"Obstaja bojazen, da bo IS želel ustvariti islamski kalifat na jugu Filipinov," meni avstralska ministrica za zunanje zadeve Julie Bishop. Foto: Reuters
IS
Avstralija je zaskrbljena, da bo kalifat ustanovljen tudi na Filipinih. Foto: Reuters

Ministrica, ki se je vrnila iz ZDA, kjer je sodelovala v pogovorih koalicije proti IS-ju, je dejala, da se oblasti bojijo vrnitve okoli 600 tujih borcev, ki so preživeli boje v Siriji in Iraku, poroča Guardian. "Obstaja bojazen, da bo IS želel ustvariti islamski kalifat na jugu Filipinov," je za avstralsko televizijo Sky News dejala v nedeljo.

Kot je dejala Julie Bishop, je IS vodjo teroristične skupine v Filipinih Abu Sajaf pred kratkim razglasil za emirja oziroma voditelja. "To prinaša grožnjo prav pred naš prag," je dejala.

Glavni cilj Avstralije v boju proti IS-ju je po besedah ministrice preprečiti, da se po njenem porazu pojavi podobna skupina. "Ne želimo, da se to pojavi kjer koli drugje na svetu, sicer bomo čez nekaj let na primer govorili o tem, kako premagati kalifat na jugu Filipinov," je dejala za Sky News.

Po njenih besedah Avstralija tesno sodeluje z Indonezijo, Malezijo in Filipini, saj naj bi veliko džihadistov prihajalo iz teh držav.

Avstralija z okoli 1.000 vojaki proti IS-ju
Glede vpletenosti Avstralije v boje proti IS-ju na Bližnjem vzhodu je ministrica dejala, da je tam okoli 1.000 pripadnikov avstralske vojske, ki sodelujejo v zračnih napadih. Kot je dejala, je Avstralija sodelovala v okoli 2.000 napadih v Siriji.

ZDA Avstralije niso pozvale k večji udeležbi v boju proti IS-ju, če pa bi jo, bi v Canberri o tem premislili, je še dejala Julie Bishop. ZDA po njenih besedah namreč k večji vpletenosti bolj pozivajo bližnjevzhodne in zalivske države, saj da tem državam neposredno koristi boj proti džihadistom.