Slovenci so znali odgovoriti na grobo igro Tunizije. Na črti se je znova dobro boril Matej Gaber. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so znali odgovoriti na grobo igro Tunizije. Na črti se je znova dobro boril Matej Gaber. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Janc
Blaž Janc je na obeh tekmah skupaj zabil 12 golov, s čimer je bil najboljši strelec reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Selektor Veselin Vujović bo moral v ponedeljek izmed 19 rokometašev določiti reprezentanco 15, kasneje pa še dve rezervi. To bo zanj težka naloga, pravi, saj se vsi zelo trudijo. Napovedal je, da bo dal prednost univerzalnim igralcem pred specialisti. Foto: www.alesfevzer.com
Vujović ni zadovoljen z novimi pravili
Rokometaši s +15 odpravili Tunizijo
Slovenci znova ugnali Tunizijce

Slovenci so v lepem ambientu dvorane Polaj v Trbovljah, kjer se je v nedeljskem poznem popoldnevu zbralo približno 1.000 gledalcev, premagali Tunizijo z 39:24 in ji tako zadali enega najhujših porazov v zadnjih letih. Tunizijci, afriški podprvaki in prav tako udeleženci olimpijskih iger v Riu de Janeiru, so se v nemoči že v prvem polčasu zatekli h grobi igri in prekrškom, tako da je bilo srečanje nekajkrat na robu incidenta.
Vujović: Naj nam dajo kar zlato
A na slovensko srečo se je končalo brez poškodb in z visoko zmago, kar je lepa popotnica pred nadaljevanjem priprav za olimpijski turnir. "Odigrali smo izjemno motivirano, fantje se borijo za vsak centimeter. Zadovoljen sem, v drugem polčasu smo prejeli nekaj več golov, kot bi jaz želel. A takšna je bila pač tekma. Bilo je polno vsega, tudi nervoze. Videli ste, kako igrajo Tunizijci. Če se jim umakneš, te 'pregazijo'. Mi smo se za razliko od njih pretepali in igrali rokomet, medtem ko so se oni prišli le pretepat. Presenečen sem nad njihovim vedenjem. Menijo, da so resna reprezentanca. Njihov trener meni, da bodo igrali za medaljo. No, potem jaz lahko rečem, naj nam dajo kar zlato. Kakor koli, malo so bili že v soboto razočarani. Tunizijci namreč priznavajo samo Francoze, Špance, Nemce in Dance, za vse druge iz Evrope pa menijo, da so oni boljši. Mislim pa, da so se po teh dveh tekmah naučili lepo število imen naših igralcev. Pokazali smo močno obrambo evropske ravni. Ne spominjam se, kdaj je Tunizijo kdo v zadnjih 20, 30 letih premagal s tolikšno razliko. V olimpijskih kvalifikacijah so, denimo, izločili Makedonce. A kljub tej predstavi še nisem zadovoljen. Imamo še veliko prostora za napredek. Če smo bili v soboto na 40 odstotkih, smo bili tokrat na 45," je razmišljal Vujović.
Težka naloga: Določiti spisek 15
In dodal: "Tekma mi je dala po eni strani zadovoljstvo, po drugi pa otežila delo, saj moram že v kratkem Mednarodnemu olimpijskemu komiteju poslati spisek 15 igralcev, na katere računam, pozneje pa še dve rezervi. Ni mi lahko."

