Slovenski ragbisti so aprila letos navdušili z odlično predstavo pred nabito polnimi tribunami v Šiški, kjer se je zbralo 2.500 gledalcev. S 43:17 so odpihnili Bolgare in si zagotovili obstanek v skupini 2C. Znatno so k uspehu pripomogli tudi angleški bratje Skofič (z žogo najmlajši Frankie Skofič). Foto: Aleš Fevžer
Slovenski ragbisti so aprila letos navdušili z odlično predstavo pred nabito polnimi tribunami v Šiški, kjer se je zbralo 2.500 gledalcev. S 43:17 so odpihnili Bolgare in si zagotovili obstanek v skupini 2C. Znatno so k uspehu pripomogli tudi angleški bratje Skofič (z žogo najmlajši Frankie Skofič). Foto: Aleš Fevžer

Slovenija in Srbija sta skupaj igrali v Jugoslaviji. Kljub določenim rivalstvom, ki so nastala na političnem področju, teh napetosti igralci nikoli niso čutili. Vedno smo bili prijatelji. /.../ Prijateljstvo je ena izmed vrednot ragbija, ki jo želimo pokazati.

Ivan Šček, podpredsednik Rugby zveze Slovenije
Emmanuel Meyer
Slovenski selektor Emmanuel Meyer je poudaril, da so njegovi varovanci pred tekmo s Srbi zelo samozavestni. Skupina 2C je sicer zelo enakovredna. Favorita za končno zmago sta Srbija in Danska, ki sta lani izpadli iz skupine 2B, iz nižjega ranga tekmovanja pa se je pridružil še Luksemburg. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Bratje Skofič
Bratje Skofič so držali obljubo in si bodo znova oblekli slovenski reprezentančni dres. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Ivan Šček
Podpredsednik Rugby zveze Slovenije Ivan Šček je velik ljubitelj ragbija, še posebej je ponosen na razvoj ragbija na sončni strani Alp. "Slovenski klubi v razširjenem avstrijskem prvenstvu dosegajo izjemne rezultate. RK Ljubljana je med drugim postal prvak avstrijskega prvenstva, v finalu je premagal njihovega prvaka. Vsi ti igralci dobivajo izkušnje in rastejo," je poudaril. Foto: Luka Gorjup
"Žak" je bil aprila zapolnjen do zadnjega kotička. Karte za sobotni spektakel so še vedno v prodaji, cena je 5 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak


Slovenska ragbijska reprezentanca se bo v soboto na stadionu ZŠD oziroma ŽAK-u v Ljubljani na tekmi skupine 2C v evropskem pokalu narodov ob 15.00 pomerila z izbrano vrsto Srbije, proti kateri je na zadnjem medsebojnem obračunu 29. oktobra 2011 visoko izgubila s kar 53:0.

Podoživite slavje nad Bolgari
V videoprispevku pod člankom si lahko znova ogledate vrhunce s tekme med Slovenijo in Bolgarijo. Prav tako ste vabljeni k branju naslednjih sorodnih člankov:

