Za šest otrok je bilo okuženo mleko usodno. Foto: EPA
Za šest otrok je bilo okuženo mleko usodno. Foto: EPA

Dvema osumljencema sodijo v Šijiadžuangu, kraju, kjer ima sedež podjetje Sanlu Group, ki je okuženo mleko prodajalo. Eden izmed dvojice naj bi proizvedel in drugemu prodal več kot 600 ton melamina, strupene kemične snovi, ki jo uporabljajo za izdelavo plastičnih stolov, a je tudi pogosto uporabljen za prirejanje testov hranljivosti prehranskih izdelkov.

Zbiralci mleka so potem preprodali okoli 230 ton večjim zbiralcem mleka. "Nekateri zbiralci mleka so melamin dodali k surovemu mleku in ga potem prodali podjetju Sanlu Group, ki je največji državni center za zbiranje mleka," je zapisala tiskovna agencija Šinhua.

Potem ko so odgovorni več mesecev poskušali prikriti obstoj okuženega mleka, je septembra podjetje Sanlu priznalo, da so prodajali z melaminom okuženo mleko v prahu, zaradi česar so imeli številni otroci ledvične kamne in druge zdravstvene težave. Za šest otrok so bile zdravstvene težave usodne, skupaj pa je zaradi okuženega mleka zbolelo kar 294.000 otrok. Sanlu je 12. septembra ustavil proizvodnjo in naznanil stečaj.

Škandal z okuženim mlekom je povzročil preplah tudi drugod po svetu, saj so kitajsko mleko izvažali tudi v številne druge države.

K. T