Neizmerno veselje nogometašev Butana, najmlajšega člana Fife, ki je na prvi kvalifikacijski tekmi v svoji zgodovini premagal Šrilanko - v 86. minuti je za edini gol poskrbel Tshering Dorji. Zadnja reprezentanca sveta, 209. na Fifini lestvici, je prvič zmagala - po sedmih letih in kar 20 porazih. Foto: AP
Neizmerno veselje nogometašev Butana, najmlajšega člana Fife, ki je na prvi kvalifikacijski tekmi v svoji zgodovini premagal Šrilanko - v 86. minuti je za edini gol poskrbel Tshering Dorji. Zadnja reprezentanca sveta, 209. na Fifini lestvici, je prvič zmagala - po sedmih letih in kar 20 porazih. Foto: AP
Teater Bolšoj v Moskvi
Rusija 2018 bo v prihodnjih mesecih in letih še močno dvigala prah, predvsem zaradi politično-vojaškega zaostrovanja med Moskvo in Zahodom, podceniti ne gre niti gospodarske krize v državi in padca cen nafte, kar že vpliva na gradnjo stadionov, prav tako pa zmanjkuje denarja za bajno plačo ruskega selektorja Fabia Capella. Foto: EPA
Slovenski nogometni reprezentanti na treningu
Nogometna Slovenija je tako kot druge evropske reprezentance obremenjena s kvalifikacijami za Euro 2016, kjer bo konec marca odigran peti od desetih krogov. A proti San Marinu, Katarju in Angliji bodo v igri tudi Fifine točke za preboj v 3. boben evropskega žreba. Foto: BoBo
Stadion Lužniki v Moskvi
Začelo se je v Diliju na Nacionalnem stadionu pred nekaj tisoč gledalci in brez pokrivanja agencij, končalo pa se bo s finalom na Lužnikih v Moskvi pred 81 tisoč gledalci in očmi vsega sveta. Foto: EPA
Zgornja vrsta: Simeunović; Knavs, Osterc, Pavlin, Milinović, Karić. Spodnja vrsta: Galić, Novak, Zahović, Čeh in Rudonja.
Slovenija je dvakrat zaigrala na svetovnem prvenstvu leta 2002 v Južni Koreji in leta 2010 v Južni Afriki. Zgodovinska "gasilska" fotografija pred prvo tekmo na mundialih, ko se je 2. junija v Gvangdžuju izgubilo s Španijo, nato pa prodajalo Šmarno goro ... Foto: Reuters

Čeprav so do začetka 21. svetovnega prvenstva v nogometu še kar tri leta, trije meseci in dva dni, je četrtek, 12. marec 2015, prinesel prve tekme predkvalifikacij v Aziji. Prvič se bo prav vseh 209 članic Mednarodne nogometne zveze (Fifa) spustilo v boj za SP, pri čemer bomo 31 udeleženk, ki se bodo pridružile gostiteljici Rusiji, dobili šele po okoli 900 mednarodnih tekmah.

21. svetovno prvenstvo v nogometu bo gostila Rusija. Turnir 32 reprezentanc se bo začel 14. junija, končal pa s finalom 15. julija 2018 v Moskvi. Tekmovanje bo potekalo na 12 stadionih v 11 mestih (dva stadiona v Moskvi).

Prvi strelec kvalifikacij Chiquito Do Carmo
Začelo se je v Aziji, kjer se 12 najslabših reprezentanc Azijske nogometne zveze (AFC) bori za napredovanje v drugi od kar štirih krogov. Prva tekma maratonskih kvalifikacij je bila tako odigrana v glavnem mestu Vzhodnega Timorja Diliju, kjer je domača reprezentanca gostila Mongolijo. Prvi gol oz. kar prva dva je dosegel Chiquito Do Carmo, Vzhodni Timor pa si je pred povratno torkovo tekmo v Ulan Batorju priigral visoko prednost 4:1.

