V bučni Bonifiki so odbojkarice Nove KBM v petem nizu povsem prevladovale in že dvajsetič osvojile pokalno lovoriko. Foto: OZS
V bučni Bonifiki so odbojkarice Nove KBM v petem nizu povsem prevladovale in že dvajsetič osvojile pokalno lovoriko. Foto: OZS

Odbojkarice Calcita Volleyja to sezono na domačem prizorišču niso poznale poraza in na finalni turnir Pokala Slovenije v Koper so prispele v vlogi velikih favoritinj. Tako je tekma na začetku tudi potekala, varovanke Bruna Najdiča so prvi niz dobile na razliko (27:25), drugega pa kar s 25:13. Verjetno je ravno to prineslo preobrat, saj so calcitovke očitno menile, da je delo opravljeno. Velika napaka, Mariborčanke se niso predale, izsilile so peti niz, v katerem je bilo izenačeno le do šeste točke, v nadaljevanju pa je Nova KBM Branik pred bučnimi tribunami (v Bonifiki je bilo 1500 gledalcev) s presenetljivo lahkoto tekmo odločila v svojo korist.

Dovolj podpore (s tribun), a premalo energije. Foto: Klemen Brumec
Dovolj podpore (s tribun), a premalo energije. Foto: Klemen Brumec

Bruno Najdič: Zmanjkalo nam je energije
"Nismo bili več dovolj agresivni, na drugi strani pa so Mariborčanke rastle, igrale vse bolje. Vprašanje je, kako bi se tekma končala, če bi v četrtem nizu pri vodstvu s 23:21 izkoristili protinapad, vendar ga nismo, potem pa je šla tekma svojo pot. Do šeste točke smo bili v petem nizu še enakovredni Mariborčankam, potem pa nam je zmanjkalo energije. Zmaga Branika je zaslužena," je povedal Bruno Najdič. Statistika ne kaže večjih razlik, Calcit je imelo celo rahlo boljši sprejem in napadalno učinkovitost, v bloku pa so bile nekoliko uspešnejše nasprotnice (15:13).

Sorodna novica Veliki preobrat Mariborčank za 20. lovoriko; moški finale Calcitu

V najtežjih trenutkih so stopile skupaj
Iza Mlakar je bila z 29 točkami najučinkovitejša (in tudi MVP finala), imela je kar 74 napadalnih akcij, 22 jih je unovčila. "Naredila sem preveč napak v prvih dveh nizih, ampak – kot korektorica sem dobila veliko žog, ki sem jih morala samo rešiti in niso vse žoge primerne za zaključek akcije in za osvojeno točko, ampak so le za ohranjanje ritma. Vesela sem, da je moja igra pripomogla k zmagi ekipe, to je tisto, kar zame največ šteje. V najtežjih trenutkih smo stopile skupaj in odigrale odlično, si pomagale med sabo, se spodbujale. Tudi Kamničanke bi si zaslužile zmago, ker so neverjetne nasprotnice, ampak – v določenih trenutkih smo bile odločnejše. Neverjetno ponosna sem na svojo ekipo," je za MMC povedala korektorica Nove KBM Branik Iza Mlakar, ki se je pred dobrim letom dni po dveh letih odsotnosti vrnila na odbojkarska igrišča in v tem času z Novo KBM še drugič osvojila pokalno lovoriko.

Pri moških je Calcit Volley petič osvojil pokalno lovoriko. Foto: Klemen Brumec
Pri moških je Calcit Volley petič osvojil pokalno lovoriko. Foto: Klemen Brumec

