Jo Cox je veljala za zelo priljubljeno in bistro poslanko, ki so ji napovedovali še lepo politično kariero. Foto: EPA
Jo Cox je veljala za zelo priljubljeno in bistro poslanko, ki so ji napovedovali še lepo politično kariero. Foto: EPA
Coxova (na fotografiji s soprogom in hčerkama) je aktivno sodelovala v kampanji za obstanek Velike Britanije v Evropski uniji. Foto: Reuters
Umor se je zgodil pred knjižnjico, kjer je Coxova v zadnjih dneh vodila kampanjo proti izstopu iz EU. Foto: Reuters
Cerkev svetega Petra v Bristallu je bila polna. Foto: Reuters
Na Otoku žalujejo za ubito poslanko
Velika Britanija v šoku po umoru poslanke

Policisti so storilca prijeli, kot poročajo britanski mediji, naj bi bil njegov motiv politični, s čimer je 41-letna Coxova postala prva umorjena poslanka v 26 letih - zadnji umor namreč sega v leto 1990, ko je Irska republikanska armada (IRA) izvedla atentat na poslanca Iana Gowa. Yorkshirska policija sicer za zdaj še ne želi ugibati o motivu, čeprav je storilec, 52-letni Tommy Mair, znan privrženec skrajnodesničarskih skupin.

Kot je danes sporočila organizacija za varstvo človekovih pravic Southern Poverty Law Centre, je Mair vnet privrženec neonacistične skupine iz ZDA, ima "dolgo zgodovino belega nacionalizma" in je že več deset let podpornik Nacionalnega zavezništva v ZDA (NA), ki je bila nekdaj glavna organizacija neonacistov v ZDA.

Skupina NA se zavzema za vzpostavitev bele domovine in iztrebljenje Judov, Mair pa naj bi za publikacije NA-ja zapravil najmanj 600 dolarjev. Med njimi je bil tudi priročnik, kako si sestaviti pištolo iz vsakdanjih materialov. Mair je bil naročen tudi na južnoafriško revijo S.A. Patriot, ki jo izdaja skupina, ki se zavzema za ponovno uvedbo apartheida. Brat osumljenega, Scott Mair, je sicer za Daily Telegraph povedal, da Thomas "ni nasilen in sploh ne tako političen". Povedal je sicer, da je imel psihične težave, a da se je zdravil.

Očividci poročajo, da je Mair planil nad Coxovo z besedami "Britain First" ("Britanija na prvem mestu"), kar bi se lahko nanašalo na suverenost Velike Britanije, zaradi česar nekateri že navajajo, da je Coxova umrla, ker je "verjela v britansko prihodnost v EU-ju". Na Otoku sicer obstaja tudi desna stranka z istim imenom (Britain First), ki zagovarja odhod Velike Britanije iz EU-ja in se odkrito ponaša s svojim sovraštvom do levousmerjenih politikov. Stranka je sicer napad že obsodila in zatrdila, da nima ničesar z umorom.

Referendumska kampanja prekinjena
Zastava na britanskem parlamentu je spuščena na polovico droga, premier David Cameron je dogodek označil za pretresljivega in dejal, da je prav, da v tem času obe strani začasno prekineta z referendumsko kampanjo, ki je bridka kot še nikdar.

Umorjeni poslanki, ki je veljala za vzhajajočo politično zvezdnico, se je v cerkvi v domačem Bristallu poklonilo na stotine ljudi. "Odrasla je v tej skupnosti, živela je v tej skupnosti, služila je tej skupnosti in na koncu je dala tudi svoje življenje za to skupnost," je med mašo v cerkvi svetega Petra dejal škof Huddersfielda, prečastiti Jonathan Gibbs.

Bdenje je potekalo tudi pred britanskim parlamentom, kjer je med drugimi spregovoril tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je Coxovo označil za "zelo ljubljeno kolegico". Cameron pa: "Smrt Jo Cox je tragedija. Bila je predana in skrbna poslanka." Coxovi se je poklonil tudi konservativni poslanec Andrew Mitchell, ki je s pokojnico ustanovil medstrankarsko parlamentarno skupino za Sirijo. "Jo je bila sila narave. Meter in pol velik skupek yorkshirske odločnosti in poguma, popolnoma predana pomoči sočloveku," je zapisal v Daily Telegraphu.

Prejela vrsto grozilnih pisem
Coxova je sodila med vplivne člane britanskega parlamenta, sodelovala je v posebni poslanski skupini za Palestino, Kašmir in Pakistan, bila je tudi članica društva Prijateljev Sirije, glasna zagovornica pravic sirskih beguncev in se je goreče bojevala, da bi vlada sprejela več prosilcev za azil.

Na oblasti se zdaj vrstijo tudi očitki, saj je prišlo na dan, da je Coxova v zadnjih mesecih prejela vrsto sovražne in grozilne pošte, na kar je bila policija opozorjena, a ni ukrepala.

Coxova, mati dveh majhnih punčk, je bila poročena z aktivistom Brendanom Coxom, družina pa je živela med njenim poslanskim domom in rečnim čolnom na Temzi. Po ženini smrti je Cox objavil pretresljivo izjavo za javnost, v kateri je zapisal, da Jo ne bi ničesar obžalovala glede svojega življenja, saj da je vsak dan živela v polni meri. "Danes je začetek novega poglavja v naših življenjih. Težjega, bolj bolečega, manj veselega, manj polnega ljubezni. Jo je verjela v boljši svet in zanj se je bojevala vsak dan svojega življenja z energijo in strastjo do življenja, ki bi večino ljudi izčrpali," je zapisal.

Ob tem je prisegel, da bo "delal proti sovraštvu, ki je ubilo njegovo ženo". "Zdaj bi si želela predvsem dve stvari - prvič, da sta najini ljubi hčerkici zasuti z ljubeznijo, in drugič, da se vsi povežemo v boju proti sovraštvu, ki jo je ubilo. Sovraštvo nima veroizpovedi, rase ali religije, samo strupeno je."

Na Otoku žalujejo za ubito poslanko
Velika Britanija v šoku po umoru poslanke