Kosovski Srbi odločno protestirajo proti odločitvi Prištine. Foto: EPA
Kosovski Srbi odločno protestirajo proti odločitvi Prištine. Foto: EPA
Priština je zvišala carine za Srbijo in BiH na 100 odstotkov. Foto: EPA

Po odločitvi kosovskih oblasti o velikem zvišanju carin na blago iz Srbije ter Bosne in Hercegovine se je odnos med Prištino in severnim delom Kosova dodatno zaostril. Sodišča na severu Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, so prenehala delati. Prav tako so se lokalne skupščine v vseh štirih občinah na severu Kosova odločile za prekinitev komunikacij z uradno Prištino.

Ukrep bo veljal do umika odločitve o uvedbi 100-odstotnih carin na uvoz srbskega blaga, so odločile skupščine občin v skupni izjavi. Župan večinsko srbske severne Mitrovice Goran Rakić je na izredni seji lokalne skupščine potrdil, da je odstopil zaradi zvišanja carin in petkove operacije kosovskih policijskih sil, v kateri so aretirali tri kosovske Srbe, osumljene vpletenosti v umor zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića, in še enega kosovskega Srba zaradi oviranja policijske operacije. Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja letos z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici.

Odstop utemeljili z diskriminatorno politiko vlade
Župani vseh štirih občin so po poročanju srbskih medijev svoj odstop utemeljili z diskriminatorno politiko kosovske vlade. V Mitrovici so nato kosovski Srbi danes pripravili miren protest, na katerem so sporočili, da ne bodo dovolili, da bi jih Priština s svojimi diskriminatornimi ukrepi prisilila v odhod. Sporočili so tudi, da bodo samo enotni obstali in ostali na Kosovu. Od Prištine zahtevajo, da odpravi carine na srbsko blago in da izpustijo v petek prijete Srbe, poroča Tanjug.

Kosovska vlada je v sredo sprejela odločitev o povišanju carin na blago iz Srbije in BiH-a na 100 odstotkov. Zaradi te odločitve je bil dejansko prekinjen uvoza iz obeh držav. Po navedbah direktorja kosovske carine Adriatika Stavilecija sta v sredo srbsko-kosovsko mejo prečkala zgolj dva tovornjaka. Predtem jih je bilo običajno od 70 do 100.