Kapetan Celja Denis Popović (v sredini) je na Bonifiki začel na klopi in v igro vstopil v 75. minuti.
Kapetan Celja Denis Popović (v sredini) je na Bonifiki začel na klopi in v igro vstopil v 75. minuti. "V kratkem času bomo odigrali tri tekme, zato smo morali razporediti moči. Popović se zaveda, kako pomemben je za nas in da je veliko odvisno od njega, a tudi tega, da se mora podrediti ekipi. Naslov prvaka je naš sveti cilj, zato je treba pri določenih stvareh potrpeti," je svojo odločitev pojasnil Damir Krznar. Mario Kvesić je prvič to pomlad odigral vso tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Ta konec tedna bodo Celjani v nedeljo ob 15.00 gostili zadnjeuvrščene Radomljane, ki se z Domžalami, Rogaško in Aluminijem borijo za obstanek, Ljubljančani pa bodo 24 ur prej gostovali pri tretjeuvrščenem Bravu na za njih zakletem stadionu ŽAK.

Celje je v četrtek na Bonifiki lažje od pričakovanj opravilo s Koprom (1:3). Ta je bil le bleda senca ekipe, ki je pred dnevi v pokalu presenetila Olimpijo. Doma je doživel že četrti zaporedni poraz!

Trenerju Damirju Krznarju je po novih treh točkah, še kako potrebnih v boju za naslov prvaka, vidno odleglo: "Odigrali smo zelo dobro tekmo. Od prve minute smo zagospodarili na igrišču in bili ekipa, ki je bolj iskala zmago, tudi agresivnejši v pritisku na tekmeca. Koprčanom nismo dopustili veliko pri organizaciji igre, odvzeli veliko žog že na njihovi polovici in kreirali nevarne napade. Dobro je delovala tudi igra od naše zadnje vrste naprej. Z veliko stvarmi smo lahko zadovoljni, dobro smo se znašli na težkem igrišču."

Matko s tremi zadetki zagotovil Celju gladko zmago na Bonifiki

Drugi hat-trick Matka v prvi ligi

Trikratni strelec je bil Aljoša Matko, ki se je po oktobrskem zlomu stopalnice v sijajni formi vrnil na zelenice. Od 22. februarja je na zadnjih petih tekmah dosegel šest zadetkov in se s skupno 12 goli prebil na vrh lestvice golgeterjev.

"Kot napadalec si seveda želim biti tudi na koncu sezone najboljši strelec lige, a najpomembnejše je, da zmagujemo," je dejal Belokranjec, ki bo konec meseca dopolnil 24 let.

V prvi ligi je drugič dosegel hat-trick, prvi mu je uspel julija 2020 v Kranju v predzadnjem krogu covidne sezone, ko je nosil majico Brava (1:4). Sezono prej je bil pri Mariboru z 31 zadetki z naskokom najboljši strelec mladinske lige. Tedaj je na dveh tekmah v statistiko vpisal celo po štiri gole, na dveh pa po tri. V spominu pa je gotovo ohranil tudi 12. november 2017, ko je ob zmagi z 8:1 nad Muro kar petkrat zatresel mrežo.

"Resda sem imel še nekaj priložnosti, že v prvem polčasu tri ali štiri zrele situacije, toda po treh zadetkih si nimam česa preveč očitati. Bili smo pripravljeni na težko igrišče, zato smo poskušali tudi z igro na preskok na Edmilsona, ki je delil žoge na krila. Napadanje globine mi ustreza, kar sem izkoriščal," je še povedal v Kopru.

Krznar: Ni bilo lahko izključiti vseh komentarjev od zunaj

Po porazu v Domžalah (2:1) ter remijih proti Olimpiji in Mariboru (obakrat 1:1) so si grofje z zelo pomembno zmago povrnili načeto samozavest in razblinili dvome vase.

"Poskušali smo, da se igralci ne bi obremenjevali s tem, ker smo bili tri tekme brez zmage. Ni lahko izključiti vseh komentarjev od zunaj, da smo v padcu forme, toda nekako nam je uspelo, da smo odvrgli breme s hrbta in bili bolj neobremenjeni. Tako je lažje igrati. Zame je bil resnični neuspeh le poraz v Domžalah, remijev proti Olimpiji in Mariboru ne dojemam kot spodrsljajev oziroma težavo. Na obeh tekmah smo vodili z 1:0 in prejeli zadetek iz prekinitve," je poudaril Krznar.

