Rezervni vratar Wayne Shaw se ni pustil motiti - mirno je pojedel pito sredi tekme. Foto: Reuters
Rezervni vratar Wayne Shaw se ni pustil motiti - mirno je pojedel pito sredi tekme. Foto: Reuters
Theo Walcott in Lucas Perez
Theo Walcott in Lucas Perez sta zadela za pričakovano zmago Arsenala. Foto: Reuters

Več kot 5.000 gledalcev se je nagnetlo na največji tekmi vseh časov na stadionu Gander Green Lane v Suttonu. Izbranci Paula Doswella, ki so na 17. mestu v peti angleški ligi (National League), so na poti do največjega uspeha v zgodovini kluba izločili Cheltenham Town, Wimbledon in Leeds United.

Arsenal, ki je na četrtem mestu v Premier ligi in je prejšnjo sredo izgubil prvo tekmo osmine finala Lige prvakov na Allianz Areni v Münchnu (1:5), se je moral na umetni travi zelo potruditi za napredovanje v četrtfinale, kjer ga čaka še en petoligaš Lincoln City. Prvič po letu 1914 bo v četrtfinalu najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu igral petoligaš.

V 26. minuti je Granit Xhaka ušel po desni strani in podal do Lucasa Pereza, ki je z levico poslal žogo proti vratom, Theo Walcott je skušal s peto spremeniti smer žogi, a je zmedel vratarja Rossa Wornerja in žoga je končala v mreži.

Končni izid je postavil Walcott z levico iz bližine po podaji Alexa Iwobija. Največjo priložnost za zgodovinski zadetek Suttona je imel Roarie Deacon, ki je v 65. minuti z roba kazenskega prostora stresel prečko.

Rezervni vratar Shaw si je na klopi privoščil pito
Po koncu tekme so navijači vdrli na zelenico. Skušali so priti do zvezdnikov Arsenala in seveda tudi do domačih ljubljencev. Izstopal je rezervni vratar Wayne Shaw, ki tehta več kot 120 kilogramov. Med tekmo si je na klopi za rezervne igralce privoščil pito in postal zvezdnik na družbenih omrežjih. Številne angleške revije so mu že dale ponudbo za sliko na naslovnici.

Wenger: V peti ligi je pripravljenost nogometašev na visoki ravni
"V našem klubu so vsi prostovoljci. Mi nismo profesionalni klub, ampak klasični amaterski klub. Vsi smo živeli za to tekmo, vzdušje je bilo neverjetno. Lincoln in Sutton sta lahko zelo ponosna na dosežke. Zdaj želim vsem igralcem Lincolna, da imajo sončen dan na stadionu Emirates," je bil nasmejan trener Doswell.

"Na takem igrišču je vse drugače. To niti slučajno ni bila lahka tekma. Res so odigrali odlično in nam odvzeli kar nekaj žog. V peti ligi je pripravljenost nogometašev na visoki ravni. Spomnim se, da pred 20 leti, ko sem prišel v Anglijo, ni bilo tako. Če se ne bi pravilno pripravili na to tekmo, bi lahko tudi izpadli," je dodal Arsene Wenger.

Pokal FA, osmina finala:
Sutton United - ARSENAL 0:2 (0:1)
Lucas Perez 26., Walcott 55.

Sutton United: Worner, Downer, Beckwith (70./Spence), Collins, Amankwaah, Bailey, May (71./Hudson-Odoi), Eastmond, Gomis, Deacon, Biamou (82./Fitchett).

Arsenal: Ospina, Gabriel, Mustafi, Holding, Monreal, Elneny (46./Oxlade-Chamberlain), Xhaka, Reine-Adelaide (74./Maitland-Niles), Walcott, Lucas Perez, Iwobi (74./Sanchez).

Sodnik: Michael Oliver


Odigrano v soboto in nedeljo:
Burnley - LINCOLN CITY 0:1 (0:0)
Raggett 89.

HUDDERSFIELD - MANCHESTER CITY 0:0
Gorenc Stanković (Huddersfield) je igral vso tekmo.
Ponovljena tekma bo 28. februarja.

MIDDLESBROUGH - Oxford 3:2 (2:0)
Leadbitter 27./11-m, Gestede 34., Stuani 86.; Maguire 64., Martinez 65.

MILLWALL - Leicester 1:0 (0:0)
Cummings 90.
RK: Cooper 52./Millwall

Wolverhampton - CHELSEA 0:2 (0:0)
Pedro 65., Diego Costa 89.

Fulham - TOTTENHAM 0:3 (0:1)
Kane 16., 51., 73.

Blackburn - MANCHESTER UNITED 1:2 (1:1)
Graham 17.; Rashford 27., Ibrahimović 76.


Četrtfinale, 11./12. marca:
CHELSEA - MANCHESTER UNITED

MIDDLESBROUGH - HUDDERSFIELD/MANCHESTER CITY

TOTTENHAM - MILLWALL

ARSENAL - LINCOLN CITY