Iz ure v uro prihajajo na dan nove informacije v zvezi s stavniško afero. Foto: EPA
Iz ure v uro prihajajo na dan nove informacije v zvezi s stavniško afero. Foto: EPA
Žoga
Nad plemenito igro z žogo se zgrinjajo temni oblaki. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Čudni dogodki na tekmi Interblock - Nafta
Gliha: Kar je delal sodnik, nima smisla

Mihelič, ki ima tudi slovaško državljanstvo, je bil aretiran v ponedeljek zjutraj na mejnem prehodu Gruškovje/Macelj na podlagi nemške tiralice. Osumljen je prirejanja izidov, podkupovanja in pranja denarja.

Slovenska policija ga je le zaslišala
Miheliča so že v četrtek na Ptuju zaslišali slovenski preiskovalci, vendar so ga zatem izpustili na prostost. V Mariboru naj bi bil lastnik lokala, ukvarjal pa naj bi se tudi z igralnimi avtomati.

Kot poroča hrvaški spletni portal 24sata.com, naj bi se slovenski podjetnik na Hrvaško odpravil, da bi za 42. rojstni dan čestital Josipu Grbavcu, znanemu pod vzdevkom "Braca iscijelitelj", staremu znancu policije. Hrvaška bo Miheliča, ki naj ne bi bil v sorodu z nogometašem Maribora Renejem Miheličem, izročila nemškim organom pregona.

Sumljivih več kot 200 tekem
Afera se je začela v petek v Nemčiji. Na zahtevo nemškega tožilca iz Bochuma je bilo v Angliji, Nemčiji, Avstriji in Švici aretiranih 17 ljudi, ki naj bi bili vpleteni v stavniške goljufije. Med aretiranimi sta tudi brata Šapina iz Berlina, ki sta bila osrednja "junaka" afere Hoyzer. Policije omenjenih držav so v zadnjih mesecih preiskovale več kot 200 nogometnih tekem v 9 različnih ligah (tudi v slovenski nogometni ligi).

Drava začela preobrat in si zagotovila obstanek
Sedem tekem naj bi bilo "sumljivih" tudi v Sloveniji. Nemška televizijska postaja ARD je kot eno od takih identificirala obračun med Dravo in Nafto, ki se je končal s 4:1. Šlo je za tekmo 28. kroga lanskega prvenstva 11. aprila, ko je na videz "odpisana" Drava premagala Prekmurce, zmagala prvič v pomladanskem delu sezone in začela "neverjetno" pot do obstanka v ligi. Ptujčani so na prvih 27 tekmah zbrali 20 točk, na zadnjih 9 pa kar 22 in si v dramatičnem zadnjem krogu zagotovili obstanek.

"Iz medijev smo seznanjeni o sumu prirejanja rezultata tekme iz 28. kroga zadnjega prvenstva med našo ekipo in moštvom Drave. V kolikor bo preiskava dokazala, da je bil v dogovarjanja izidov tekem aktivno in zavestno vpleten tudi kdo izmed igralcev našega kluba, bo ta za dejanja moral nositi odgovornost tudi v odnosu do kluba. Način odgovornosti pa bo definiran, če in ko bo dokazana krivda," je povedal predsednik nogometnega kluba Nafta Mirko Horvat.

"Čudni" dogodki so se odvijali tudi na tekmi Interblock - Nafta 1. septembra lani. Ljubljančani so slavili s 3:1, zadnji zadetek Interblocka, ki ga je dosegel Ermin Rakovič, pa je bil naravnost smešen. Oglejte si ga v videonovici na desni strani.

Jošt v sredo v Nyon
V sredo bo v Nyonu sestanek predstavnikov devetih nacionalnih nogometnih zvez, ki so vpletene v preiskavo o prirejanju izidov. Udeležil se ga bo tudi generalni sekretar nogometne zveze Slovenije Dane Jošt.

Gliha in anonimni telefonski klic
Namigovanj o nečednostih v slovenskem nogometu je bilo že v preteklosti kar veliko. Marca je precej prahu dvignila tekma med Dravo in Hitom Gorico na Ptuju, ki se je končala z izidom 2:2. Sodnik Peter Šart je v 49. minuti dosodil sporno 11-metrovko v korist Drave (glej drugo videonovico na desni strani). Trener Gorice Primož Gliha je po srečanju dejal, da je pred tekmo prejel anonimni telefonski klic, v katerem ga je oseba na drugi strani opozorila, da se bo zgodilo prav to. Združenje klubov I. SNL je tedaj po pogovorih z vpletenimi razglasilo, da s tekmo ni bilo nič narobe.
Čudni dogodki na tekmi Interblock - Nafta
Gliha: Kar je delal sodnik, nima smisla