Slovenija je v kvalifikacijah za EP 2012 doma izgubila proti Severni Irski, Italiji in Estoniji, premagala pa je le Ferske otoke. Z zmago nad Srbijo bi lahko popravila vtis. Foto: Reuters
Slovenija je v kvalifikacijah za EP 2012 doma izgubila proti Severni Irski, Italiji in Estoniji, premagala pa je le Ferske otoke. Z zmago nad Srbijo bi lahko popravila vtis. Foto: Reuters
Združeni slovenski navijači bodo nemo spremljali tekmo ali pa celo na črnem trgu prodali vstopnice. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v Mariboru odigrala še zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012. V skupini C je zmagovalec že znan, to je Italija, medtem ko se za 2. mesto in dodatne kvalifikacije borita Estonija in Srbija, ki potrebuje zmago v Ljudskem vrtu, če želi prehiteti Estonijo. Srbi bodo seveda zelo motivirani, da odnesejo tri točke, slovenski selektor Matjaž Kek pa obljublja, da niti pri njegovih varovancih motivacija ne bi smela biti vprašljiva.

"Popraviti želimo nekatere stvari in prekiniti tradicijo, da smo brez zmage proti državam nekdanje Jugoslavije. Gre vseeno za kvalifikacijsko tekmo, za točke in tukaj se motivacije ne bi smelo postavljati pod vprašaj. Zato se tu vprašam, ali bi kdo nam pomagal v takem primeru? Bi kdo nam kaj podaril," je na novinarski konferenci na Ptuju povedal Matjaž Kek.

V Mariboru brez eksperimentiranja
Vprašanjem o tem, kdo naj bo v prihodnosti selektor, se je Kek izognil. Poudaril je, da je zadnje, kar je trenutno pomembno, njegova selektorska prihodnost. V slovenskem taboru vse moči usmerjajo le v torkovo tekmo. Da jo bodo vzeli resno, dokazuje tudi razmišljanje prvega strokovnega moža reprezentance:

"V Mariboru ne bo priložnosti za eksperimentiranje. Tega bo dovolj v pripravah v novem ciklu. Glavno vodilo bo pozitiven rezultat. Z angažiranostjo, borbeno igro, zavzetostjo, s taktično disciplino priti do ugodnega izida."

Na tribunah, kot vse kaže, ne bo pravega navijanja. Združeni slovenski navijači so se odločili za bojkot, potem ko se navijaški skupini Viole z NZS-jem ni uspelo dogovoriti o nižjih cenah vstopnic (pet namesto deset evrov). Med razlogi za odločitev, da bodo varčevali z glasilkami, je tudi odnos reprezentantov do navijačev. Na spletnih forumih številni prodajajo vstopnice za torkovo tekmo. Priložnost naj bi zgrabili številni srbski navijači.


Namesto Korena Dare Vršič?
Zaradi kartonov ne bo igral kapetan Robert Koren. Kandidati za njegovo mesto v začetni enajsterici so Dare Vršič, Armin Bačinović in Rene Krhin, v prednosti pa je vezist Olimpije. Zdravstvene težave z mišico ima Milivoje Novaković, ki v nedeljo ni vadil z ekipo, medtem ko je Boštjan Cesar staknil prehlad.

S kakršno koli postavo bo Kek začel, od nje pričakuje agresivnost: "Ne smemo čakati, moramo reagirati, moramo agresivno odigrati proti njihovemu golu - z željo, da čim prej zabijemo zadetek. Ne pa le čakati na kakšen protinapad. Glede na to, da bodo oni gotovo maksimalno motivirani, moramo mi odgovoriti z enako agresivnostjo."

Celo ne treningu narediš vse za zmago
Da z motivacijo ne bo težav, je poudaril tudi Aleksandar Radosavljević: "Motiv je tudi na treningu zmagati. Zakaj ne bi bil v kvalifikacijski tekmi? Srbija je gotovo dobra reprezentanca, ampak tudi sami so si krivi, da so se znašli v takem položaju. Mi bomo gotovo odigrali popolnoma angažirano."

Mišo Brečko prav tako deli mnenje kolegov iz reprezentančnega tabora in dodaja, da bo tekma zanimiva. "Vemo, kakšna reprezentanca je Srbija, ima odlične posameznike, toda Slovenija ima z njo same neodločene izide in jo bomo skušali premagati. To bo gotovo zanimiv obračun. Oni so v drugačnem položaju kot mi, toda igramo doma in želimo kvalifikacije končati na najboljši način," meni Brečko in dodaja: "Srbi imajo zelo močan napad, zvezno vrsto, ofenziva je njihovo najmočnejše orožje. Ampak tudi mi moramo biti nevarni za njihov gol in verjamem, da bomo."

Kvalifikacije za EP, skupina C

Torek ob 20.45:
SLOVENIJA - SRBIJA (Maribor, prenos na TVS 2)
ITALIJA - SEVERNA IRSKA

Lestvica: 
ITALIJA * 9 7 2 0 17:2 23 ESTONIJA 10 5 1 4 15:14 16 SRBIJA 9 4 3 2 13:11 15 SLOVENIJA 9 3 2 4 10:7 11 SEVERNA IRSKA 9 2 3 4 9:10 9 FERSKI OTOKI 10 1 1 8 6:26 4 * - že na EP-ju


Srbija mora za uvrstitev v dodatne kvalifikacije zmagati, točka ne bo dovolj, saj je Estonija, ki je že končala kvalifikacije, boljša v medsebojnih dvobojih (1:3 v Beogradu, 1:1 v Talinu).