Iztok Čop je na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih osvojil 16 medalj. Foto: BoBo
Iztok Čop je na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih osvojil 16 medalj. Foto: BoBo
Čopovo slovo z zmago
Čop se je poslovil od bogate kariere
Čop pomahal v slovo

Pred približno 2.000 gledalci je glavni del tekmovanja potekal v dvojnih dvojcih, Iztok pa si je kot edini zagotovil nastop v finalu. Z različnimi partnerji v čolnu je Čop vedno zmagal. O ostalih finalistih je odločalo tekmovanje na ergometrih. Razplet je slavljencu za partnerja v čolnu namenil prav dolgoletnega partnerja v dvojnem dvojcu Luko Špika. Slovenska šampiona sta v finalu, kjer sta se pomerila z Olafom Tuftejem in Vaclavom Chalupo, po silovitem boju zmagala na 200 m.

Čop je sicer osvojil štiri olimpijske medalje in je drugi najuspešnejši slovenski športnik. Več jih ima le legendarni telovadec Leon Štukelj. Postal je tako olimpijski kot tudi svetovni prvak. Tekmovalcem so na različnih preizkušnjah na obrežju za uvrstitev v finale na ergometrih pomagali tudi gledalci in številni legendarni slovenski športniki. Tekmovanje so si ogledali tudi Matjea Svet, Rudi Hiti, Uroš Šerbec in Primož Peterka.

Na Ljubljanici kar nekaj veslaških legend
Sodelovali so tudi njegovi verjetno največji prijatelj v veslanju Tufte, češki velikan veslanja Chalupa, sloviti Estonec Juri Jaanson, nemška dobitnika medalj z olimpijskih iger Peter Hölzenbein in Marcel Hacker ter Italijan Rosano Galtarosa.

Slovesna predaja lesenega vesla
Simbolično je Iztok predal leseno veslo kot številka 1 slovenskega veslanja svojemu nasledniku na tem mestu Luki Špiku: "Luka, hvala ti za vse. Predajam ti to veslo, ti se teh ne spomniš, ampak jaz sem začel z lesenim veslom. Simbolično ti predajam to prvo veslo Slovenije, zdaj si ti veslač številka 1. Upam, da boš tudi ti kdaj lahko tako predal veslo mlajšemu kolegu, ki ti bo dolga leta navdih. Hvala vsem skupaj, da ste mi kdaj izprašili rit in da sem jo lahko jaz kdaj vam. Zaradi vas sem postajal boljši."

"Res, hvala ti za to težko nalogo, ki si mi jo dal," pa je v smehu starejšemu kolegu in mentorju dejal Špik. "Hvala ti za vse učne ure. Vem, da kdaj nisem bil najbolj vzoren učenec, a razred sva vseeno izdelala," je še dodal Luka. "Pustimo Iztoka. Trikrat se je že poslovil, nikoli ne reci nikoli," je po ekshibicijski tekmi pristavil dolgoletni prijatelj in tudi njegova poročna priča Tufte. "Hvala ti, da sem zaradi tebe postal boljši veslač. Vedno si mi bil zgled," je še pristavil Norvežan.

V soboto še na Bledu
Od domačega občinstva na Bledu se bo Čop poslovil v soboto na državnem prvenstvu, ko bo zadnji zaveslaj v cilju blejske veslaške proge opravil ob 15.20 po finalu dvojnih dvojcev. Čop bo v soboto od otoka do Velike Zake veslal kot štroker dvojnega četverca, v katerem bodo še Chalupa, Jaanson in Koprčan Davor Mizerit, vsi udeleženci finala dvojnih četvercev svetovnega prvenstva v Gifuju 2005 (Čop in Mizerit sta skupaj z Luko Špikom in Matejem Prelogom osvojila drugo mesto za Slovenijo, Jaanson tretje mesto za Estonijo in Chalupa četrto mesto za Češko).

Čopovo slovo z zmago
Čop se je poslovil od bogate kariere
Čop pomahal v slovo