Svojci mornarjev so žalostni in jezni, ker so jih oblasti o nesreči obvestile tako pozno. Foto: Reuters
Svojci mornarjev so žalostni in jezni, ker so jih oblasti o nesreči obvestile tako pozno. Foto: Reuters
Reševalna akcija podmornice končana

"Kljub ogromnemu trudu nam ni uspelo najti podmornice. Preteklo je dvakrat več časa, kot bi po naših predvidevanjih lahko posadka preživela pod morjem. Podmornica ARA San Juan je imela namreč na krovu zaloge kisika, s katerimi bi lahko preživeli okoli teden dni, zato upanja, da je kdo preživel, ni več," je sporočil predstavnik mornarice Enrique Balbi in dodal, da bodo zdaj skušali najti razbitine podmornice.

Iskalna akcija, v kateri sodeluje več plovil in druge podmornice, se bo tako usmerila na iskanje razbitin na morskem dnu na območju, na katerem je podmornica izginila. Morje je na tem območju globoko okoli 500 metrov. V iskanju sodeluje več kot deset držav in skupno več kot 4.000 ljudi.

Iz Ushuaie v Mar del Plato
Podmornica ARA San Juan s 44 mornarji na krovu je izginila 15. novembra. Pogrešana dizelska podmornica se je vračala z rutinske misije iz Ushuaie na skrajnem jugu Argentine v mornariško oporišče Mar del Plata. Izdelana je bila leta 1983 v Nemčiji. Dolga je 66 metrov, doseže hitrost do 45 kilometrov na uro, njen doseg pa je 22.224 kilometrov.

Zadnje sporočilo s podmornice se je pred prekinitvijo radijske povezave nanašalo na kratek stik, ki ga je povzročil vdor morske vode v prezračevalni sistem. Takrat so vodstvu podmornice naročili, naj se po najkrajši poti vrne v oporišče v Mar del Plati, a se je za plovilom nato izgubila vsaka sled.

Osem dni po izginotju je Organizacija za prepoved jedrskega orožja, ki ima sedež na Dunaju, sporočila, da je nekaj ur po zadnjem stiku s podmornico na tistem območju zaznala močno eksplozijo oziroma "zvočno vodno anomalijo".

Argentinski predsednik Mauricio Macri je zaradi izginotja podmornice, na kateri je bilo 43 mornarjev in ena mornarka, odredil preiskavo.

Reševalna akcija podmornice končana