Mariborčanke do finala v Kopru niso Kamničankam odvzele niti enega niza na šestih soočenjih sezone, zdaj pa so po zaostanku z 0:2 ubranile pokalno lovoriko. Foto: Aleš Oblak
Mariborčanke do finala v Kopru niso Kamničankam odvzele niti enega niza na šestih soočenjih sezone, zdaj pa so po zaostanku z 0:2 ubranile pokalno lovoriko. Foto: Aleš Oblak

Nepričakovan in dramatičen razplet Pokala Slovenije za odbojkarice je prinesel zmago Nove KBM Branika proti Calcitu Volleyju s 3:2 (-25, -13, 21, 26, 7). Pred finalnim obračunom v Kopru je bil Calcit Volley izraziti favorit, saj so odbojkarice Bruna Najdiča v sezoni dobile prav vseh šest soočenj z varovankami Žige Kosa (štiri v državnem prvenstvu in dve v Srednjeevropski ligi), ki pri tem niso osvojile niti niza.

Zaključek pokalnega finala odbojkaric osrečil bankirke

Kamničanke povedle z 2:0 v nizih

Maša Pucelj (št. 18) bila s 27 točkami najučinkovitejša igralka Kamničank. Foto: www.alesfevzer.com
Maša Pucelj (št. 18) bila s 27 točkami najučinkovitejša igralka Kamničank. Foto: www.alesfevzer.com

Izenačen uvodni niz so na razliko dobile odbojkarice Calcita Volleyja s 27:25, potem ko je imela Nova KBM Branik prvi dve zaključni žogi. V drugem nizu so Kamničanke na krilih razigrane Maše Pucelj povedle s 6:0 in s kar 12:2, velike prednosti pa Mariborčankam ni uspelo občutno stopiti. Kot v prvem je tudi v drugem zmagovito točko za niz prispevala Kanadčanka Lucy Charuk, le da je bilo drugič prepričljivih 25:13 za Calcit.

Vrnitev na krilih izkušenj

V tretjem nizu se je Nova KBM Branik vrnila v igro. Večino niza je sicer vodil Calcit, vse do 19:18, a sledil je preobrat Štajerk pod taktirko naveze Iza Mlakar-Monika Potokar. S 25:21 so znižale izid dvoboja na 1:2. Četrti niz se je dolgo odvijal po željah Mariborčank, ki so povedle z 20:13, a so se Kamničanke vrnile. Sledil je napet zaključek niza, kjer so branilke naslova v četrtem poskusu le izkoristile žogo za izenačenje na 2:2.

V zlatem nizu vse po notah bankirk

Iza Mlakar je vodila vrnitev Mariborčank, ki so po zaostanku z 0:2 izsilile peti niz, v katerem pa so Štajerke s prepričljivih 15:7 osvojile 20. pokalno lovoriko. Na koncu je bila 28-letnica z 29 točkami najučinkovitejša igralka finala. Foto: www.alesfevzer.com
Iza Mlakar je vodila vrnitev Mariborčank, ki so po zaostanku z 0:2 izsilile peti niz, v katerem pa so Štajerke s prepričljivih 15:7 osvojile 20. pokalno lovoriko. Na koncu je bila 28-letnica z 29 točkami najučinkovitejša igralka finala. Foto: www.alesfevzer.com

O pokalnih prvakinjah Slovenije za 2023/24 je tako odločal peti niz, v katerem je Nova KBM Branik hitro prevzela pobudo, Calcit Volley pa je kopičil napake. Za piko na i je Ronja Štampar z asom izkoristila prvo zaključno žogo za zmago s 15:7 in veselje Mariborčank se je začelo.

V ženskem finalu sta se pomerili najboljši slovenski ekipi v zgodovini, in to že na 14. medsebojnem finalnem obračunu. Štiri so dobile Kamničanke, Mariborčanke pa zdaj že deset: po lanskem Velenju, še letos v Kopru. V Bonifiki bankirke slavijo jubilejni dvajseti naslov v Pokalu Slovenije.

Trener Branika Žiga Kos je ocenil: "Smo zelo ponosni, da smo osvojili dvajseti naslov. Finale pokala je vedno zanimiv, vedno dopušča presenečenje, zato v nobenem trenutku ne smeš nehati verjeti v zmago in mislim, da je bilo to ključno. Po osvojenem tretjem nizu smo se sprostili, začeli igrati in predvsem verjeti, da lahko zmagamo. V četrtem nizu smo si skorajda sami zakomplicirali zmago, vendar smo bili v končnici dovolj zbrani, medtem ko smo v petem igrali kot ekipa, bili ves čas agresivni, še zlasti na servisu, kar se nam je obrestovalo."

