Britanski študenti so ostro izrazili nasprotovanje zviševanju šolnin. Foto: EPA
Britanski študenti so ostro izrazili nasprotovanje zviševanju šolnin. Foto: EPA
London v znamenju protestov

Na ulicah britanske prestolnice se je zbralo več tisoč študentov in dijakov, ki pa jih je tokrat spremljalo več policistov kot pred dvema tednoma, ko policiji ni uspelo ohraniti razmer pod nadzorom.

A kljub okrepljenemu policijskemu spremstvu se je vseeno pojavilo nasilje, ko je skupina zamaskiranih študentov napadla policijsko vozilo, ga popisala z grafiti in nato še skušala prevrniti, pri čemer so razbili vetrobransko steklo, izpulili stranska ogledala in skakali po strehi vozila.

Preostali študenti so skušali ustaviti nasilneže v svojih vrstah in so obsodili nasilje ter vztrajali, da morajo protesti ostati mirni.

Clegg prelomil obljubo
Če so se pred dvema tednoma protestniki znesli nad sedežem vladajočih konservativcev, so zdaj za svojo tarčo izbrali sedež njihovih koalicijskih partnerjev liberalnih demokratov, ki so pred volitvami maja letos izrecno obljubili, da bodo ostro nasprotovali vsakršnemu poskusu zvišanja šolnin, a so nato prelomili svojo obljubo.

Vodji liberalnih demokratov Nicolasu Cleggu naj bi protestniki izročili pismo, v katerem ga pozivajo, da konservativcem umaknejo svojo podporo za varčevalne ukrepe na področju izobraževanja, sicer se bodo "spoprijeli z razočaranjem in jezo generacije, ki so jo izdali".

Clegg je bil tarča protestnikov že v torek zvečer, ko so protestniki med njegovim govorom v Londonu izobesili njegov portret in okoli njega namestili zanko.

Na protestih pred dvema tednoma so študentski protestniki razdejali sedež konservativne stranke v Londonu. Najprej je policija skušala preprečiti divjanje, a so jih jezni študenti preplavili in več tudi poškodovali.

London v znamenju protestov