Do konca prvenstva čaka Celjane še deset tekem. Z Olimpijo se bodo zadnjič pomerili 27. aprila na domačem stadionu, nato pa bodo pred njimi še zadnja tri srečanja. "Vse je v naših rokah in potrudili se bomo, da tako ostane do konca. Spoštujemo vsakega tekmeca in vemo, da bo na vsaki tekmi težko. Ponavljati bomo morali agresijo in energijo, ki smo ju pokazali danes. Sam razmišljam le o naslednji tekmi proti Radomljam," je sklenil trener prvakov iz leta 2020.

Jelenič: Težava je bil tudi naš pristop

Koper je zasidran na petem mestu, trener Aleksandar Radosavljević je bil po predstavi, ki jo je eden izmed domačih gledalcev označil za "mizerijo", mrkega obraza: "Nismo bili najboljši, sploh prvi polčas je bil slab in nam ga ni uspelo odigrati na svoj način, saj smo le enkrat streljali proti vratom. Predvsem v napadu smo želeli biti boljši in diktirati ritem, a nismo našli rešitev. Premalo smo igrali naprej in preveč podajali v širino oziroma celo nazaj. Celje je igralo hitreje, mi smo zamujali. Ker je ekipa proti Olimpiji igrala dobro, nismo veliko menjali. Doma nismo zmagali že pet mesecev, to se nam ne bi smelo zgoditi. Potrebujemo eno dobro tekmo in mogoče tudi malo sreče, da obrnemo ta trend."

Izkušeni Enej Jelenič je dodal: "Težava je bil naš pristop, ne samo kakovost tekmeca. Proti takšnim ekipam smo v preteklosti že pokazali veliko boljši obraz. Nismo šli dobro v tekmo in izpolnjevali dogovorov, izgubljali smo druge žoge in dvoboje ter večino časa tekli za tekmečevimi igralci."

Sorodna novica Celje po hat-tricku Aljoše Matka korak bližje naslovu

Olimpija ima na ŽAK-u štiri zaporedne poraze

Sobota in nedelja bosta dali odgovor, kakšna bodo razmerja pred zadnjo četrtino prvenstva. Olimpija bo v soboto ob 15.00 odigrala ljubljanski derbi proti Bravu Kostelu na stadionu ŽAK. V Spodnji Šiški mestnega tekmeca ni premagala že vse od 1. decembra 2019 (1:2)! Tisto jesen je Bravo prvič nastopal v prvi ligi.

V zadnjih dveh sezonah so zeleno-beli pri sosedih doživeli kar tri zaporedne poraze. V lanski so izgubili s 6:1 in 1:0, v letošnji pa je bilo 23. septembra 4:2.

Sorodna novica Rogaška in Radomlje z zmagama nad Aluminijem in Domžalami zaostrile boj za obstanek

Za nameček je Olimpija s sklonjenimi glavami Šiško zapustila tudi prejšnji četrtek, ko je v osmini finala Pokala Pivovarne Union tam gostila Koper in prav tako klonila z 2:4.

"Želimo odgovoriti na vse kritike in popraviti sliko zadnjih let. Vselej je lepo zmagati pred premorom za reprezentance, tri točke bi vsekakor poskrbele za mirnejše nadaljevanje meseca," je pred tekmo odločen David Sualehe. Zaradi kartonov bo manjkal branilec Marcel Ratnik.

Bravo Kostel je v zadnjih štirih krogih ostal neporažen, v sredo je z 1:2 zmagal v Murski Soboti. Na domačem stadionu je spomladi na vseh treh tekmah igral 0:0 – proti Celju, Kopru in v soboto proti Aluminiju.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sorodna novica Izpadla tudi Olimpija: Koper na ŽAK-u izločil branilce naslova

27. krog

Sobota ob 15.00:
BRAVO KOSTEL – OLIMPIJA

Ob 20.15:
DOMŽALE – ALUMINIJ

Nedelja ob 13.00:
ROGAŠKA – MURA

Ob 15.00:
CELJE – KALCER RADOMLJE

Ob 17.30:
MARIBOR – KOPER


LESTVICA

Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
32 22 6 4 70:29 72
2.
Olimpija Ljubljana
32 18 9 5 68:40 63
3.
Maribor
32 17 8 7 60:31 59
4.
Bravo Kostel
32 11 11 10 38:39 44
5.
Koper
32 11 10 11 44:43 43
6.
Domžale
32 12 2 18 46:54 38
7.
Mura
32 10 8 14 37:51 38
8.
Rogaška
32 9 5 18 32:56 32
9.
Kalcer Radomlje
32 6 9 17 29:48 27
10.
Aluminij
32 7 6 19 30:63 27