Srečko Katanec je lahko pred dodatnimi kvalifikacijami upravičeno zaskrbljen. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec je lahko pred dodatnimi kvalifikacijami upravičeno zaskrbljen. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Pečnik
Slovenija je na štirih obračunih v dodatnih kvalifikacijah trikrat napredovala. Foto: www.alesfevzer.com
Katanec analiziral redni del kvalifikacij
Novaković: Nismo velesila, stopimo skupaj
Katanca zmotili žvižgi po 20 minutah
Vsi vrhunci tekme San Marino - Slovenija

Katanec je ostal zvest samemu sebi in na 196. reprezentanco z lestvice Fife, ki je imela v kvalifikacijah pred tekmo s Slovenijo gol razliko 1:35, poslal le enega napadalca - Roberta Berića. Izbiro z Zlatanom Ljubijankićem je v zadnjem trenutku prečrtal.

Prvi polčas razburil navijače
Slovenci so se na razmočenem igrišču mučili, delovali so anemično in le sreči se lahko zahvalijo, da so na odmor odšli z začetnim izidom. Razmerje v strelih na gol po 45 minutah je bilo 3:3 (1:0 za San Marino v okvir vrat), s tem da je strel Selve v 26. minuti zletel za las mimo vratnice Jana Oblaka. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je bil to eden izmed najslabših polčasov v zgodovini slovenske reprezentance. Navijači so bili ob svežih spominih na petkov remi z Litvo še dodatno razjarjeni.

Katanec je ob polčasu v slačilnici pustil Berića in Josipa Iličića, namesto njiju pa sta zaigrala Tim Matavž in Nejc Pečnik. Bolj odločen začetek drugega dela je sadove požel že po devetih minutah, ko je z glavo Slovenijo v vodstvo popeljal Boštjan Cesar. Katančevi varovanci so premoč (streli v okvir vrat 6:0) ob vse bolj utrujenih gostiteljih kronali še v 75. minuti prek Pečnika. Tekma za pozabo, a zdaj je treba kanalizirati vso negativno energijo, ki se je nabrala v zadnjem mesecu, in ekipo pripraviti za dodatne kvalifikacije sredi novembra. Za dve tekmi v treh dneh, ki bosta Katančevim kritikom (vsaj začasno) zaprli usta ali pa sprožila nov plaz napadov na vse manj priljubljenega selektorja.

Je Katanec dobil odgovore, ki si jih je zastavljal pred tekmo? "Dobil sem jih. Jaz sem videl stvari, če ste jih vi, je v redu, če ne, pa tudi v redu," je v svojem slogu v pogovoru z Anžetom Bašljem vehementno odgovoril Katanec, ki pa je podrobnosti izpustil: "Ne, ne bom govoril. Vem, kaj nas čaka čez en mesec. Tekma je bila zame pomembna, ker če bi bilo drugače, bi dal malo več priložnosti fantom, ki so do zdaj igrali manj. Tako sem videl, kdo se lahko aktivira po dveh dneh premora. Odgovore sem dobil."

Igro je krojilo razmočeno igrišče
Katanec o imenih ni govoril, je pa pomenljivo, da je ob polčasu v slačilnici pustil Berića in Iličića. Bolj kot v slabi predstavi svoje ekipe je izgovore iskal v razmočenem igrišču: "Ljudje niti najmanj nimajo predstave, na kakšnem igrišču se je igralo. Dokler je imel San Marino moči na takem igrišču, kjer je bilo težko stati na nogah, si moraš nekaj izmisliti. Za ekipo, ki se brani, je bilo lažje. Res je tudi, da v prvem polčasu nisem bil zadovoljen z določenimi gibanji. Drugi polčas je bilo veliko bolje in to se je tudi videlo."

"Treba je bilo več gibanja naših napadalcev, tega v prvem delu ni bilo, zato tudi ni bilo prostora za vtekanje iz druge vrste. To je bilo v drugem polčasu bolje, s tem da so tudi oni močno padli v igri. V drugem delu je bil hitrejši tudi pretok žoge. Ni lahko igrati po le enem treningu. Ljudje, ki trenirajo leta, poznajo mehanizme. Treba se je gledati, biti inteligenten. Nogomet ni tako enostaven, kot je videti. To se je videlo v prvem polčasu," je razliko med prvim in drugim delom opisal Katanec.

"Verjemite mi, tudi Barcelona bi imela težave"
Tudi tokrat ni pozabil okrcati novinarjev in navijačev. "Odkar sem tukaj, mi nekaj ni jasno. Enkrat želite rezultate, drugič niste zadovoljni z igro ... Kot sem že rekel, igrišče je bilo izjemno težko. Ne razumem navijačev, ki se sem pripeljejo iz Slovenije in žvižgajo že po 20 minutah." Prepričan je, da bi se s San Marinom na takem igrišču in na tekmi brez pomena mučila tudi Barcelona. Pogrešal je tudi Kevina Kampla. "Dodatne kvalifikacije bodo absolutno druga zgodba. Tudi če bi bila danes tu Barcelona, se jim ne bi dalo kaj preveč. Verjemite mi, tudi oni bi imeli probleme. Škoda, da ni bilo Kampla, imel sem tudi idejo, da bi začel z Ljubijankićem. Mi potrebujemo Kampla, ker je živ, hiter, se znajde v prostoru in je povezovalen. Ko ga nimaš, se 'matraš'."

Katanec: Cilj je dosežen, zdaj je vse mogoče
Katanec verjame, da je v trenutnem kadru vse, kar je v Sloveniji na razpolago. "Tako bo, dokler bom jaz tukaj. Boljših igralcev, kot so trenutno tukaj, sam ne vidim. Tudi drugi jih ne bodo našli, vsaj v tako kratkem času ne. To je naša realnost. V treh dneh pa je marsikaj mogoče. Tekma se začne z 0:0, dogaja se marsikaj, rdeči kartoni, rumeni kartoni, damo ga s polovice igrišča ali pa ne ... Cilj je v glavnem dosežen, zdaj pa je vse odvisno od različnih dejavnikov."

Žreb dodatnih kvalifikacij bo v nedeljo. Tradicija je na strani Slovenije, igra ne, a ob morebitnem uspehu novembra bo pozabljeno vse. Skoraj vse. Vsaj do naslednje reprezentančne akcije.

Katanec analiziral redni del kvalifikacij
Novaković: Nismo velesila, stopimo skupaj
Katanca zmotili žvižgi po 20 minutah
Vsi vrhunci tekme San Marino - Slovenija