Aleksander Čeferin je na novinarski konferenci na Brdu začel s čestitko:
Aleksander Čeferin je na novinarski konferenci na Brdu začel s čestitko: "Iskrene čestitke NK Maribor za uvrstitev v Ligo Prvakov." Foto: Aleš Fevžer

Za želje vemo, kakšne so. Te so povezane z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Zahtev pa ne moremo postavljati. To bi bilo nerealno in bi postavili igralce ter strokovni štab v neroden položaj.

Predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin
Valon Ahmedi (Celje) - Nejc Skubic (Domžale)
Na konferenci se je predsednik NZS-ja pohvalil tudi z medijsko odmevnostjo Prve lige. 62 ligaških prenosov na TV SLO in Planet TV je spremljalo skupaj skoraj 2 milijona gledalcev. "Povprečno si je prenose #plts do sedaj v tej sezoni ogledalo kar 40 odstotkov TV-gledalcev več kot lani v tem obdobju." Foto: Aleš Fevžer
Čeferin ne želi pritiskati na reprezentanco

"Za želje vemo, kakšne so. Te so povezane z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Zahtev pa ne moremo postavljati. To bi bilo nerealno in bi postavili igralce ter strokovni štab v neroden položaj. Ne nazadnje mi nismo tako velika nogometna država, da lahko postavljamo takšne zahteve. Želimo pa si in verjamemo, da se ta želja lahko uresniči," je povedal prvi mož slovenske nogometne zveze.

Naučena lekcija ob neuspešni poti za Brazilijo
Pred tremi leti
je takrat še sveži predsednik NZS-ja dvignil precej prahu, ko je ob predstavitvi ciljev izjavil, da je uvrstitev reprezentance na svetovno prvenstvu nuja za nogometno zvezo. Na vsak način pa se bomo maksimalno pripravili za naslednji kvalifikacijski ciklus, ker je za nogometno zvezo uvrstitev na svetovno prvenstvo, naj se sliši še tako ambiciozno, nuja. Mi se želimo uvrstiti na naslednje svetovno prvenstvo in mislim, da imamo realne možnosti za to," je takrat napovedoval Čeferin. Kvalifikacije za Brazilijo 2014 so se zalomile, ceno pa je plačal selektor Slaviša Stojanović. Ali bo zdaj razplet ob zmerni napovedi drugačen?

Vse nared za začetek gradnje na Brdu
Na Brdu pri Kranju, kjer bo NZS predvidoma že ta mesec začela graditi nogometni center, ki naj bi po načrtih zaživel septembra 2015, se je Čeferin razveselil tudi podaljšanja pogodbe z generalnim sponzorjem, finančno skupino Hypo Alpe Adria. Ta je dosedanje desetletno sodelovanje z NZS podaljšala še do konca evropskega prvenstva 2016.

Zaradi dežja v Lescah namesto v Kranju
Močno deževje in velike količine vode ne prizanašajo vadbenim površinam na Gorenjskem, kjer se izbranci Srečka Katanca pripravljajo na ponedeljkovo uvodno kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2016 v Talinu proti Estoniji.

Namesto predvidenega Kranja morajo nogometaši trenutno vaditi v Lescah, kjer pa se je tudi že nabralo precej vode. Doslej jim ta večjih težav sicer ni povzročala, tako da so opravili oba predvidena treninga. Tudi v torek popoldne se bodo spet odpeljali v Lesce, kjer zjutraj zaradi manjših težav ni vadilkapetan Boštjan Cesar, prvi vratar Samir Handanović pa je delal po posebnem programu. A za prihodnje dni je prav zaradi padavin natančen program treningov še malce zavit v meglo.

"Svoje naj povemo na zelenici"
Kljub temu vremenske nevšečnosti ne rušijo vzdušja v ekipi, ki je po mnenju kapetana Cesarja izvrstno. "Vzdušje je odlično, prav tako je sodelovanje z odgovornimi, s predsednikom in z drugimi na najvišji ravni," pravi branilec Chieva, ki noče preveč razpredati o samih željah, nalogah, ciljih. "Igralci neradi govorimo zunaj igrišča. V ponedeljek nas čaka pomembna tekma v Estoniji in to je pravi trenutek, da svoje povemo na zelenici. Verjamem v ekipo, lahko uresničimo želeni cilj in se uvrstimo na evropsko prvenstvo," je odločen steber slovenske obrambe.

Slovenija po moči in lestvici tretja v skupini
Spomnimo, v kvalifikacijah nastopa 53 reprezentanc v devetih skupinah. Na Euro 2016 se bodo neposredno uvrstili zmagovalci skupin, drugouvrščene ekipe in najboljša tretjeuvrščena, preostalih osem tretjeuvrščenih pa čakajo dodatne kvalifikacije. V Skupini E skupaj z Anglijo, Švico, Estonijo, Litvo in San Marinom ravno Sloveniji na papirju "pripada" tretje mesto.

Za želje vemo, kakšne so. Te so povezane z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Zahtev pa ne moremo postavljati. To bi bilo nerealno in bi postavili igralce ter strokovni štab v neroden položaj.

Predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin
Čeferin ne želi pritiskati na reprezentanco