Butan že ob premieri do zmage
Najbolj zveneče ime med dvanajsterico nogometnih eksotov iz Azije je Indija, največja država sveta po številu prebivalcev, ki mora izločiti sosednji Nepal, da potrdi renesanso lepe igre na indijski podcelini. Med sodelujočimi ekipami na predkvalifikacijskem tekmovanju je prvič tudi Butan, pred kratkim 209. sprejet član Fife, ki je za uvod že presenetil in zmagal na Šrilanki z 0:1. Čez deset dni se bodo predkvalifikacije začele tudi v CONCACAF-u, kjer se bo vrsta karibskih držav pomerila za prestiž in preboj v drugi od skupno kar petih krogov kvalifikacij.

Zapišite si datum za žreb v Sankt Peterburgu
Glavni žreb kvalifikacij za vseh šest celinskih zvez bodo Rusi priredili 25. julija letos. V palači Konstantinovski v Sankt Peterburgu bodo srečo delili na vse konce sveta, pri čemer bo določeno tudi, s kom vse bo za preboj na tretje svetovno prvenstvo igrala Slovenija.

Gibraltar prek CAS-a do kvalifikacij?
Prav pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) je tudi še edina neznanka glede formata kvalifikacij, ki še vedno ni določen in potrjen. Ena izmed ovir se imenuje Gibraltar, ki je član Uefe, ni pa član Fife, zaradi česar po tolmačenju v Zürichu ne more sodelovati v kvalifikacijah za SP. A najnovejši član evropske nogometne družine se je pritožil na Športno razsodišče v Lozani (CAS), ki zdaj odloča tudi o obliki evropskega nogometnega boja za Rusijo 2018. Na drugi strani Uefa uporablja za evrokvalifikacije drugačen sistem in svojo lestvico, kjer se upoštevajo samo prave tekme, in ne tudi prijateljske, a ni pričakovati, da bi to Fifa sprejela.

Proti San Marinu in Angliji za 3. boben
Če pogledamo sistema za zadnji dve svetovni prvenstvi 2010 in 2014, velikega odkrivanja tople vode ne more biti. 53 držav Uefe je bilo na podlagi zadnje Fifine lestvice obakrat razporejenih v šest kakovostnih bobnov s po devetimi oz. v najšibkejšem bobnu z osmimi reprezentancami.

Ob Rusiji bo na SP-ju predvidoma sodelovalo še 13 evropskih reprezentanc, kar narekuje ohranitev sistema. In tukaj se skriva tudi odgovor na vprašanje, zakaj bosta kvalifikacijski tekmi Slovenije za Euro 2016 s San Marinom in Anglijo imeli še dodatno težo. Nekaj točk lahko doda tudi prijateljska tekma v Katarju (glej Kako se izračunava Fifina lestvica?).

Slovenija 48. na svetu, 29. v Evropi
Po danes objavljeni Fifini lestvici za mesec marec je Slovenija v primerjavi s februarjem izgubila eno mesto in je zdaj 48. država sveta. Če pogledamo samo članice Uefe, pa je Slovenija 29. v Evropi, kar pomeni, da bi šla na žreb za SP 2018 šele v četrtem bobnu. Spomnimo: za EP 2016 je bila Slovenija v tretjem bobnu, za SP 2014 pa celo v drugem bobnu.

Domači tekmi v Ljubljani v Stožicah tako ne bosta le odločali o slovenskih možnostih za Francijo 2016, temveč tudi o izhodišču, s katerega bodo Slovenci septembra 2016 začeli pohod na Rusijo.

Ker še ni potrjen format evropskega dela kvalifikacij, tudi ni uradne številčne razdelitve prostih mest za udeleženke po celinah. Za zadnja dva SP-ja je Evropi pripadlo 13 mest, Afriki pet, Južni Ameriki in Aziji od štiri do pet, Severni in Srednji Ameriki od tri do štiri in Oceaniji od 0 do eno mesto.