Bayern je s prihodom Svetislava Pešić nakazal velike ambicije. V moštvu so že številna znana imena in klub že žanje prve uspehe. Foto: www.alesfevzer.com
Bayern je s prihodom Svetislava Pešić nakazal velike ambicije. V moštvu so že številna znana imena in klub že žanje prve uspehe. Foto: www.alesfevzer.com
Svetislav Pešić
Legendarni Kari je osvojil praktično vse. Dvakrat je postal evropski prvak, enkrat svetovni, osvojil je Evroligo in tudi preostali dve evropski tekmovanji - Koraćev pokal in Eurocup. V Nemčiji, Jugoslaviji in Španiji je postal tudi državni prvak. Foto: EPA

Vedno se od Olimpije pričakuje vrhunski rezultat. Izidi morajo biti, in to ni lahko. Ta ekipa igra odlično in moderno košarko. Igra dobro košarko, z veliko intenzitete, z veliko protinapadi in tudi z individualnimi rešitvami. To seveda niso najboljši igralci v Evropi, a kot ekipa so mi všeč.

Svetislav Pešić
Največ se je Pešić naučil od Bogdana Tanjevića, ki je Bosno, ko je zanjo igral tudi Pešić, popeljal do naslova evropskega prvaka. Pozneje je Tanjević postal evropski prvak z Italijo (1999). Foto: EPA
Legendarni Pešić navdušen nad razmerami pri Bayernu
Olimpija popolnoma popustila v drugem polčasu

Zmaji so odigrali najboljši polčas v sezoni, toda v drugem je bila ljubljanska ekipa neprepoznavna, Bavarci pa so zaživeli in s serijo 19:0 oziroma 25:1 preobrnili potek obračuna. S tretjo zmago (80:90) na ravno tolikih tekmah drugega dela Evropskega pokala je Bayern na zanesljivi poti med najboljših 16. Sezono je začel v Evroligi, po izpadu pa se je priključil drugemu najmočnejšemu klubskemu tekmovanju stare celine.

Kljub močni ekipi se Pešić zaveda, da so tudi v Eurocupu vrhunske ekipe in bo nadgradnja lanskega državnega naslova zelo težka: "Evropski pokal je močno tekmovanje. Tu so ruske ekipe in Valencia. Razmišljamo le o naslednji tekmi in želimo, da to zmagamo. Kot veste, trenutno nismo v najboljšem fizičnem stanju, saj imamo precej poškodovanih igralcev. Nekateri se počasi vračajo. Trenutno se ne ukvarjamo z dolgoročnimi cilji, ampak s kratkoročnimi. Najprej, da bo ekipa kompletna in potem gremo naprej. Če bomo prvi ali drugi v skupini, bomo igrali z Valencio ali Kubanom in težko bo napredovati."

Bayern potrebuje še nekaj časa
Čeprav ima na papirju močnejšo ekipo kot lani, pa letos igra Bayerna še ni na taki ravni kot v pretekli sezoni, ko je klub dobil tretji naslov nemškega prvaka in zaigral v Top 16 Evrolige. Razlog za ne tako bleščeče izide so tudi številne težave s poškodbami, ki Pešićevo vrsto spremljajo že dolgo časa: "Sezona še ni končana. Imeli smo ogromno težav. Proti Olimpiji nismo bili kompletni in taktično smo odigrali 90 % tekme brez najboljših igralcev. Nismo Lakersi ali Celticsi iz najboljših časov. Smo le Bayern, ki ima dobro ekipo, dobro dela, vrhunsko miselnost, a še nismo na želeni ravni. Sezono bomo ocenjevali na koncu. Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje, vedno pravim."

Bayern je ime, ki je v nemškem športu sinonim za uspehe. To velja predvsem za nogometni klub, vse uspešnejši pa je tudi košarkarski. V Münchnu so leta 2008 precej denarja vložili tudi v košarko in klub se je ekspresno vrnil v nemški vrh, kjer je že bil v desetletjih po drugi svetovni vojni. Lani so Bavarci že osvojili državni naslov, se pa srbski strokovnjak zaveda, da je treba še kar nekaj časa, da se bo Bayern lahko tudi v košarki primerjal s klubi, kot sta na primer Barcelona in Real: "Nismo še na ravni, da lahko govorimo o vrhunskih rezultatih. Tako je tekmovanje oziroma primerjanje z nogometaši po eni strani prijetno, po drugi pa tudi zahtevno. Lani smo bili prvaki, kar je za nas, ki delamo v košarki, lep uspeh. Za druge v klubu je to vse normalno. Ko Bayern zmaga, je vse normalno, ko izgubi, vsi vedo, kaj se je izgubilo. Tako živimo, a zame to ni prvič."

