Samir Handanović se bo v novi sezoni znova srečal tudi z najboljšim strelcem v zgodovini svetovnih prvenstev Miroslavom Klosejem, ki nosi dres Lazia. Foto: Reuters
Samir Handanović se bo v novi sezoni znova srečal tudi z najboljšim strelcem v zgodovini svetovnih prvenstev Miroslavom Klosejem, ki nosi dres Lazia. Foto: Reuters
Massimiliano Allegri
Massimiliano Allegri je pri Juventusu stopil v velike čevlje Antonia Conteja. Foto: EPA
Francesco Totti
37-letni Francesco Totti za člansko moštvo Rome igra že neverjetnih 22 let. Foto: Reuters
Juan Cuadrado
Kolumbijec Juan Cuadrado, ki se je zelo izkazal na SP-ju v Braziliji, ostaja soigralec Josipa Iličića pri Fiorentini. Foto: EPA
Mario Balotelli
Mario Balotelli pri Milanu ni zdržal dolgo. Po sezoni in pol se vrača na Otok, tokrat k Liverpoolu. Foto: EPA

Apeninski polotok postaja pribežališče vse številnejših (nekdanjih) zvezdnikov, ki ne najdejo več pravega prostora pod soncem v angleški, španski, francoski in še kakšni drugi ligi. Seznam tovrstnih poletnih prišlekov v klube Serie A je kar dolg: k prvaku Juventusu je iz Manchester Uniteda prišel Patrice Evra, k podprvaku Romi iz Chelseaja Ashley Cole, k Milanu poleg Torresa vratar Diego Lopez (Real Madrid), Alex in Jeremy Menez (PSG), k Interju pa Nemanja Vidić (Manchester United).

Za Iturbeja Roma odštela 22 milijonov
Ob podatkih o težkokategornih prestopih v Premier ligo in La Ligo odmevnih novic o krepitvi italijanskih prvoligašev praktično ni več. Veliko pove že to, da je med prihodi najdražji letošnji prestop pri naših zahodnih sosedih tisti širši javnosti bolj malo znanega argentinskega napadalca Juana Iturbeja iz Verone v Romo za 22 milijonov evrov ...

Na drugi strani je Italijo znova zapustil Mario Balotelli, ki je, če že ne s svojimi dosežki na igrišču, veliko zvezdniškega prahu dvigal s svojim početjem zunaj njega. Svoj šov bo nadaljeval v Liverpoolu. Odšel je tudi najboljši strelec lanske sezone Ciro Immobile, iz Torina se je preselil v Borussio Dortmund. V Nemčiji si bo po novem kruh prav tako služil branilec Mehdi Benatia, ki je po odlični sezoni pri Romi pred dnevi okrepil Bayern.

Stara dama zadržala vse ključne može
Juventus, trikratnega zaporednega prvaka, je šokiral odhod trenerja Antonia Conteja, ki je postal selektor reprezentance. Zdaj moštvo vodi Massimiliano Allegri. Navijači stare dame niso bili najbolj navdušeni, ker je na klop sedel nekdanji trener Milana, ki je povrhu vsega prejšnjo sezono neslavno končal s predčasnim odhodom s San Sira. Allegri je sicer v Torinu dobil v roke skoraj vse glavne može iz prejšnje sezone, tudi Artura Vidala, ki si je opomogel po poškodbi kolena in naj bi kljub velikemu zanimanju iz tujine ostal pri Juventusu. Zato bi bilo vse drugo kot nov "scudetto" Juveja precejšnje presenečenje.
Poleg Evraja je med glavnimi okrepitvami še mladi Alvaro Morata, ki je prišel iz Reala. Kmalu se je poškodoval, zato ga drevi proti Chievu Valterja Birse in Boštjana Cesarja (Dejan Lazarević bo moral najbrž na posojo v drugo ligo h Catanii) še ne bo v ekipi. Poškodovan je tudi Andrea Pirlo, kaznovan pa Giorgio Chiellini. Izmed bolj znanih imen v belo-črnem dresu ne bomo več spremljali Mirka Vučinića (Al Džazira Abu Dabi), Fabia Quagliarelle (Torino) in Mauricia Isle (posoja v Queens Park Rangers). Morda uspe Juventusu v zadnjih dneh prestopnega roka v svoje vrste zvabiti še kakšno zveneče ime. V igri je tudi Radamel Falcao, ki si ga želijo na posojo iz Monaca.

Obrambo Rome okrepila Grka
Roma je lani s trenerjem Rudijem Garcio navduševala z igro in izidi. Poleg že omenjenih Iturbeja in Cola bodo na Olimpicu kariero nadaljevali tudi Seydou Keita (Valencia) ter grška branilca Kostas Manolas in Jose Holebas (oba Olympiacos).

