Richard McLaren (levo) je poročilo predstavil v Londonu. Foto: Reuters
Richard McLaren (levo) je poročilo predstavil v Londonu. Foto: Reuters
Sedež svetovne protidopinške agencije v Montrealu
Sedež svetovne protidopinške agencije je v Montrealu. Foto: Reuters
Olimpijske igre v Sočiju 2014
Zadnje zimske olimpijske igre so bile v Sočiju. Foto: STA
Več kot 1.000 ruskih športnikov jemalo doping

Kanadski odvetnik McLaren je v poročilu, ki ga je razkril v Londonu, zapisal, da je bilo več kot tisoč ruskih športnikov in športnic v več kot tridesetih športih vključenih v manipulacije z jemanjem dopinga in njegovim prikrivanjem.

V afero so bili vključeni uradniki ruskega ministrstva za šport, ruske protidopinške agencije, center za športno pripravo ruskih reprezentanc, protidopinški laboratorij v Moskvi in državna varnostna služba.

Zlorabo so začeli leta 2011 in nadaljevali vse do leta 2015, vključevala pa je tudi dobitnike 12 medalj na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Rusko ministrstvo za šport se je že odzvalo na zadnje obtožbe. Rusi zagotavljajo, "da v državi ni bilo nikakršnega sistema, ki bi podpiral doping v športu" in da se bo država še naprej borila proti dopingu. Rusko ministrstvo je še zatrdilo, da bo podrobneje preučilo vse podrobnosti iz McLarnovega poročila.

"Kršitve in prikrivanja so bila že na poletnih olimpijskih igrah v Londonu, nadaljevali pa so se tudi na univerzijadi 2013, svetovnem atletskem prvenstvu 2013 in na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju," je na novinarski konferenci dejal McLaren.

McLaren je poudaril, da je Rusija na olimpijskih igrah v Londonu osvojila 24 zlatih, 26 srebrnih in 32 bronastih medalj, vendar nihče izmed ruskih športnikov na dopinških testih ni bil pozitiven.

"Vendar je ruska reprezentanca spravila na slab glas OI v Londonu kot nihče pred njimi, v kakšnem obsegu pa se je to zgodilo, verjetno nikoli ne bomo izvedeli. Želja po osvajanju medalj je pri njih prevladovala nad etičnimi merili in niso spoštovali olimpijskih načel. Dolga leta so Rusi, ne da bi drugi to vedeli, goljufali na športnih tekmovanjih. Njihovi trenerji in športniki so se šli drugačno igro, prevarani so bili tudi številni navijači in gledalci in čas je, da se to ustavi," je bil oster Kanadčan.

"Imamo dokaze, da je bilo več kot 500 pozitivnih rezultatov prijavljenih kot negativnih, vključno z rezultati nekaterih dobro znanih športnikov, katerih pozitivni testi so bili takoj ponarejeni," je dodal kanadski odvetnik.
V svojem poročilu je tudi navedel, da so se v Sočiju pojavljale menjave urina pri ruskih športnikih, kar so dokazali pri dvanajstih dobitnikih olimpijskih medalj.
V prvem delu McLarnovega poročila sredi julija letos je bilo objavljeno, da je moskovski laboratorij prikril več sto pozitivnih dopinških testov v različnih športih pred olimpijskimi igrami v Sočiju. Temu poročilu je sledila prepoved nastopa za številne ruske športnike na poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, na paraolimpijskih igrah pa Rusi niso smeli nastopiti.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je sporočil, da bo po razkritju celotnega McLarnovega poročila še enkrat testiral vse vzorce ruskih športnikov iz Londona 2012 in Sočija 2014. Skupno bodo pod lupo vzeli 254 urinskih vzorcev, ki jih do zdaj še niso ponovno preučili. Takšen postopek so že opravili za 63 krvnih vzorcev, vsi so bili po drugi analizi negativni. Pri ponovni analizi vzorcev iz Sočija bodo poskušali tudi ugotoviti, ali so med igrami v Rusiji skušali vplivati na vzorce oziroma jih prirejati.
Več kot 1.000 ruskih športnikov jemalo doping