Mateja Gabra in Uroša Bundala v obrambi spet čaka težko delo. Foto: www.alesfevzer.com
Mateja Gabra in Uroša Bundala v obrambi spet čaka težko delo. Foto: www.alesfevzer.com
Pred rokometaši v Katarju še dve tekmi

To bo že osma tekma v 14 dneh za slovenske fante, a steber slovenske obrambe Matej Gaber pravi, da rahla utrujenost ne sme biti alibi. "Imamo rotacijo, dve skorajda enakovredni reprezentanci, tako da smo zagotovo bolj spočiti kot druge reprezentance," ocenjuje Gaber.

Zbrano v obrambi za čim več lahkih golov iz "konter"
Danska je trd oreh, ki ga Sloveniji v zadnjih letih na velikih tekmovanjih ni uspelo streti. "Ogledali smo si video, vrtijo dve akciji skozi celotno tekmo, a kljub temu pridejo do rešitev. Zato bomo morali biti v obrambi maksimalno zbrani, da jim čim več akcij preprečimo in da pridemo do lahkih zadetkov. Pred prvenstvom smo si zadali za cilj preboj med osem najboljših, a vsak si želi stopničko višje - zakaj ne bi bili peti," napoveduje Gorenjec.

Slovenija kot osma v kvalifikacije za OI?
Slovenija bi v primeru zmage v soboto igrala za peto mesto z zmagovalcem dvoboja med Nemčijo in Hrvaško, v nasprotnem primeru pa za sedmo s poražencem iz tega obračuna. Spomnimo, svetovni prvak se neposredno uvrsti na olimpijske igre v Rio de Janeiro leta 2016, medtem ko bodo reprezentance od drugega do sedmega mesta aprila naslednje leto igrale kvalifikacije. A četudi Slovenci na koncu osvojijo osmo mesto, obstaja 90-odsotna verjetnost, da bo tudi Slovenija igrala v kvalifikacijah. To se bo zgodilo, če kateri od preostalih sedmih četrtfinalistov, to so Francija, Španija, Poljska, Hrvaška, Danska, Nemčija ali Katar, osvoji naslov evropskega oziroma azijskega prvaka. V tem primeru bi se kot celinski prvak neposredno uvrstil na olimpijske igre, s čimer pa bi se sprostilo še kvalifikacijsko mesto za osmega s svetovnega prvenstva. Ker obstaja velika verjetnost, da bo vsaj eden od omenjene sedmerice januarja 2016 postal prvak svoje celine, je praktično tudi osmi s svetovnega prvenstva v Katarju že v kvalifikacijah. Osmi bi brez boja za olimpijske igre ostal le, če bi na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2016 prvak postala na primer Švedska, Islandija ali Rusija, na azijskem prvenstvu v Katarju pa na primer Južna Koreja ali Bahrajn. A glede na trenutno razmerje moči so možnosti za takšna scenarija majhne.

SVETOVNO PRVENSTVO V KATARJU

Za razvrstitev od 5. do 8. mesta

Danes ob 14.00:
HRVAŠKA - NEMČIJA

Ob 16.30:
DANSKA - SLOVENIJA

POLFINALE

Petek ob 16.30:
KATAR - POLJSKA

Ob 19.00:
FRANCIJA - ŠPANIJA

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1

Pred rokometaši v Katarju še dve tekmi