Slovenski rokometaši so po četrtem mestu na prejšnjem prvenstvu v Španiji iz Katarja vračajo z osmim mestom. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski rokometaši so po četrtem mestu na prejšnjem prvenstvu v Španiji iz Katarja vračajo z osmim mestom. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Natek
Jure Natek je bil daleč najbolj razigran pri Sloveniji. Tekmo je končal z devetimi zadetki. Foto: www.alesfevzer.com
Uwe Gensheimer
Uwe Gensheimer je bil za slovensko obrambo nerešljiva uganka. Foto: EPA
Poraz in 8. mesto SP-ja za slovo od Katarja
Skube po porazu proti Nemcem

V dodatne kvalifikacije za nastop v Riu 2016 potuje prvih sedem reprezentanc. Slovenija, ki si je uvrstitev v kvalifikacije zastavila za cilj, je za zdaj v čakalnici. Obstaja pa velika verjetnost, da bo na tem turnirju nastopila. V tem primeru mora postati eden izmed četrtfinalistov evropski ali azijski prvak (Katar), za kar obstaja precejšnja verjetnost. Prvenstvo je Slovenija končala s tremi zaporednimi porazi, potem ko je v četrtfinalu izgubila s Francijo in nato v razvrstitvi od petega do osmega mesta še z Dansko in Nemčijo. Prvenstvo je sicer zaključila s štirimi zmagami in petimi porazi.

Proti Nemčiji brez Zormana
Varovanci Borisa Denića znova niso navdušili z igro. Tokrat so nastopili brez kapetana Uroša Zormana, ki ima težave z zadnjo stegensko mišico, in Davida Špilerja. Po dobrem začetku so hitro zapravili prednost, na začetku drugega polčasa pa so znova prišle tiste črne minute in prav tako hitro so dopustili nasprotniku, da si je priigral zadostno zalogo prednosti, ki je zadostovala za končno sedmo mesto.

Slovenski rokometaši so dobro začeli tekmo, bili uspešni v obrambi, kjer sta se izkazala Matej Gaber ter Uroš Bundalo, v napadu pa je igro vodil Marko Bezjak, ki je sicer igral praktično vse srečanje; po 13 minutah so naši vodili s 7:4. V nadaljevanju so Nemci s potrpežljivo igro v napadu in menjavo vratarja hitro ujeli priključek. Izenačili so na 7:7, ko so v dobri minuti dali kar tri gole, in z igralcem manj ob zadetkih Uweja Gensheimerja celo povedli za dva gola (11:9). Slovenija je izenačila, a dve minuti pred koncem je bila razlika znova dva zadetka v nemško korist. Za izid polčasa (16:14) je s črte zadel krožni napadalec Patrick Wiencek, na drugi strani pa je z razdalje zgrešil Luka Žvižej.

Gensheimer zabil 13 golov
Nemci so kmalu po prihodu iz slačilnic prevzeli pobudo. Po osmih minutah igre je najprej zadel Stefan Kneer, sledila je obramba razpoloženega Silvia Heinevetterja, nato pa še zadetek izvrstnega Gensheimerja, ki je polnil slovensko mrežo z levega krila. Slovenska obramba 5:1 je naredila preveč napak, da bi lahko preobrnili izid. Nemci so bili odlični v protinapadu in po že desetem golu Gensheimerja je Denić posredoval z minuto odmora.

V 44. minuti je Slovenija ostala brez Luke Žvižeja, ki je nespretno za roko potegnil Martina Strobela, ko je ta poskusil s strelom z devetih metrov, in si prislužil neposredno izključitev z rdečim kartonom. Zaradi Špilerjeve poškodbe je tako mesto na desnem krilu zasedel Klemen Cehte. Nemci so izkoristili prednost igralca več in povedli za šest. Nekajkrat so nato Slovenci še imeli priložnost za priključek na -4, a so bili neuspešni. Ob koncu srečanja so potem zaigrali bolje, a je za kaj več zmanjkalo časa. Jure Natek je na koncu zadel za -3. Natek je bil z devetimi goli prvi slovenski strelec, v nemški izbrani vrsti pa je s 13 blestel Gensheimer.


SP v rokometu, Katar

Za 7. mesto:
NEMČIJA - SLOVENIJA 30:27 (16:14)

Gensheimer 13 (4)  Natek     9    
Wiencek     4      Gajić     3 (2)
Groetzki    3      Skube     3    
Böhm        2      M. Žvižej 3    
Strobel     2      Bezjak    2    
Schöngarth  2      Cehte     2    
Drux        1      Kavtičnik 2    
Kneer       1      L. Žvižej 2    
Sellin      1 (1)  Bundalo   1    
Weinhold    1                     

Sedemmetrovke: 7/5; 2/2
Izključitve: 6 min; 8 min
Rdeč karton: L. Žvižej 44.
1.000 gledalcev

Za 5. mesto:
HRVAŠKA - DANSKA 24:28 (11:15)
Duvnjak, Stepančić in Slišković po 4; Hansen 8, Christiansen 6, Lindberg 5.

Poraz in 8. mesto SP-ja za slovo od Katarja
Skube po porazu proti Nemcem