Mladić je na begu že več kot 15 let, vmes pa naj bi ga videvali v Beogradu, Moskvi in Solunu. Foto: Reuters
Mladić je na begu že več kot 15 let, vmes pa naj bi ga videvali v Beogradu, Moskvi in Solunu. Foto: Reuters
Serge Brammertz
Brammertz je zadovoljen, da je Srbija preoblikovala enoto za vojne zločine, in zdaj pričakuje večjo učinkovitost policije. Foto: EPA
Haag čaka na Mladića

Srbija "lahko in mora storiti več" za prijetje zadnjih dveh haaških obtožencev, ki sta še na begu, Ratka Mladića in Gorana Hadžića, je med obiskom v Beogradu dejal Serge Brammertz, ki je med dvodnevnimi pogovori s predstavniki srbskih oblasti večkrat ponovil, da prijetje haaških ubežnikov nima alternative.

"Glavno vprašanje, o katerem smo govorili, je, da Mladić in Hadžić še nista aretirana. Menimo, da Srbija lahko in mora storiti več. Večkrat sem dejal, da prijetje ubežnikov nima alternative," je dejal glavni haaški tožilec, ki se je srečal tudi s srbskim predsednikom Borisom Tadićem.

Brammertz je pojasnil, da še vedno velja delovna hipoteza, da se nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov in nekdanji vodja Srbov na Hrvaškem skrivata v Srbiji, vendar pa to ne izključuje drugih možnosti. Kljub temu je nedvomno, da je ključ za njuno prijetje v Beogradu, je zatrdil.

Ta stališča do sodelovanja Beograda s haaškim sodiščem se bodo odražala v poročilu, ki ga bo prihodnji torek Bramertz predložil Varnostnemu svetu ZN-a, kar bo tudi njegovo zadnje poročilo, preden bo Evropska komisija 12. oktobra odločala o morebitni dodelitvi statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji Srbiji.

Tadić je zatrdil, da bodo nadaljevali iskanje obeh ubežnikov, dokler jih ne bodo našli in izročili haaškemu sodišču. Po njegovih besedah se oblasti v Beogradu vedejo, kot da se skrivata v Srbiji, če pa ni tako, bo pomagal odkriti njuna skrivališča.

Ali je Mladić v okolici Beograda?
Glede primera bin Laden in vprašanja, ali se lahko Srbija česa nauči pri tem, je Brammertz dejal, da to kaže na to, da begunci niso vedno v posebno odročnih skrivališčih.

"To pomeni, da se človek včasih skriva na kraju, kjer si ne bi mislili, da se skriva," je pojasnil glavni haaški tožilec.

Srbski predsednik po drugi strani meni, da primer ubitega vodje Al Kaide kaže na to, kako težko je odkriti izkušene begunce. "Lokacijo bin Ladna je bilo zelo težko odkriti. Take lokacije ni lahko odkriti, če vemo, da gre za izkušene ljudi, ki se jih išče," je dejal Tadić in dodal, da zato pričakujejo razumevanje.

Poznavalci menijo, da se Mladić skriva v Srbiji, verjetno v bližini Beograda, pri čemer ima podporo skupine nekdanjih ali trenutnih pripadnikov srbske vojske. Vsa ta leta bi se lahko skrival v neimenovanih obsežnih kompleksih še iz časov nekdanje Jugoslavije.

Haag čaka na Mladića