V Neaplju še en Španec
Napoli ni bil uspešen v boju za Ligo prvakov in je izpadel proti Athletico Bilbau. Špansko kolonijo je okrepil z Michujem (posoja iz Swanseaja), pod vodstvom Rafaela Beniteza bosta po novem igrala tudi Nizozemec Jonathan de Guzman (Villarreal) in obetavni francoski branilec Kalidou Koulibaly (Genk). Švicar Valon Behrami je odšel v Hamburg.

K Fiorentini tudi Kurtić?
Največji uspeh Fiorentine je, da je zadržala Kolumbijca Juana Cuadrada, ki si je dvignil ceno na SP-ju v Braziliji. Iz mehiškega Monterreya je prispel argentinski reprezentančni branilec Jose Maria Basanta, iz Chelseaja pa kot posojeni nogometaš Nemec Marko Marin, ki je lani igral za Sevillo. V vijoličastem dresu med drugim ni več Massima Ambrosinija in Hrvata Anteja Rebića (Red Bull Leipzig). Josip Iličić si bo moral mesto v začetni enajsterici še izboriti, v Firencah pa si želijo v svoje vrste pripeljati tudi Jasmina Kurtića iz Sassuola, za katerega se zelo zanima še Atalanta.

Krhin za zdaj na klopi
Inter po lanskem petem mestu želi precej višje. Ob že omenjenem Vidiću so glavne okrepitve Pablo Osvaldo (posoja iz Southamptona), Francoz Yann M'Vila (posoja iz Rubin Kazana) in Čilenec Gary Medel (Cardiff City). S slovesom Javierja Zanettija, Diega Milita, Estebana Cambiassa in Walterja Samuela so se precej razredčile argentinske vrste pri črno-modrih. Samir Handanović bo seveda v vratih, Rene Krhin, ki je imel nazadnje nekaj težav s poškodbo kolena, za zdaj na klopi, vratar Vid Belec pa bo kariero nadaljeval v turški prvi ligi pri Konyasporju. Najprej je bil blizu posoje v drugoligaša Carpi blizu Modene, kjer bo brcal žogo Aljaž Struna, ki ga je temu klubu posodil Palermo.

Kako se bo izkazal Inzaghi?
Milan je bil v zadnji sezoni šele osmi. Clarencea Seedorfa je na trenerskem stolčku zamenjal Filippo Inzaghi. Nekaj novih imen smo omenili že zgoraj, novinec je še Kolumbijec Pablo Armero (nazadnje West Ham). Poleg Balotellija se je poslovil tudi Kaka (Orlando City). Še nekaj časa bo odsoten poškodovani Riccardo Montolivo, ki se bo na igrišča predvidoma vrnil novembra.

Kar nekaj novih imen pri Laziu
Med okrepitvami Lazia omenimo nizozemskega branilca Stefana de Vrija (Feyenoord), Srba Dušana Basto (posoja iz Udineseja), Marca Parola (Parma) in nekdanjega člana Bayerna Edsona Braafheida (Hoffenheim). Edyja Rejo je na klopi zamenjal Stefano Pioli, ki je prej tri sezone vodil Bologno.
Prenova stadiona Friuli v polnem zamahu
Videmski Udinese po novem vodi nekdanji trener Interja Andrea Stramaccioni, njegov pomočnik je Dejan Stanković. Antonio Di Natale bo v nedeljo na srečanju proti Empoliju proslavljal 10-letnico igranja za Furlane, predtem je nosil ravno dres nedeljskih tekmecev.
Na stadionu Friuli trenutno poteka obsežna prenova. Podrli so del tribun in gradijo nove, zato lahko sprejme le 12.570 gledalcev. Za zdaj še ni jasno, ali bo stadion sploh lahko odprt za vse tekme. V prihodnji sezoni bodo imeli Videmčani za Juventusom drugi najsodobnejši objekt v državi, na katerem bo pod streho uživalo vseh 25.000 gledalcev.
Italijansko prvenstvo, 1. krog

Danes ob 18.00:
CHIEVO (Birsa, Cesar, Lazarević) - JUVENTUS

Ob 20.45:

ROMA - FIORENTINA (Iličić)

Nedelja ob 18.00:
MILAN - LAZIO

Ob 20.45:

ATALANTA - VERONA
UDINESE - EMPOLI
TORINO - INTER (Handanović, Krhin)
SASSUOLO (Kurtić) - CAGLIARI
PALERMO (Anđelković) - SAMPDORIA
GENOA - NAPOLI
CESENA (Krajnc) - PARMA