Posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar na sestanku s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom. Foto: Reuters
Posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar na sestanku s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom. Foto: Reuters

"Daytonski sporazum, pa tudi vse zakone, ki jih je parlament Bosne in Hercegovine sprejel po letu 1995, je treba spoštovati, pri čemer bodo ZDA dosledno vztrajale," je bil v Sarajevu jasen posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar.

Na dvodnevnem obisku v BiH-u se je Escobar ločeno sešel s tremi člani predsedstva BiH-a. Hrvaškemu članu in predsedujočemu predsedstva Željku Komšiću je po srečanju dejal, da sankcij niso omenjali, so pa poudarjali pomen ohranjanja miru in spoštovanja ustave.

"Spodbudno je sporočilo Escobarja, da ne bo vojne, hkrati pa je spomnil, da se vsega, kar je daytonski sporazum, ne more spreminjati brez soglasja ZDA," je povedal Komšić.

Spoštovanje daytonskega sporazuma pomeni tudi spoštovanje vseh zakonov, ki jih je parlament sprejel po koncu vojne in ki jih skuša izpodbijati srbski član predsedstva BiH-a Milorad Dodik, je dodal Komšić.

Nadzor ZDA ostaja

Schmidtovo prvo poročilo o razmerah v BiH razburja

Escobar je na srečanju še zagotovil, da bodo ZDA pazile, da ne bodo ogrozile ničesar, kar je opredeljeno z daytonskim sporazumom, to velja tudi za meje v regiji, je še povedal Komšić. Posebni ameriški odposlanec je po Komšićevih besedah prepričan, da Srbija ne bo podpirala ali spremljala uresničevanja načrtov, o katerih govori Dodik.

Bošnjaški član predsedstva BiH-a Šefik Džaferović pa je po pogovoru dejal, da mu je Escobar zagotovil, da nihče nima pravice enostransko odstopiti od že izvedenih reform. Poudaril je tudi, da Escobar vztraja pri nujnosti čimprejšnjega vstopa držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo ter pri krepitvi regionalnega sodelovanja.

ZDA: daytonski sporazum je treba spoštovati

Dodik nekoliko popustil

Sorodna novica Valentin Inzko: Schmidt je želel s poročilom predvsem zbuditi mednarodno skupnost

Dodik pa je po srečanju z Escobarjem ocenil, da ZDA dopuščajo neko dinamiko glede daytonskega sporazuma. "Če želi ustavni BiH, ki ga predvideva daytonski sporazum, smo tukaj. Drugega BiH-a ne bomo imeli," je dejal Dodik. Zagotovil je še, da bodo nadaljevali svoje dejavnosti, kar je povedal tudi Escobarju. Je pa pustil odprto možnost za popravke svojih načrtov.

Na drugi strani je Escobar po srečanju z Dodikom ocenil, da je še možnost, da bo srbski član predsedstva opustil svoje načrte. Odprla naj bi se celo možnost umika vseh zakonov, ki naj bi oslabili institucije BiH-a.

Najnovejša kriza v BiH-u se zaostruje že nekaj mesecev, odkar je začel Dodik postopoma uresničevati načrt o de facto neodvisnosti Republike Srbske z razglašanjem nekaterih osrednjih državnih institucij, kot so vojska, pravosodni organi in carinska uprava, za nezakonite in nepristojne. Dodik je sicer že večkrat poudaril, da Republika Srbska ostaja zavezana ustavni ureditvi BiH-a, ki ga sestavljata dve entiteti in trije suvereni narodi, in da nima namena destabilizirati države.