Veselje nogometašev Borussie in trenerja Jürgena Kloppa ter razočaranje Manuela Neuerja. Foto: Reuters
Veselje nogometašev Borussie in trenerja Jürgena Kloppa ter razočaranje Manuela Neuerja. Foto: Reuters
Kevin Kampl
Kevin Kampl je v 108. minuti prejel rdeči karton. Foto: Reuters
Jakub Blaszczykowski in Pierre Emerick Aubameyang
Jakub Blaszczykowski in Pierre Emerick Aubameyang se veselita izenačenja v 75. minuti. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski, ki je med letoma 2010 in 2014 igral za Borussio, je zadel na vseh treh letošnjih derbijih med Bayernom in Borussio. Foto: EPA
Arjen Robben in Jürgen Klopp
Jürgen Klopp, ki po sezoni zapušča Borussio, je do torka s črno-rumenimi na Allianz Areni zmagal trikrat. Pred tekmo se je takole pozdravil z Arjenom Robbnom. Foto: EPA

Po izgubljeni žogi in prekršku nad Bastianom Schweinsteigerjem je namreč prejel drugi rumeni karton. Prvega je dobil v 90. minuti, ko je vlekel Xabija Alonsa.
Redni del tekme se je končal z 1:1. V podaljšku je imel dve izvrstni priložnosti z glavo Schweinsteiger. Najprej je v 102. minuti iz bližine osamljen streljal malo prek vrat. Še bližje zmagovitemu zadetku za Bayern je bil v 116. minuti, ko mu je z odlično obrambo z nogo slavje preprečil avstralski vratar Mitchell Langerak.
Z bele točke v polno le Gündogan in Kehl
11-metrovke so bile zelo nenavadne. Prvi je streljal Philipp Lahm, ki mu je spodrsnilo in žoga je šla čez vrata. Ilkay Gündogan je za Borussio suvereno zadel. Nato je na enak način kot Lahmu spodrsnilo Xabiju Alonsu, gol Sebastiana Kehla pa je gostom prinesel že veliko prednost. Ko je Langerak ubranil poskus Maria Götzeja, je imel Mats Hummels zaključno žogo, toda izkazal se je tudi Manuel Neuer in odločitev o finalistu nekoliko podaljšal. Sam je prevzel odgovornost za četrto 11-metrovko Bayerna, a zadel le prečko in veliko slavje Borussie se je lahko začelo.

Gol in prečka Lewandowskega

Münchenčani so z 1:0 povedli v 30. minuti, mrežo je zatresel Robert Lewandowski. Poljak je po dolgi podaji Medhija Benatie, ki je ukradel žogo pred svojim kazenskim prostorom in v konici napada sijajno našel Lewandowskega, najprej meril v vratnico, odbito žogo pa je z leve strani s strelom z desnico le spravil v mrežo. Iz precej težkega položaja je našel dovolj prostora med dvema branilcema Borussie, ki sta stala blizu golove črte, in po tleh zadel malo mrežico.
V 55. minuti je bil Lewandowski zelo blizu povišanja na 2:0, a mu je po močnem strelu z 12 metrov veselje preprečila prečka. V nadaljevanju akcije je žoga v kazenskem prostoru prišla do Thomasa Müllerja, ki je poskušal preigrati Marcela Schmelzerja. Ta je na kratko stegnil desno roko in v ta del telesa ga je zadela žoga, a sodnik Peter Gagelmann ni pokazal na belo točko. Müller je glasno protestiral pri sodniku, tudi trener Bayerna Pep Guardiola se ni mogel sprijazniti z njegovo odločitvijo.
Izenačil Aubameyang
Četrt ure pred koncem je Borussia, ki v prvem polčasu ni resneje zagrozila, presenetljivo izenačila. Jakub Blaszczykowski je na levi strani z imenitno podajo našel rezervista Henrika Mhitarjana, ta pa je podal na desno stran, kjer je začetnik akcije Pierre Emerick Aubameyang v padcu streljal v vrata. Neuer je žogo ujel, a šele za golovo črto.
Gostom je izenačenje dalo krila in kmalu so imeli še dve lepi priložnosti, toda po poskusih Mhitarjana in Marca Reusa se je z dvema obrambama izkazal Neuer.

Bayern že prvak
Arjen Robben
, ki se je vrnil po poškodbi, je pri Bavarcih na zelenico vstopil v 68. minuti, vendar že 16 minut pozneje odšepal z igrišča in mesto na igrišču moral prepustiti Götzeju. V ekipi še ni bilo Francka Riberyja in Javija Martineza. Bayern si je sicer v nedeljo štiri kroge pred koncem Bundeslige že zagotovil naslov državnega prvaka.

Prvič letos boljši od Bavarcev
Leta 2012 je Borussia v velikem slogu odpravila Bayern na finalni tekmi pokala s 5:2, leto zatem je bilo v Münchnu v četrtfinalu 1:0 za Bavarce. Lani v finalu ni bilo zadetkov po 90 minutah. V podaljšku sta Robben in Müller priigrala novo lovoriko Bayernu.

Obe letošnji tekmi v Bundesligi je tudi dobil Bayern. 1. novembra na Allianz Areni je bilo 2:1, 4. aprila na stadionu Westfalen pa 0:1. Borussia je zmagala na začetku sezone v nemškem superpokalu z 2:0.

Nemški pokal, polfinale:
Bayern - BORUSSIA DORTMUND 1:3 (1:0) - po 11-metrovkah
Lewandowski 30.; Aubameyang 75.
RK : Kampl 108./Borussia
11-metrovke:
Lahm (čez vrata) ; Gündogan
Xabi Alonso (čez vrata) ; Kehl
Götze (Langerak brani) ; Hummels (Neuer brani)
Neuer (prečka)

Bayern: Neuer, Rafinha , J. Boateng, Benatia , Juan Bernat, Xabi Alonso , Lahm, Thiago Alcantara ( 68./Robben/ 84./Götze), T. Müller ( 76./Schweinsteiger), Weiser, Lewandowski.

Borussia Dortmund: Langerak, Durm, Sokratis , Hummels, Schmelzer, Gündogan, S. Bender ( 91./Kehl), Blaszczykowski ( 83./Kampl ), Kagava ( 70./Mhitarjan), Reus, Aubameyang.

Sodnik: Peter Gagelmann


Arminia Bielefeld - WOLFSBURG 0:4 (0:2)
Arnold 8., 55., Luiz Gustavo 32., Perišić 51.

Finale bo 30. maja v Berlinu.