Robert Pevnik, Blaž Vrhovec, Marcos Tavares in Darko Milanič pozirajo s pokalom. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Pevnik, Blaž Vrhovec, Marcos Tavares in Darko Milanič pozirajo s pokalom. Foto: www.alesfevzer.com
Agim Ibraimi
Zadnji finale med Mariborom in Celjem pred tremi leti je na Bonifiki v 44. minuti odločil Agim Ibraimi. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Vrhovec in Marcos Tavares
Tavares je s 151 zadetki najboljši strelec v zgodovini Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti se bodo v sredo ob 20.30 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju, studio se bo začel pol ure prej) v Kopru pomerili s Celjem. Po izgubljeni bitki za naslov državnega prvaka je tudi Milanič moral odgovoriti na to, ali je njegova usoda na klopi odvisna od razpleta pokalnega finala.

"V pogovorih s športnim direktorjem niti v enem trenutku nisem dobil občutka, da bi bila moja prihodnost odvisna od te tekme," je poudaril Izolčan. "Lovorika je zelo pomembna. Ne gledam pa nanjo kot na rešitev sezone. Tudi za nobeno maščevanje za tisti izgubljeni točki v Celju (0:0) prejšnji mesec ne gre. Tedaj smo igrali proti tekmecu, ki je imel tudi pomembno tekmo, saj se je boril za obstanek v ligi. Pokal je zgodba zase. Zanima nas samo zmaga."

Tavares: Navajeni smo na pritisk
Bodo Viole sploh podpirale moštvo, potem ko so na sobotni tekmi proti Gorici (2:3) tiho protestirale? "Moštvo je zelo odvisno od navijačev in njihove podpore. Z njimi smo se pogovarjali, se pogovarjamo in se bomo pogovarjali. Srčno upam, da bomo imeli na vseh naslednjih tekmah bučno podporo."

Kapetan Marcos Tavares, ki seveda ne razmišlja o koncu igranja za Maribor in ne o koncu kariere, je optimist: "Navajeni smo na pritisk. Smo Maribor. Velikokrat smo že igrali v finalu in vemo, kaj moramo narediti za zmago."

Pevnik: Nagrada za delo skozi vso sezono
Na drugi strani tudi Celjani delujejo zelo samozavestno. Trener Robert Pevnik pravi: "Forma se dviguje. Finale je nagrada za delo skozi vso sezono, fantje so že pred mojim prihodom dobro delali. Mislim, da smo dozoreli, da osvojimo ta pokal. Trenirajo odlično, imajo pravo agresivnost in dinamiko. Tudi poškodb in kartonov ni. Ne razmišljamo o prejšnjih finalih, verjamem v našo zmago. Maribor spoštujemo, bojimo pa se ga ne, čeprav ni slabši, kot je bil, le drugi klubi so izboljšali delo in se mu približali. Tri četrt ekipe Maribora je igralo v Ligi prvakov."

Kapetan Blaž Vrhovec ga je le dopolnil: "Tudi v slačilnici smo prepričani, da je prišel trenutek, ko bi lahko dvignili ta pokal. V garderobi je pozitivna energija."

Celje v finalu četrtič v zadnjih petih letih
Devet klubov je do zdaj dobilo pokal - devetkrat Maribor, štirikrat Olimpija, po trikrat Gorica in Koper, dvakrat Interblock ter po enkrat Rudar, Celje, Mura in Domžale. Celjani so že osemkrat igrali v finalu, a slavili le enkrat: leta 2005 na domačem stadionu nad Gorico (1:0).
Še svež je spomin na njihov poraz leta 2012 v Stožicah proti Mariboru po 11-metrovkah, ko je bil eden izmed nesrečnikov tudi Benjamin Verbič, tedaj z 18 leti najmlajši na zelenici. Na začetku podaljška je Celjane popeljal v drugo vodstvo na tekmi, a bil nato v prvi seriji neuspešen z bele točke, ko je tik pred strelom spremenil smer, kot je povedal po srečanju. Pred tremi leti so celjski mladeniči še enkrat morali priznati premoč Mariboru, ki je na Bonifiki zmagal z golom Agima Ibraimija (1:0). Lani so proti Kopru klonili z 0:2, medtem ko so vijoličasti pred dvema letoma z istim izidom izgubili proti Gorici.
Na Bonifiki tudi mladinski in ženski finale
Nogometno dogajanje v Kopru se bo v sredo sicer začelo že ob 16. uri, ko se bosta v finalu mladinskega pokala pomerila Koper in Maribor, ob 18. uri pa bo na sporedu še ženski finale med Radomljami in Pomurjem.

Celjani so lahko pred finalom pokala mirnejši
Celjani so lahko pred finalom pokala mirnejši