Zoran Zeljković je dobil taktično bitko z Robertom Prosinečkim. To je bila peta zaporedna zmaga Kopra in prvo domače slavje nad Olimpijo po 6. decembru 2014 (2:1). Oktobra so zeleno-beli na Bonifiki zmagali z 0:1. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zeljković je dobil taktično bitko z Robertom Prosinečkim. To je bila peta zaporedna zmaga Kopra in prvo domače slavje nad Olimpijo po 6. decembru 2014 (2:1). Oktobra so zeleno-beli na Bonifiki zmagali z 0:1. Foto: www.alesfevzer.com

Sinoči je bilo na Bonifiki veselo, kot že dolgo ne. Več kot 2000 gledalcev na čelu s številčno navijaško skupino Tifozi je pospremilo pomembne tri točke kanarčkov (1:0).

"Določen pritisk čutimo že kar nekaj časa. Na vsaki tekmi moramo zmagati, če želimo držati stik, kar ni lahko. Že v uvodnem delu prvenstva smo imeli nekaj zaporednih zmag in zavedamo se, kako pomembno je to. Tako kot smo pričakovali, je bila tekma proti Olimpiji zelo težka. V drugem polčasu smo precej trpeli in malo energijsko padli. To se je zgodilo delno zaradi četrtkove pokalne tekme proti Celju, delno zato, ker nas je tekmec stisnil. Če bi imeli več svežine, bi žogo lažje zadržali in bolj napadali prostor, kot smo. Toda borili smo se do zadnje minute in na koncu nam je uspelo," je povedal Zeljković, ki ni mogel računati na poškodovanega Luko Vešnerja Tičića.

Zeljković: Če daš gol, tekmec pa ne, si zasluženo zmagal

Trije prejeti zadetki na zadnjih devetih tekmah

Vseskozi se je zavedal, da je dolga klop zelo pomembna, zato je pozimi moštvo okrepil, med drugim z najboljšim igralcem sinočnje tekme Andrejem Kotnikom. Ta se je med drugim izkazal z lepo globinsko podajo v kazenski prostor, po kateri je bil storjen prekršek nad Laminom Colleyjem, Kaheem Parris pa je z 11-metrovke dosegel edini zadetek na srečanju.

Na obeh tekmah ta teden Koper ni prejel gola in tako nadaljeval sijajne predstave v obrambi, saj je na zadnjih devetih tekmah tekmecem dopustil le tri žoge v svojo mrežo. "Veseli me, da smo dobri v obrambi in ne prejemamo veliko zadetkov. Ključno je, da pri obrambi sodelujejo vsi igralci, tudi napadalci. Danes so garali od prvega do zadnjega in bili za to nagrajeni."

Sorodna novica Koper z zmago nad Olimpijo napovedal spektakel v Ljudskem vrtu

Guberac: Ključ do uspeha je naša skromnost in trdo delo

Zelo zadovoljen je bil tudi kapetan Ivica Guberac: "Fantje so značajsko močni in stabilni. V končnici prvenstva smo postali tudi tekmovalni, kar me veseli, ker je v ekipi malo starejših igralcev. Mlajši so sprejeli vlogo favorita in boj za prvaka. Zavedajo se, da če bodo dobro trenirali, bodo za to na tekmi poplačani. Ključ do uspeha je naša skromnost in trdo delo skozi ves teden."

V soboto čaka Koprčane naslednji velik izziv, derbi proti Mariboru v Ljudskem vrtu, kjer so zadnjič zmagali avgusta 2009.

"Z zgodovino se ne obremenjujemo, vsaka sezona šteje zase. Živimo za to tekmo. Obljubimo lahko, da bomo dali maksimum. Videli bomo, kaj bo to prineslo," pravi Guberac, ki zaradi prejetega rumenega kartona pod Kalvarijo sicer ne bo igral. Zeljković pa dodaja: "Podatek, da je Koper brez zmage v Mariboru že toliko časa, zame pomeni še dodaten motiv. Verjamem, da bo tudi fantom."

