Pokal je dvignil kapetan Portugalske Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Pokal je dvignil kapetan Portugalske Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Eder je z natančnim strelom Portugalski zagotovil prvi naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters

zadel na Stade de Francu v 109. minuti finala za zmago Portugalske nad Francijo.

12 let po velikem razočaranju na domačem evropskem prvenstvu je Portugalska drugič zaigrala v finalu in prvič stopila na evropski vrh. Od 25. minute je igrala brez prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki se je poškodoval, a Fernando Santos je znova taktično izvrstno pripravil svoje varovance, postavil trdno obrambo, ki je onemogočala francoske napade, nato pa imel še enkrat srečno roko pri menjavah in znova našel pravega aduta. 28-letni Eder, sicer rojen v Gvineji Bissauu, ki si kruh služi prav v Franciji pri Lillu, je z natančnim strelom z dobrih 20 metrov zatresel mrežo.

"Ronaldo mi je rekel, da bom dosegel zmagoviti zadetek. Njegove besede so mi dale moč in energijo, to je bilo odločilno. To je bil gol, za katerega sem delal od prve minute evropskega prvenstva. Fantastično je, kako smo bili poplačani za vse delo, fantastično za vse Portugalce. Povsem zasluženo nam je uspelo," je dejal Eder, ki je na prvenstvu igral tri tekme, skupaj pa le 54 minut.

Francozi niso našli poti mimo Ruija Patricia
Portugalci pred prvenstvom niso sodili v najožji krog favoritov. Tudi v predtekmovanju niso blesteli, proti Madžarski trikrat zaostajali in ob morebitnem porazu bi tedaj celo izpadli. Kot prva reprezentanca v zgodovini evropskih prvenstev so se v izločilne boje prebili brez zmage. Nato so v podaljšku v osmini finala po velikem taktičnem boju ugnali Hrvaško, v četrtfinalu so Poljsko izločili po streljanju enajstmetrovk, v polfinalu so bili boljši od največjega presenečenja prvenstva Walesa z 2:0 in nazadnje so torej v Parizu premagali še gostitelje turnirja ter prvič dvignili pokal Henryja Delaunayja.

Šestič se finale evropskega prvenstva ni končal po 90 minutah. Francozi, ki so na vrh stare celine stopili že dvakrat, so drugič igrali podaljšek. Če je bil leta 2000 zanje srečen, pa jim je tokrat v dodatku zmanjkalo moči. Sicer so bili med tekmo nevarnejši, a poti mimo zelo razpoloženega Ruija Patricia vendarle niso našli. Največje priložnosti je zapravil prvi strelec prvenstva Antoine Griezmann, ki je bil dober mesec po finalu Lige prvakov znova osmoljenec finalne tekme, Andreju-Pierru Gignacu pa je veselje preprečila vratnica. Doslej so Francozi dvakrat slavili na domačem turnirju. Leta 1984 so na domači zelenici postali evropski prvaki, leta 1998 pa so prav na Stade de Francu prišli do največjega uspeha izbrane vrste, ko so osvojili svetovno prvenstvo.

Prvi polčas je zaznamovala poškodba Ronalda. V osmi minuti je proti portugalskemu kapetanu Dimitri Payet čvrsto startal, sicer izbil žogo, a ob tem zadel koleno stojne noge. Ronaldo je odšel z igrišča, se vrnil, a ni šlo in prvi portugalski zvezdnik je v solzah ter na nosilih zapustil zelenico, namesto njega pa je v 25. minuti vstopil Ricardo Quaresma. Sicer pa so Francozi imeli terensko premoč, tudi nekaj več priložnosti, ki pa jih niso izkoristili. Po uvodnem pritisku gostiteljev je bilo vseeno najprej nevarno pred francoskimi vrati, ko je Cedric z dolgo podajo napel Luisa Nanija, ki je Laurentu Koscielnyju ušel za hrbet, vendar pa je slabo žogo zadel in streljal prek vrat.

V deseti minuti je po napaki Pepeja, ki je izgubil žogo, Payet lepo podal, Griezmann pa je z glavo meril pod prečko, a se je s parado izkazal Rui Patricio, ki je bil na mestu tudi po kotu in poskusu z glavo Olivierja Girouda. Portugalski vratar je odlično posredoval tudi v 34. minuti, ko je v kazenskem prostoru najbolj razigrani posameznik prvega dela Moussa Sissoko zavrtel Adriena Silvo in nato močno streljal, a je bil Rui Patricio na mestu.

Gignac v 92. minuti v okvir vrat
Francozi niso našli poti mimo disciplinirane portugalske obrambe. Igra galskih petelinov je bila prepočasna in so kljub pobudi ter poskusi napadov le s težka prihajali do priložnosti. Igro Francije je nekoliko poživil Kingsley Coman, ki je tudi pripravil dve veliki priložnosti Francozov v drugem polčasu. V 66. minuti je tako mladenič, ko je Paul Pogba prenesel igro povsem na levo, poslal predložek pred vrata, kjer je Raphael Guerreiro izpustil Griezmanna, francoski napadalec pa je z glavo udaril prek vrat.

Devet minut kasneje je Coman preigraval, vmes že padel, a se je pobral in v kazenskem prostoru našel Girouda, ki je z leve nevarno streljal, a se je izkazal Rui Patricio. Zanesljivi portugalski vratar je v 84. minuti dobro posredoval tudi ob močnem strelu z razdalje Sissokoja. Še predtem je Hugo Lloris rešil francoska vrata, ko je z desne poslal predložek Nani, a je žoga letela proti vratom, francoski kapetan pa jo je le uspel odbiti. Nato je s škarijcami poskusil še Quaresma, vendar je bil Lloris pozoren. V 92. minuti pa je Portugalsko rešil okvir vrat. Patrice Evra je spravil žogo do rezervista Gignaca, ki je preigral Pepeja, nato pa žogo že poslal mimo Ruija Patricia, a zadel le vratnico in izid je po rednem delu ostal nespremenjen.

Portugalska v podaljšku nevarnejša
V prvem podaljšku so bili najbližje zadetku Portugalci. V 103. minuti je s kota podal Qauresma, rezervist Eder pa je z visokim skokom prišel do strela, a je bil Lloris na mestu. Tudi Portugalci so zadeli okvir vrat. Mark Clattenburg je dosodil prosti strel, čeprav je roka zadela Ederja. S prostega strela je poskusil Guerreiro, a mu je veselje preprečila prečka. Že v naslednji akciji pa so Francozi poceni zapravili žogo, ki jo je priboril Joao Moutinho. Po kombinaciji z Williamom Carvalhom ter Quaresmo jo je spravil do Ederja, ki si je ob Koscielnyjem izboril mesto in potegnil z leve proti sredini, nato pa z dobrih 20 metrov sprožil po tleh. Ob natančnem strelu ob vratnici je bil Lloris brez moči.

FINALE, Saint Denis:
PORTUGALSKA - Francija 1:0 (0:0, 0:0) - po podaljšku
75.800; Eder 109.

Štart Payeta, po katerem je moral Ronaldo z igrišča

Rui Patricio odlično ubranil poskus Griezmanna z glavo

Gignac v 92. minuti zadel vratnico

Guerreiro v 108. minuti s prostega strela zadel prečko



Zadetek Ederja za zmago Portugalske v finalu