Agresivno na servisu dala rezultat
Ekipi si bosta znova stali nasproti v finalu državnega prvenstva, kjer bodo v seriji na tri zmage (prva tekma bo 17. aprila v Kamniku) v precejšnji prednosti igralke Calcita Volleyja, ki imajo vendarle več kakovosti. A včeraj to ni prišlo do izraza, hitro dobljen drugi niz jih je uspaval, v odločilnih trenutkih so psihološko padle in bile v krču, šepal je sprejem. Trener Najdič ni našel pravih rešitev, na drugi strani pa je Žiga Kos dokazal, da ni stopil v prevelike čevlje (do lani je bil trener Nove KBM Bruno Najdič). "Zelo smo ponosni, da smo prišli do 20. naslova. Ključno je bilo, da nismo nehali verjeti. Po osvojenem tretjem nizu smo se sprostili, si v četrtem skorajda sami zakomplicirali zmago, vendar smo bili v končnici dovolj zbrani, medtem ko smo v petem igrali kot ekipa, bili ves čas agresivni, še zlasti na servisu, kar se nam je obrestovalo."

Najboljša igralca finala: Iza Mlakar in Alan Košenina. Foto: TV SLO
Najboljša igralca finala: Iza Mlakar in Alan Košenina. Foto: TV SLO

V moškem finalu Calcit Volley do pete pokalne lovorike
Pričakovali bi, da bo razburljivejši moški finale, v katerem pa je Calcit Volley vendarle upravičil vlogo favorita in i-Vent Maribor ugnal s 3:0. Prevladoval je predvsem v bloku (10:4) in pri učinkovitosti napada, v katerem je izstopal Kubanec Lazaro Brunet. Skupaj je dosegel 26 točk (56-odstotna učinkovitost), od tega štiri pri servisu in tri v bloku. Vseeno je bil za najboljšega igralca tekme razglašen prosti igralec Alan Košenina. "Tekma je bila zelo napeta, pričakovali smo, da se bo Maribor po porazu v finalu Mevze pobral. Dobro je serviral in vršil pritisk, mi pa v prvih dveh nizih nismo razvili naše prepoznavne igre. Na izkušnje smo le prišli do vodstva z 2:0, v tretjem nizu pa dokazali, da smo močnejši. "

Kašić: S servisom so nas spravili v težave
Nagrada za najboljšega igralca finala Alanu Košenini, nekdanjemu igralcu Maribora, ne pomeni prav veliko. "Ta nagrada nima večjega pomena, pomembno je, da smo zmagali in osvojili drugo lovoriko v sezoni. To nagrado bi lahko dobil vsak od soigralcev." Trener Mladen Kašić je poudaril, da je bilo v finalu težko: "Daleč od tega, da bi brez težav prišli do zmage. Mariborčani so prva dva niza odigrali odlično, odlično so servirali in nas spravljali v velike težave. Z nekoliko sreče smo dobili drugi niz, nato pa smo se umirili in tekmo mirno pripeljali do konca."

Zaključek pokalnega finala odbojkaric osrečil bankirke

Izkušnje na strani Calcita
Trener poražencev Sebastijan Škorc je pohvalil zavzetost svojih varovancev (s 15 točkami je bil najučinkovitejši Rok Bračko, ki bo po sezoni zelo verjetno zapustil klub), obžaluje pa, da so v drugem nizu Mariborčani zapravili lepo prednost 18:12. "Borili smo se za vsako žogo, bili prva dva niza zraven, v drugem celo vodili s šestimi točkami prednosti. Prednost smo zapravili, tega si na tej ravni ne smeš dovoliti. Da, izločili smo ACH Volley (v polfinalu), danes smo igrali dobro tekmo proti favoriziranemu Calcitu, ampak na koncu so prevladale izkušnje."

Kmalu nasvidenje v polfinalu DP-ja
Čez dober teden dni se bo že začel polfinale državnega prvenstva, ki prinaša nov dvoboj med Kamničani in Mariborčani. "Skrivnosti med ekipama ni. Z glavo bo treba biti zraven tudi na treningih. Ko tolikokrat igraš z istim tekmecem in ga dvakrat premagaš v finalu, se lahko hitro opustiš in to zna biti nevarno. Moramo biti motivirani in pozabiti na ti dve zgodbi v finalih. Sledi čisto novo poglavje," nam je še povedel Košenina.