Cristiano Ronaldo je bil po tekmi zelo jezen. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je bil po tekmi zelo jezen. Foto: Reuters

Vedli so se, kot da bi postali prvaki, bilo je neverjetno. Ko se na tekmi samo braniš, braniš, braniš, kažeš mentaliteto majhne ekipe in prav zaradi tega ne bodo daleč prišli na tem tekmovanju.

Cristiano Ronaldo

Portugalci so se v svoji uvodni tekmi letošnjega evropskega prvenstva v nogometu opekli proti Islandcem, ki so se dobro branili in po minimalnem zaostanku na začetku drugega polčasa po golu Birkirja Bjarnasona izid poravnali.

Stavnice so pred obračunom favorizirale Portugalce, ki pa so zapravili veliko priložnosti, še zlasti njihov prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki ni imel svojega večera.

Ronalda zmotilo proslavljanje Islandcev
"Vse skupaj je frustrirajoče. Ves čas smo se trudili zmagati, Islandci niso poskusili ničesar. V 90 minutah so si priigrali dve priložnosti in zadeli gol, sicer pa so se ves čas branili. Težko je igrati proti ekipi, ki ne naredi ničesar, da bi zmagala," je po tekmi sedmi sili dejal kapetan ekipe in nadaljeval: "Uvrstitev na lestvici Fife nas ne zanima. Vsakič poskušamo storiti vse, da zmagamo. Islandija tega ni storila. Samo branili so se in nekaj poskušali iz protinapadov. Za njimi je nedvomno srečen večer. Mi bi morali osvojiti tri točke, ampak v redu." Nogometaša z Madeire je zmotilo tudi proslavljanje nasprotnika po veliki točki na njegovi prvi tekmi na velikih turnirjih. "Vedli so se, kot da bi postali prvaki, bilo je neverjetno. Ko se na tekmi samo braniš, braniš, braniš, kažeš mentaliteto majhne ekipe in prav zaradi tega ne bodo daleč prišli na tem tekmovanju," je še povedal 31-letnik.

Santos: Morali bi zadeti več golov
Ronaldove izjave so dvignile kar nekaj prahu v nogometnem svetu, še posebej to, da se po tekmi ni želel rokovati z nasprotnikom. Portugalski selektor Fernando Santos je svojemu varovancu stopil v bran. "Mislim, da ni bilo tako hudo. Opazoval sem vse svoje igralce. Cristiano je pozdravil navijače, in to je bilo lepo. Zanje smo želeli zmagati, vso tekmo so nas bodrili," je povedal Santos in dodal: "Morali bi zadeti več golov, o tem ni dvoma. Islandci nas niso presenetili, saj jih dobro poznamo. Tekmo smo dobro začeli, nato pa smo na začetku drugega polčasa prejeli zadetek. Vedeli smo, da bodo Islandci igrali z dolgimi žogami in pritiskom na bočna branilca." 61-letnik je obenem pojasnil, da ima Portugalska še vedno velike možnosti za napredovanje, napovedal je tudi zmago nad Avstrijo.

Arnason: Ronaldo se valja po tleh
Na Ronaldove opazke se je odzval tudi Kari Arnason, ki je navdušil z odlično predstavo. "On je pač slab poraženec. Ni hotel izgubiti tekme. Kaj pa pričakuje? Da bomo proti njemu igrali kot Barcelona? Medtem ko on ne naredi ničesar in se valja po tleh," je bil oster Arnason. 33-letnik, sicer član Malmöja, je priznal, da se z Ronaldom nihče ni pretirano ukvarjal. "Jasno je, da vsi vemo, za kako kakovostnega igralca gre. Seveda je bilo pomembno, da smo vsak trenutek vedeli, kje je, a kakšnih posebnih navodil od selektorja zanj nismo dobili. Vedeli smo, da ga bomo morali dobro pokriti, in to se je obrestovalo," je še povedal.

Avstrijci so se opekli proti Madžarom
Ob Portugalcih so bili razočarani tudi Avstrijci, ki so blesteli v kvalifikacijah za prvenstvo stare celine, prvo tekmo zaključnega turnirja pa so nekoliko presenetljivo z 2:0 izgubili proti Madžarski. Selektor Marcel Koller je poraz pripisal živčnosti svojih varovancev. "Začeli smo dobro, nato pa smo postali malce živčni in Madžarom olajšali delo. Igrali smo proti dobri ekipi, ki je to izkoristila, nato smo prejeli še rdeči karton, kar nam je položaj še otežilo," je povedal Koller, ki zdaj upa, da bo njegova ekipa proti Portugalski iztržila vsaj remi. "To je zelo težka skupina. Izgubili smo prvo tekmo, zato bomo morali proti Portugalski osvojiti vsaj točko - ali pa kar tri," je povedal.

Madžarom so se uresničile sanje
Medtem pa Madžari slavijo lepo in tudi nekoliko nepričakovano zmago. "Lahko ste videli, kako veseli so bili navijači - to je enkratno," je po tekmi povedal madžarski selektor Bernd Storck. "Sanje so se nam uresničile. Upali smo na zmago, želeli smo si jo. Ko vsi trdo garamo drug za drugega, se trud obrestuje," je povedal. Branilec Laszlo Kleinheisler je še dodal: "Za zmago smo zaslužni vsi. Bili smo osredotočeni in zaslužili smo si zmago. Izkoristil bi še priložnost in čestital Gaborju Kiralyu in Zoltanu Geru. Na tem turnirju sta še nekoliko starejša, a zelo sem vesel, da ju imam v ekipi."

Vedli so se, kot da bi postali prvaki, bilo je neverjetno. Ko se na tekmi samo braniš, braniš, braniš, kažeš mentaliteto majhne ekipe in prav zaradi tega ne bodo daleč prišli na tem tekmovanju.

Cristiano Ronaldo