Koper po zmagi nad Olimpijo še vedno v igri za dvojno krono

Prosinečki: Koper je ekipa, ki ve, kaj hoče

Olimpija je na drugi strani pod vodstvom Roberta Prosinečkega še drugi derbi v gosteh izgubila z 1:0.

"Odkar sem v klubu, bi lahko iztržili več. V Mariboru smo tako kot danes igrali dobro, a bili prav tako poraženi. Moramo popraviti nekatere stvari. Čestitke Kopru. So ekipa, ki ve, kaj hoče. Že dlje časa igra na takšen način na protinapade in polprotinapade. Niso nas presenetili," je povedal Hrvat.

Ljubljančani so bili najbližje zadetku v 34. minuti, ko je po poigravanju Žana Žužka v kazenskem prostoru žogo ukradel Mustafa Nukić, a streljal mimo vrat. Lahko bi podal bolje postavljenemu Ivanu Prtajinu.

"V prvem polčasu smo igrali zelo dobro. Koper je imel samo eno priložnost, iz katere je zadel. Pritiskali smo, bili zelo blizu, imeli smo žogo in nadzirali položaj. Koper je v polpriložnosti prihajal iz naših napak, ko smo izgubili žogo. Če bi Nukić zadel, bi se tekma najbrž končala drugače. Ne zamerim mu, da žoge ni podaljšal do Prtajina. Proti Taboru je na podoben način dosegel zadetek, ko bi tudi lahko podal. Potem ko je zadetek dosegel Koper, je bilo zelo težko igrati. Izjemno dobro se branijo, so organizirana ekipa, nismo jih mogli prebiti. Poskušali smo po bokih, imeli nekaj priložnosti, a so se dobro ubranili."

Elšnik: Preveč je bilo tehničnih napak, ko smo imeli žogo

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi kapetan Timi Max Elšnik: "Koprčani so se dobro taktično pripravili in postavili v obrambi ter čakali na priložnosti iz protinapadov. Mi nismo izkoristili svojih priložnosti in strli njihovega bloka. Nismo bili pravi, preveč je bilo tehničnih napak, ko smo imeli žogo. Dali smo jim priložnosti za protinapade, v katerih so res izjemno močni. Tu so nam povzročali največ težav."

Olimpija je v boju za tretje mesto še vedno dve točki pred Muro, ki je v soboto z 2:1 izgubila proti Radomljam.

"Osrediniti se moramo nase. V predzadnjem krogu igramo medsebojno tekmo z Muro v Stožicah. Nekaj dni prej bo tudi pokalni finale med Koprom in Bravom, zato bomo vedeli, kaj moramo storiti za uvrstitev v Evropo," je dejal Elšnik. Če bo pokalni zmagovalec Koper, se bosta v kvalifikacije za Konferenčno ligo uvrstila tako tretje- kot četrtouvrščeni v Prvi ligi, če bo pokal osvojil Bravo, pa samo tretji.

Olimpija bo v nedeljo v Stožicah najprej gostila mestnega tekmeca iz Šiške. "Imamo širok nabor nogometašev, priložnost bodo gotovo dobili tudi nekateri, ki je do zdaj niso," je napovedal Prosinečki.

V Kopru je poskušal z igro s tremi branilci in napadalno usmerjenima bočnima nogometašema ter visokim pritiskom na obrambo Kopra, kar pa se mu ni obrestovalo. V drugem polčasu, v katerem sta dobila priložnost tudi Djalo Aldair in Almedin Ziljkić, je imel najlepšo priložnost Marijan Čabraja v 58. minuti, ko je z volejem streljal malo čez prečko.

Statistika tekme Koper – Olimpija (vir: Šport TV)


Streli:
11:12 (v prvem polčasu 6:6)

V okvir vrat:
3:3 (1:2)

Koti:
5:2 (4:2)

Prekrški:
6:21 (3:13)

Posest žoge:
42:58 odstotkov (47:53)