Tina Mrak in Veronika Macarol se po največjem uspehu v karieri že ozirata proti naslednjim izzivom. Največji cilj so seveda olimpijske igre, ki bodo naslednje leto v Riu de Janeiru.
Tina Mrak in Veronika Macarol se po največjem uspehu v karieri že ozirata proti naslednjim izzivom. Največji cilj so seveda olimpijske igre, ki bodo naslednje leto v Riu de Janeiru. "Imava še nekaj rezerv v tehniki in taktiki, te pomanjkljivosti pa bova skušali na naslednjih treningih odpraviti. Avgusta greva v Rio de Janeiro, kjer bo potekala predolimpijska regata. Spoznavali bova pogoje in okolico olimpijskega tekmovališča. Oktobra bova odpotovali v Izrael, kjer bo na programu svetovno prvenstvo, to bo nova zelo pomembna regata, na kateri bova skušali izboljšati lanski nastop v Santanderju," o načrtih pravi Mrakova. Foto: onEdition
Slovenski jadralki zlati na Danskem

Primorki, članici portoroškega kluba Pirat, sta v sobotni regati za medalje končali na tretjem mestu, kar pa je bilo dovolj za največji uspeh v njunih karierah. Za Mrakovo in Macarolovo je to že druga medalja z evropskih prvenstev, saj sta lani v Atenah osvojili bron.

Evropski podprvakinji sta postali Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance, na tretjem mestu pa sta končali Britanki Sophie Weguelin in Elidith McIntyre.

Zmagovalki odprtega EP-ja sta Novozelandki Jo Alleh in Polly Powrie (19 točk), drugi sta bili Mrakova in Macarolova (45), tretji pa Američanki Anne Haeger in Briana Provancha (49). Američanki in Novozelandki sta bili pred Slovenkama tudi v regati za medalje.

Ko smo startali, je bilo vse lažje
"Zjutraj je bilo stresno čakanje, saj že včeraj zaradi brezvetrja nismo jadrali. Ko so nas vendarle poslali na morje, sva vedeli, da bova morali dobro jadrati, ker sva imeli možnost za zlato. Ko smo startali, je bilo vse lažje. Celoten teden je bil zelo zahteven zaradi spremenljivih vremenskih razmer. Prve tri dni je veter pihal z obale in je zelo spreminjal smer in jakost. Zadnje tri dni pa se je veter obrnil in pihal z morja. Pogoji so bili drugačni, zahtevni, vendar sva se vedno dobro znašli in bili v ospredju,"
je dejala krmarka Mrakova.

"Zelo sva zadovoljni, zlata medalja je velik uspeh, ves teden sva dobro jadrali in zelo sva si želeli na vodo tudi danes. Dobro sva startali, več pritiska je bilo na desni strani, zato sva startali pri regatni barki in dobro držali nasprotnice. Prvo bojo sva obrnili kot četrti, potem pa še napredovali in zaključili regato na tretjem mestu ter bili skupno prvi Evropejki," pa je povedala flokistka Macarolova.

Trener Čopi: Trdo delo se je obrestovalo
Izjemno zadovoljen je bil tudi nekdanji vrhunski jadralec Tomaž Čopi, zdaj trener posadke Mrak-Macarol: "Dekleti trdo delata že kar nekaj časa in ves čas sem verjel, da sčasoma in z delom pridejo tudi rezultati. Jadralni razred 470 dobro poznamo, vemo, kaj se dogaja, vemo, kaj moramo in česa ne smemo. Po lanskem evropskem prvenstvu je bilo samo vprašanje časa, kdaj bosta Tina in Veronika prebili led in zdaj sta ga. Mislim, da ni bilo enostavno, to je bil eden težjih tednov za vse in tisti, ki je imel dovolj volje, moči in motivacije, je tudi zmogel in kronal jadranje z vrhunskim rezultatom. Ni bilo enostavno, imeli smo težke pogoje, še posebej v boju z Američankama, ki nista ravno prijateljici in tudi prav je tako. Mislim, da nam je diskvalifikacija v sedmi regati samo pomagala pri tem končnem uspehu."

Med jadralci sta skupno slavila Američana Stuart McNay in David Hughes, druga sta bila Nemca Ferdinand Gerz in Oliver Szymanski, ki sta s tem osvojila evropski naslov.

Slovenski jadralki zlati na Danskem