Pod njegovo taktirko Barca prvič evropski prvak
Praktično kamor koli je Pešić prišel, je vitrine napolnil z lovorikami. Tako je bilo na primer tudi v Kataloniji, kjer je prekinil kar nekakšen urok Barce v Evroligi in jo prvič popeljal do naslova evropskega prvaka, uspeh pa tistega leta nadgradil še z dvojno domačo krono: "Leta 2002 sem prišel v Barcelono. Tedaj so oni sedemkrat igrali v finalu Evrolige, a je niso nikoli osvojili. Naslednje leto pa nam je uspelo. Sedemkrat so bili drugi, kar je fantastičen rezultat. Ekipe so dolgo v samem vrhu. Poglejte le Olimpijo iz najboljših časov, ko je bila vrhunska, a ni nikoli osvojil Evrolige. Trenutno so tu še vedno ekipe, ki so dolga leta v vrhu, imajo veliko tradicijo in ogromno denarja vlagajo v moštvo. Recimo Real Madrid ima bogato zgodovino, veliko so vložili v zdajšnjo ekipo, a že dolgo niso bili prvaki. Rezultati se ne dosežejo čez noč."

65-letni Kari sodi med najuspešnejše evropske trenerje. Uspehe je žel tudi v reprezentančni košarki, saj je leta 1993 presenetljivo do evropskega vrha popeljal Nemčijo, osem let pozneje pa še Jugoslavijo, s katero je svoji karieri piko na i postavil leta 2002 z osvojenim naslovom svetovnega prvaka. Pešić ima za sabo tudi dobro igralsko kariero. Leta 1979 je bil član prve jugoslovanske ekipe, ki je postala evropski prvak. Tedaj je vse presenetila sarajevska Bosna, ki si je na krilih Mirze Delibašića in Žarka Varajića pokorila staro celino. Snovalec šampionske ekipe Bosne je bil tedaj komaj 32-letni Bogdan Tanjević. Z legendarnim mentorjem Bošo je po tekmi v Stožicah Pešić sproščeno poklepetal: "S Tanjevićem sva vsak dan v stiku. Ko je taka priložnost, se tudi vidiva. Zadnjič sva se srečala v Carigradu, ko smo igrali proti Fenerbahčeju. Sva velika prijatelja. Zdaj, ko pravijo, da sem tudi jaz že postal veliki trener, sem snemal en dokumentarni film. Vprašali so me o trenerjih. Naštel sem jih, od Ranka Žeravice v Partizanu in nato Tanjevića v Bosni. Vprašali so me, kaj sem se naučil, in odgovoril sem, da največ od Boše, saj sva največ časa skupaj sodelovala. Hkrati sva prišla v Sarajevo."

Trenerski posel je tudi delati igralce
"Z Nemčijo leta 1993 sem postal evropski prvak, ker smo z Bosno leta 1979 postali evropski klubski prvaki. Tanjević od leta 1971 ni govoril o Top 16 in podobno, ampak smo govorili o prvaku Evrope, čeprav nam to ni nihče verjel. Ko sem prišel v Nemčijo, sem dejal, da sem prišel zato, da postanemo evropski prvaki. Najprej so se mi smejali, a kmalu se niso več. Boša je imel velik vpliv name - s to ljubeznijo do košarke in entuziazmom, ko je bil z nami. Naredil je toliko velikih igralcev. Trenerski posel ni le osvajati naslove, ampak tudi delati igralce. Mislim, da je on ob Žeravici trener, ki je v Evropi napravil največ kakovostnih igralcev. Poznate trenerje, ki so vrhunski, so osvajali naslove, a onadva sta zares ustvarila ogromno vrhunskih igralcev od začetka pa do konca - od Delibašića, Bodiroge in Fučke. Težko bi bil jaz prvak z Barcelono, če ne bi imel v ekipi Fučke in Bodiroge
," je dodal Kari.

Pešić je za konec tudi povedal, da mu motiva ne manjka. Nedvomno se v Nemčiji dobro počutil. Poleg uspeha z reprezentanco in pozneje tudi z berlinsko Albo, ki jo je popeljal do slavja v Koraćevem pokalu, se je tu ustalila tudi njegova družina. Sin Marko je nekdanji nemški reprezentant, zdaj pa športni direktor Bayerna, hčerka pa je poročena z Janom-Hendrikom Jaglo, košarkarjem münchenskega kluba. Po zmagi v Stožicah je Pešić nekaj spodbudnih besed namenil tudi Olimpiji. Poudaril je njeno ekipno igro, intenziteto in nadarjenost, ki ga moštvo premore. Dejal je, da mu je ekipa všeč in da se dobro bojuje glede na finančno stanje. Ob tem je poudaril, da ekipi ni lahko, kajti nosi veliko ime, saj je Olimpija klub z bogato tradicijo in da se sam zaveda, kaj na splošno pomeni Olimpija.

Vedno se od Olimpije pričakuje vrhunski rezultat. Izidi morajo biti, in to ni lahko. Ta ekipa igra odlično in moderno košarko. Igra dobro košarko, z veliko intenzitete, z veliko protinapadi in tudi z individualnimi rešitvami. To seveda niso najboljši igralci v Evropi, a kot ekipa so mi všeč.

Svetislav Pešić
Legendarni Pešić navdušen nad razmerami pri Bayernu
Olimpija popolnoma popustila v drugem polčasu