Kavtičnik: Počasi, po pameti, skoncentrirano naprej
Vid Kavtičnik je eden najizkušenejših v slovenski reprezentanci. Po tekmi je povedal: "Čeprav je bilo srečanje grobo, smo dobro odigrali. Ne vem, kaj so iskali s temi prekrški. Kakovost smo dokazali tudi na tak način, da smo ostali mirni. Odigrali smo čvrsto, a tudi pokazali dober rokomet. Zasluženo smo zmagali. Moram priznati, da smo utrujeni. Tako v soboto kot tudi v nedeljo smo imeli pred tekmo težka treninga. Tako na treningih kot tudi na tekmah je treba dati vse od sebe, nato pa se v prostem času regenerirati, da bomo vzdržali vse napore. Upam, da bomo napredovali vsak dan, da bomo še dvignili formo. Počasi, po pameti, skoncentrirano naprej. Upam, da ne bo poškodb in da bomo šli v polni postavi v Rio. Že uvrstitev na OI je nekaj ekstremno velikega, zdaj pa bomo izzvali srečo še v Braziliji."
Dolenec: Večje motivacije, kot so OI, ne more biti
Jure Dolenec je vesel, ker Slovenija zmaguje, a se zaveda, da štejejo le zmage v Braziliji. "Zagotovo je lažje delati naprej, ko zmaguješ. A ti dve tekmi sta bili malo specifični. Sploh ta druga. Mislim, da so se Tunizicji prišli bolj pretepat kot igrat rokomet. Mi smo bili na to pripravljeni, odgovorili smo s pravo mero in jim zadali enega hujših porazov v zadnjem času. Moramo namreč vedeti, da so oni vseeno resna reprezentanca. S prikazanim smo zadovoljni, a do Ria bo treba še kar nekaj dodelati. Predvsem pa gre za to, da smo izkusili rokomet, ki ga goji tudi Egipt, in smo na ta način bolje pripravljeni na prvo tekmo. Vsake priprave so težke, sploh prvi tedni, ki so namenjeni kondiciji. Ko se vrne žoga, je lažje. Sicer pa smo vsi profesionalci. Čeprav je poletje, vsi dajemo vse od sebe. Večje motivacije, kot so olimpijske igre, pač ne more biti. Za večino od nas je to največji turnir v življenju."
Bezjak: Vidi se, da imamo moč
Marko Bezjak je bil s petimi zadetki drugi najboljši strelec slovenske reprezentance. "Vidi se, da smo dobro delali. Malo smo še utrujeni, a mislim, da se je na teh dveh tekmah videlo, da imamo moč, da lahko hitro igramo, hitro tečemo. Mislim, da smo za ta del priprav tudi po rokometni plati dobro odigrali. Do zdaj smo napravili mogoče štiri prave rokometne treninge. Ko bo žoga še malo bolj v rokah, ko bo šla še hitreje v napadu, ko bomo imeli še lažje noge v obrambi in se bomo hitreje gibali, bo vse skupaj videti še bolje. Kakor koli, pozabiti moramo ti dve tekmi. Vemo, kje smo. Še naprej moramo delati trdo teh 11, 12 dni, nato pa na olimpijskih igrah pokazati, da smo iz praveg testa," je sklenil Bezjak.
Marguč: Mogoče prehitro igramo predobro
Tudi desno krilo Gašper Marguč je z dozdajšnjim potekom priprav zadovoljen: "Mogoče lahko prehitro igramo predobro. A smo veseli, da je tako. Zagotovo je še nekaj časa za napredek. Tekma je bila v prvem polčasu na robu incidenta. Smo se kar malo bali, da se ne bi kdo poškodoval. Motivacije ne manjka, Tudi o utrujenosti ne razmišljaš. Trenirali smo, čeprav smo imeli tekmo. Tunizijci so imeli v zadnjih štirih dneh en trening, mi pa treniramo vsak dan. Delamo torej še malo intenzivneje kot oni, kar se je pokazalo tudi na igrišču."
V petek v Kopru s Hrvati
Glede na prikazano, Slovenci lahko z optimizmom nadaljujejo priprave. Do torka bodo še v Zrečah, nato pa se po dnevu počitka zberejo na Kozini. Dan pozneje, to je v petek, 22., jih v Kopru (18.00) čaka težji nasprotnik - Hrvaška.

Aleš Vozel, @vozela1

Vujović ni zadovoljen z novimi pravili
Rokometaši s +15 odpravili Tunizijo
Slovenci znova ugnali Tunizijce