Na drugi strani pa je trener Calcita Bruno Najdič priznal: "Finale je finale, mislim pa, da smo gledalci videli kakovostno tekmo. Že prvi niz bi lahko izgubili, a smo ga zahvaljujoč svoji kakovosti vseeno dobili. V drugem smo prevladovali in morda smo ga prelahko dobili, kar nas je nekoliko uspavalo. Nismo bili več dovolj agresivni, na drugi strani pa so Mariborčanke rasle, igrale vse bolje. Vprašanje je, kako bi se tekma končala, če bi v četrtem nizu pri vodstvu s 23:21 izkoristili protinapad, vendar ga nismo, potem pa je šla tekma svojo pot. Do šeste točke smo bili v petem nizu še enakovredni Mariborčankam, potem pa nam je zmanjkalo energije. Zmaga Branika je zaslužena."

Pokal za Mariborčanke

Peti naslov za Calcit

Moški finale je bil malce presenetljiv, saj v njem ni bilo ACH Volleyja. Štirinajstkratni zmagovalci tega tekmovanja so morali v polfinalu priznati premoč Mariborčanom, ki so v vse boljši formi. V finalu pa je Calcit Volley slavil s 3:0 in se tako veselil svojega petega pokalnega naslova.

Varovancem Sebastijana Škorca ni uspelo polepšati mariborskega večera – pri dekletih je naslov osvojila Nova KBM Branik – in napraviti novega presenečenja. V dvorani Bonifika so sicer prikazali dobro odbojko, bili enakovredni tekmecu, ki jih je prejšnjo nedeljo premagal že v finalu Srednjeevropske lige.

Moški finale je bil končan po treh nizih. Foto: Aleš Oblak
Moški finale je bil končan po treh nizih. Foto: Aleš Oblak

Calcit je sicer zmagal s 3:0, a v prvih dveh nizih, ki bi se lahko tudi drugače končala, tekmeca strl šele v končnici, v tretjem pa le nekoliko prej. Vse to predvsem, ker je imel v svojih vrstah izredno razpoloženega Kubanca Lazara Bruneta. Ta je Mariborčanom paral živce z vsemi elementi, dosegel je 27 točk.

Mladen Kašić, trener Calcita Volleyja, je po tekmi povedal: "Na pogled je morda videti, da smo brez večjih težav dosegli zmago, toda daleč od tega. Mariborčani so prva dva niza odigrali odlično, odlično so servirali in nas spravljali v velike težave. Z nekoliko sreče smo dobili drugi niz, nato pa smo se umirili ter tekmo mirno pripeljali do konca, kar je zelo dobro, saj nas čez deset dni čaka že polfinale državnega prvenstva. Zelo sem zadovoljen, da smo zmagali."

Sebastijan Škorc, trener OK i-Vent Maribora, pa je dodal: "Borili smo se za vsako žogo, bili prva dva niza zraven, v drugem celo vodili s petimi točkami prednosti, ki smo jo zapravili, česar si, če želiš dobiti na tej ravni, ne smeš dovoliti. Da, izločili smo ACH, danes smo igrali dobro tekmo proti favoriziranemu Calcitu, ampak na koncu so prevladale izkušnje. Dali smo vse od sebe, Kamničani pa so bili boljši in so zasluženo zmagali."


POKAL SLOVENIJE, Koper

Finale (Ž)

NOVA KBM BRANIK – Calcit Volley
3:2 (-25, -13, 21, 26, 7)

Nova KBM Branik: Mlakar 29 (3 asi, 4 bloki), K. Milošič 7 (2 bloka), Štampar 1 (1 as), Ulrih, Lekše 13 (3 ase, 1 blok), Senekovič 1 (1 as), Cikač, Farkaš, Ramić 3 (2 asa), N. Milošič 8 (4 bloki), Potokar 13 (2 bloka), Tišma 3 (2 bloka).

Calcit Volley: Rituper 2, Radišković 11 (2 asa), Šen 9 (2 asa, 3 bloki), Najdič 2 (2 asa), Hutintski 11 (5 blokov), Boisa 2 (1 blok), Charuk 9 (1 as, 3 bloki), Grubišič Čabo, Gašperlin, Pucelj 27 (1 blok), Čižman, Banko.


Finale (M):

I-VENT MARIBOR – CALCIT VOLLEY 0:3 (-25, -26, -21)
Calcit Volley: Planinšič 2 (2 asa), Vinkovič, Lazar, Klobučar, Karadža Pevc, Košenina, Nikolić 9 (2 bloka), Okroglič 9, Mitrašinović 5 (1 blok), Brunet 27 (2 asa, 3 bloki), Bakonji, Dulčev 7 (2 bloka), Pavlović 5 (1 as, 2 bloka).

i-Vent Maribor: Fužir, Vodušek, Pernuš, Adžović 4 (1 as), McConnell 6 (1 as), Valenčič, Bračko 15 (2 asa, 1 blok), Kumer, Kržič 8 (1 blok), Donik 12 (2 bloka), Fink 5, Novak.


Odbojka - pokal Slovenije (Ž): Nova KBM Branik - Calcit Volley, finale
Odbojka - pokal Slovenije (M): Calcit Volley - i-VENT Maribor, finale, prenos iz Kopra