Jakša Vulić, Aleš Pipan, Miha Vašl in Luka Vončina so strnili vtise pred začetkom finalne serije. Foto: www.alesfevzer.com
Jakša Vulić, Aleš Pipan, Miha Vašl in Luka Vončina so strnili vtise pred začetkom finalne serije. Foto: www.alesfevzer.com
Pred košarkarji Olimpije negotova prihodnost
"Krka ni železniška postaja, ampak velik klub"

Zmagovalec bo boljši v seriji na tri zmage, prva tekma pa bo v nedeljo ob 18.00 v Laškem. Finale lahko traja največ enajst dni. Druga tekma bo v torek v Domžalah, tretja, po kateri je lahko že znan prvak 25. sezone v samostojni Sloveniji, bo naslednji petek.

Na zadnji tekmi v Novem mestu je Helios pripravil veliko presenečenje. Tretjič v zgodovini kluba se je uvrstil v finale. Svoj edini naslov je osvojil v prvem poskusu, v katerem je v petih tekmah premagal Union Olimpijo, hkrati pa je 2007 zmagal še v pokalnem tekmovanju. V finalih je nastopil tudi 2008 in 2009.

Zlatorog bo v finalu igral četrtič. Leta 1999 in 2004 ga je s 3:0 premagala Union Olimpija, leta 2000 pa je bila boljša Krka s 3:1. Največji uspeh kluba iz Laškega je pokalni naslov iz leta 2004, ko je bil trener zdajšnji strateg Aleš Pipan.

Domžalčani bodo finalno serijo začeli v podrejeni vlogi. Zaradi poškodb nastopajo precej oslabljeni, na drugi strani pa ima Zlatorog dovolj širok nabor igralcev in še posebej močno in izkušeno navezo Chris Booker - Goran Jurak.

Vse medsebojne tekme dobili gostitelji
Zlatorog in Helios sta se letos srečala štirikrat. Vsak je dobil po dve tekmi v domači dvorani. Zlatorog je v Treh lilijah v tej sezoni izgubil le eno tekmo, še to ob koncu prvega dela proti Rogaški, ko ni bilo več pravega tekmovalnega naboja. Razmerje doma ima kar 15:1.

"Menim, da je njihova zmaga v polfinalu nad Krko večje presenečenje kot zmaga Zlatoroga nad Unionom Olimpijo. Realno gledano, v finale sta se uvrstili najboljši ekipi, saj sta v danem trenutku pokazali najboljšo igro. Moštvi sta se letos že srečali, doma smo zmagali mi, v Domžalah je slavil zmago Helios. Domžalčane spoštujemo, vemo, da imajo dobre in kakovostne igralce. Oboji imamo podobne težave. Tekme bodo na sporedu na dva dni, tako da bo niz izjemno naporen. Odločali bodo detajli, lahko pa smo zadovoljni že s tem, kar smo napravili do zdaj, to pa ne pomeni, da nimamo velikih ambicij pred začetkom finalnega niza," je dejal trener Zlatoroga Pipan.

Vulić dvomi, da se bo kateri od poškodovanih igralcev vrnil
Trener Heliosa Jakša Vulić je dodal: "Naša uvrstitev v finale je morda nekoliko nepričakovana, a vsekakor ne nezaslužena. Finalni niz ne bo lahek. Z Laščani se zelo dobro poznamo. Odločale bodo malenkosti. Morda smo nekoliko utrujeni, toda ko se uvrstiš v finale, na takšne stvari pozabiš. Skušali bomo pokazati največ, kar znamo, in osvojiti naslov prvaka, saj je vprašanje, kdaj bomo znova imeli takšno priložnost. Glede na ritem tekem, bomo najverjetneje ostali v takšni zasedbi, kot smo, do konca finalnega niza. Dvomim, da se bo kateri od poškodovanih igralcev še vrnil."

Finale, prva tekma, nedelja ob 18.00:
ZLATOROG - HELIOS

Druga tekma, torek ob 18.00:
HELIOS - ZLATOROG

Tretja tekma, petek ob 18.00:
ZLATOROG - HELIOS

---------- morebitni tekmi: -----------

Četrta tekma, nedelja, 5. junija:
HELIOS - ZLATOROG

Peta tekma, sreda, 8. junija:
ZLATOROG - HELIOS

Igrajo na tri zmage. Vse tekme bodo v prenosu na TV Slovenija 2.

Pred košarkarji Olimpije negotova prihodnost
"Krka ni železniška postaja, ampak velik klub"