Takrat je slovenska reprezentanca doživljala menjavo generacij, tokrat pa bo nastopila precej močnejša in izkušenejša. Znova ji bodo na pomoč priskočili angleški bratje Skofič, v kadru pa je še en Anglež slovenskih korenin, Lewis Podpadec.
Meyer: Želimo ostati neporaženi
"Vsekakor imamo zelo močno zasedbo, izbrati 23 igralcev od 40 za obračun s Srbijo je bila vse prej kot lahka naloga. Tekma s Srbijo bo zelo težka, toda verjamemo v naše zmožnosti," je dejal selektor Emmanuel Meyer. "Slovenska tla moramo ubraniti. Z zmago nad Srbi bi poskrbeli, da smo v letu dni na domačem terenu nepremagljivi!" Urugvajec je vesel, da so bratje Skofič držali obljubo in se na lastne stroške pridružili reprezentanci, ponosen pa je tudi, da se je ekipi pridružil še en mladenič, 20-letni Podpadec iz Bristola, čigar stari oče je iz Slovenije. "Gre za velik potencial. Ne boste verjeli, česa vsega je zmožen. Igra zelo fizično, prav tako je tudi zelo hiter. Od njega vsekakor veliko pričakujemo," je še dodal o igralcu, ki igra na enem izmed najpomembnejših položajev v tem športu ("scrum-half").
Jack Skofič: Ponosni smo, da smo tukaj
Aprila letos so veliko zanimanja v slovenski športni javnosti poželi bratje Skofič, ki so slovenski reprezentanci izdatno pomagali do zmage nad Bolgari. Najstarejši brat Jack si je pred obračunom z Bolgarijo poškodoval stegensko mišico, a je na tekmi vseeno nastopil v zadnjih minutah in poskrbel, da so se bratje vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. "V imenu vseh bratov bi rad povedal, da smo zelo ponosni, ker smo zopet tu. Dobro se zavedamo, da je slovenska ragbijska reprezentanca zelo kakovostna, in biti del nje je nekaj posebnega. To je nekaj, na kar smo zelo ponosni. Tekma bo zelo napeta. Srbija ima zelo kakovostno ekipo, na katero se bomo morali zelo dobro pripraviti. V reprezentanci smo v zadnjem času postavili zelo visoke standarde. Storili bomo vse, da bomo dosegli zadane cilje," je dejal. Cilji reprezentance so jasni: zmaga nad Srbijo, nato pa teden dni pozneje še zmaga na gostovanju v Odenseju na Danskem. Slovenskim fantom vsekakor ne bo lahko, saj sta obe ekipi glavna favorita za prvo mesto v skupini 2C, ki vodi v višji rang tekmovanja. Od letošnje sezone sicer tja vodi le prvo mesto v skupini.
Miljuš: Prepričan sem, da bo Srbija padla
Kapetan reprezentance Grega Miljuš se zaveda težkega dela, ki ga s soigralci čaka v soboto. "Srbi so neugoden nasprotnik, z njimi smo imeli vselej težave. Naša reprezentanca je zelo močna, pridružili so se nam bratje iz Anglije, prav tako nekateri igralci, ki igrajo v tujini. Trudimo se po najboljših močeh, na treningih trdo garamo," je dejal kapetan. "Malce smo živčni, želimo si, da bo ta tekma za nami. Potem pa oditi na Dansko in ponoviti zgodbo ter na najboljši mogoč način končati jesenski del." V primerjavi s preteklimi leti je ekipa tokrat precej zrelejša in izkušenejša. "Ekipa iz leta v leto raste, kemija med igralci je vse boljša, zato se pričakuje, da bo tudi kakovost boljša kot tista izpred treh ali štirih let, ko smo se nazadnje srečali s Srbi," je sklenil Miljuš.
Žal ostali brez "Francoza" Delmasa
Reprezentanci se je želel pridružiti tudi Francoz slovenskih korenin Guillaume Trôu-Poh Delmas, čigar stara mama je bila Slovenka. Delmas si je tik pred reprezentančnimi obveznostmi na tekmi francoskega prvenstva zlomil nogo. "Guillaume je bil popolnoma osupel. Jesen je nameraval preživeti z reprezentanco, vse je načrtoval okoli teh dveh tekem. Pogovarjal sem se z njim in v veliko čast mu je nastopiti za Slovenijo. Vsem soigralcem je napisal čustveno sporočilo in jim zaželel veliko sreče. Na igrišča se bo vrnil marca ali aprila," je pojasnil Meyer in poudaril, da bo ekipi zelo manjkal tudi poškodovani Lovro Sambol.

Tekma v duhu prijateljstva
Rugby zveza Slovenije je na prejšnji domači tekmi proti Bolgariji izpostavila vrednoto časti, ki so jo do potankosti predstavili bratje Skofič, ki so zaigrali v čast pokojnih očeta in dedka. Tokrat RZS izpostavlja vrednoto prijateljstva. "Slovenija in Srbija sta skupaj igrali v Jugoslaviji. Kljub določenim rivalstvom, ki so nastala na političnem področju, teh napetosti igralci nikoli niso čutili. Vedno smo bili prijatelji. Dokazali bomo, da smo, čeprav smo na nasprotnih straneh, še vedno prijatelji. Prijateljstvo je ena izmed vrednot ragbija, ki jo želimo pokazati," je dejal podpredsednik zveze Ivan Šček.

Slovenija in Srbija sta skupaj igrali v Jugoslaviji. Kljub določenim rivalstvom, ki so nastala na političnem področju, teh napetosti igralci nikoli niso čutili. Vedno smo bili prijatelji. /.../ Prijateljstvo je ena izmed vrednot ragbija, ki jo želimo pokazati.

Ivan Šček, podpredsednik Rugby zveze Slovenije
Ragbisti navdušili številne gledalce
Ragbisti navdušili številne gledalce