Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen vsako leto podeli naziv naj javno stranišče. Člani komisije so med letom prevozili 4.270 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na 149 lokacijah. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 85 občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Prve tri nagrajene  občine. Foto: Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen
Prve tri nagrajene občine. Foto: Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen

Več kot polovica občin nima javnih stranišč
Namen akcije je ozaveščanje javnosti o težavah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki morajo stranišča pogosto obiskovati. Hkrati želi društvo spodbuditi občine in druge javne institucije k razmisleku o čistih in primerno urejenih straniščih, ki so pomembna tudi za širšo javnost.

In njihov namen je bil, kot kaže, dosežen. Predsednica ocenjevalne komisije Petra Leskovšek Lasetzky namreč ugotavlja, da so lani dobro uvrščene občine še izboljšale svoje ocene in se približale najvišji mogoči oceni 5.

"Seveda pa smo še vedno zaskrbljeni nad podatkom, da kar 44 občin od 85 nima javnih stranišč. Tem bomo tudi letos za spodbudo pri gradnji podelili zidak," je navedla.

Društvo, ki deluje od leta 2004 in ima več kot 1.660 članov, si namreč želi, da bi javna stranišča imela vsaka občina v Sloveniji in da bi bila ta urejena in lepo vzdrževana.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letos je kar nekaj občin napredovalo po lestvici. Te občine so Ajdovščina, Radovljica, Izola in Maribor. Po lestvici pa sta močno padli občini Brežice in Gornja Radgona. Petra Leskovšek Lasetzky sicer ugotavlja, da so razlike med občinami zelo majhne.

Med ocenjenimi bencinskimi servisi pa ima najlepše urejeno stranišče Petrolov servis Grabonoš proti Mariboru, najslabše pa Petrolov servis Mokrice na dolenjski avtocesti proti Ljubljani.