Povratnik Klemen Cehte je odlično odprl tekmo. V prvih petnajstih minutah je zabil pet golov. Na koncu se je ustavil pri sedmih. Foto: BoBo
Povratnik Klemen Cehte je odlično odprl tekmo. V prvih petnajstih minutah je zabil pet golov. Na koncu se je ustavil pri sedmih. Foto: BoBo
Dragan Gajić
Dragan Gajić je bil z devetimi goli (sedemmetrovke 7/7) prvi strelec tekme: "Slovaki so dokaz, da danes vsi v Evropi igrajo rokomet. V Kopru so nas celo nekoliko presenetili s svojo trdno igro v prvem polčasu, v drugem pa smo nekoliko bolj odločno pohodili stopalko za plin, zaigrali hitreje in bolj sproščeno ter rutinirano zmagali." Foto: BoBo
Vid Kavtičnik
Tudi Vid Kavtičnik je pokazal dobro formo. Foto: BoBo
Gorazd Škof
V slovenskih vratih je blestel Gorazd Škof, ki je zbral 19 obramb. Foto: BoBo
Slovenija
Slovenski zid je bil previsok za Slovake. Foto: BoBo

Po izenačenem začetku je Slovenija v 9. minuti prek Uroša Zormana prvič povedla s +2 (5:3). Predtem sta po dvakrat zadela Vid Kavtičnik in Klemen Cehte.

Cehte hitro pokazal, da je velika okrepitev
Cehte, ki se je vrnil v reprezentanco po več kot treh letih, je odlično nadaljeval in v 14. minuti s svojim četrtim golom povišal na 9:6, malo pozneje pa s petim zadel za 10:8. Slovenija je počasi le lomila odpor visokih in močnih Slovakov. Tako je v 21. minuti Dragan Gajić s sedemmetrovke povišal na 13:9. Slovaški selektor Zoltan Heister je vzel minuto odmora. Po njej so Deničevi varovanci ubranili prednost in na polčas odšli s +3 (15:12). Za prednost ob odmoru je z odličnimi obrambami poskrbel tudi vratar Gorazd Škof.

Slovenci pritisnili na plin
Drugi polčas je z dvema goloma odprl Cehte (17:12). Slovenci so tudi v nadaljevanju nadzirali potek na igrišču. V 42. minuti je Zorman lepo našel Mateja Gabra, ki je prvič na tekmi slovensko vodstvo povišal na +6 (22:16). Po še eni obrambi odličnega Škofa je Luka Žvižej v 43. minuti v protinapadu zadel za 23:16 in selektorja Heisterja prisilil k minuti odmora. Ta ni pomagala, saj je prednost Slovenije po golu Dragana Gajića v 48. minuti znašala že +8 (25:17). Odpor Slovakov je bil dokončno zlomljen. Najvišjo prednost je semafor kazal v 50. minuti, ko je Gajić povišal na 27:18.

V soboto z Latvijo
Slovenija bo v soboto (16.05) igrala z Latvijo v gosteh. V skupini E so še Švedi. Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem, se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci in najboljša tretja iz sedmih skupin.


Boris Denič, selektor Slovenije: "Pokazalo se je, da je Slovaška dobra reprezentanca. Proti njej moraš igrati strpno, zlomiš jo lahko le z dobro obrambo in hitro tranzicijo, čeprav ima tudi sama dokaj hitre igralce. Slovakov se nisem bal, bolj svojih varovancev in njihovega 'saj bomo', a tega na današnji tekmi ni bilo, tako da lahko svojim igralcem čestitam za zmago."

Klemen Cehte, reprezentant Slovenije: "Slovenska himna me je prav ganila, po dolgem času sem jo lahko zapel skupaj s svojimi reprezentančnimi soigralci in upam, da jo bom tudi v prihodnje. Ponosen sem, da sem po tako dolgi odsotnosti dobil vodilno vlogo od prve minute, kar je zagotovo dodatna spodbuda za naprej. Tekma mi je izjemno hitro minila, na igrišču pa sem užival."


KVALIFIKACIJE ZA EP 2016

SKUPINA 3
1. KROG
SLOVENIJA - SLOVAŠKA 31:25 (15:12)

Slovenija: Škof, Prošt, Marguč 1, Kavtičnik 3, Natek 4, Cehte 7, Miklavčič, M. Žvižej, L. Žvižej 2, Gaber 1, Zorman 2, Bezjak, Gajić 9 (7), Razgor 1, Bundalo, Bombač 1.

Slovaška: Paul, Putera, Rabek 7 (1), Slaninka, Hruščak 2, Violentics 3 (2), Petro 3, Mikeci, Duris 1, T. Urban 3 (2), Pekar, L. Urban 2, Stranovsky 2, Gamrat 2, Mizenko, Sivak.

Sedemmetrovke: 7/7; 5/5

Izključitve: 6 min, 4 min

Četrtek ob 17.10:
ŠVEDSKA - LATVIJA
2. KROG
Sobota ob 16.05 (Dobele):
LATVIJA - SLOVENIJA (prenos TVS 2/MMC)
Ob 18.00:
SLOVAŠKA - ŠVEDSKA
Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem, se uvrstita prvi dve reprezentanci.

Slovenija proti Slovaški upravičila vlogo favorita
Slovenija gladko opravila s Slovaško
Pogovor z Borisom Deničem po Slovaški
Slovenija proti Slovaški upravičila vlogo favorita
Slovenija gladko opravila s Slovaško
Pogovor z Borisom Deničem po Slovaški