj pa smo tega že navajeni. Ostalo nas je veliko igralcev, ki vemo, kako je igrati v takem tekmovanju, kar se pozna."

196 centimetrov visoki Blejec je že lani odigral pomembno vlogo v vrsti Dejana Radonjića, letos so v klubu z Malega Kalamegdana pomladili moštvo, slovenski košarkar pa je zdaj eden glavnih nosilcev in pomemben Radonjićev adut: "Trener mi zaupa. Pred sezono mi je povedal, kaj pričakuje od mene in na čem moram delati. Enostavno sem sprejel vlogo, dajem vse od sebe, zavedam se, da delam tudi napake, vsaka tekma ni dobra, a glavno je, da ekipa zmaguje. Imamo dovolj igralcev, da prevzemajo odgovornost in izstopajo na določenih tekmah. To je tudi naša kakovost."

Cilj je osvojitev lovorik
Lani je Zvezda osvojila redni del Lige ABA, a potem pred svojimi navijači v Areni izpadla v polfinalu. Na koncu jo je še v državnem prvenstvu ugnal veliki rival Partizan in letos je cilj lasen: "Lani smo izpadli v polfinalu Lige ABA, izgubili smo tudi v državnem prvenstvu in ostali brez lovorike. Na koncu so nam malce pošle moči. Ekipa je bila starejša kot letošnja in nekateri igralci so imeli težave s poškodbami. Upam, da se kaj takega letos ne bo zgodilo in da bomo v takem ritmu zdržali do konca."

Za Jako sta dve veliki tekmovanji. Prvič je slovenski dres oblekel na domačem EuroBasketu, v reprezentanci pa je bil tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu, a v Španiji ni dobil veliko priložnosti: "Vesel sem bil, da sem bil v družbi Gorana in Zorana Dragića. Veliko sem se v reprezentanci družil tudi z Edom Murićem. Dobro smo se ujeli. Svoje izkušnje so delili z mano. Poleg tega sem imel priložnost, da zaigram proti ZDA, kar je tudi nekaj posebnega. Bila je izkušnja. Nisem dobil toliko priložnosti, kot bi si jih želel, a vsi smo profesionalci in tukaj smo, da pomagamo reprezentanci."

Tudi reprezentanca je pomagala
Za zdaj o izbrani vrsti ne razmišlja, kot pravi, in je povsem osredotočen na klub, obenem pa pravi, da je nekaj iz zadnje reprezentančne akcije tudi odnesel. Na vprašanje, ali je morda tako postal bolj potrpežljiv, pa je odgovoril: "Mogoče pa res. Če kdaj ne dobiš toliko priložnosti, kot bi si jih želel, ne greš slabe volje po tekmi domov, ampak sprejmeš to in se poskušaš čim bolj motivirati za naprej. Brez dvoma mi je reprezentanca pomagala."

"Zagotovo bo veliko navijačev prišlo podpret reprezentanco v Zagreb. Bo zanimivo. Upam, da bosta pomagala tudi oba centra, ki sta letos manjkala. Begić in Vidmar sta vrhunska igralca, med najboljšimi v Evropi. Take igralce potrebujemo," je o skupinskem delu evropskega prvenstva v Zagrebu dejal Blažič, o olimpijskih vstopnicah pa dodal: "Vsi si bodo želeli iti na olimpijske igre. Tega ne doživiš vsakič in želja vsakega igralca je, da izkusi olimpijske igre. Vse reprezentance bodo motivirane in bo zelo zanimivo. Je pa do takrat še zelo daleč."

Williams je izvrsten in izjemno kakovosten igralec. Ima vse, kar organizator igre potrebuje in odlično razigrava soigralce. Pod košem imamo Marjanovića, ki je najbolj dominanten center v letošnji sezoni Evrolige. Ostali smo tukaj, da pomagamo. Vsako tekmo izstopa nekdo drug. To je dobro, saj je dolga sezona in potrebujemo vse igralce.