Filipinski predsednik Rodrigo Duterte (v sredini) je napovedal brezkompromisni obračun s kriminalci. Foto: Reuters
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte (v sredini) je napovedal brezkompromisni obračun s kriminalci. Foto: Reuters
Edgar Matobato
Edgar Matobato je močno obremenil Duterteja. Foto: Reuters

Incident naj bi se zgodil leta 1993, ko je bil Duterte predsednik mesta Davaa. Duterteja je pred senatno komisijo obtožil Edgar Matobato, nekdanji član Dutertejevega "voda smrti", ki naj bi v zadnjih 25 letih ubil 1.000 ljudi, večinoma kriminalcev, a tudi političnih nasprotnikov Duterteja.

Vanj je izpraznil dva okvira uzija
"Leta 1993 smo na cestni zapori ranili agenta ministrstva za pravosodje. Bil je še živ, ko je na kraj prišel Duterte z uzijem (izraelska polavtomatska puška, op. a.) in vanj izpraznil dva okvira nabojev," je dejal zdaj 57-letni Matobato in dodal, da se, odkar je Duterte postal predsednik, boji za svoje življenje.

Minister za pravosodje Vitaliano Aguirre je pričanje Matobata že označil za "laži in fabriciranje", medtem ko je Dutertejev govorec Martin Andanar pojasnil, da preiskave Dutertejevega županovanja niso ugotovile ničesar.

Od junija ubitih 3.000 preprodajalcev mamil
Duterte je junija zmagal na predsedniških volitvah z obljubo, da bo pobil kriminalce, tako kot jih je kot župan Davaa. Od njegove izvolitve je bilo tako v policijskih akcijah ubitih že več kot 3.000 preprodajalcev mamil. Iz mednarodne skupnosti so medtem prišle tudi opozorila zaradi kršenja človekovih pravic, a jih je Duterte zavrnil, pri tem pa generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna označil za "bedaka", ameriškega predsednika Baracka Obamo pa celo za "sina vlačuge". Pozneje je sicer izpad obžaloval.