Britanski premier je po besedah Matjaža Ambrožiča uporabil jezik, značilen za vojni čas in nagovore Winstona Churchila. Foto: EPA
Britanski premier je po besedah Matjaža Ambrožiča uporabil jezik, značilen za vojni čas in nagovore Winstona Churchila. Foto: EPA
Cameron na letni konferenci stranke

Cameron, ki je svoje strankarske kolege na kongresu v Birminghamu prvič nagovoril v vlogi premierja, je povedal, da vlada zaradi rekordnega javnega dolga, ki se je nakopičil med finančno krizo, nima druge izbire, kot da krči sredstva za drage programe, socialne izdatke in proračun ministrstev. Ob tem je izpostavil, da si bo prizadeval za pravičnost in da sredstev, ki zagotavljajo državno varnost, ne bo krčil.

"Varčevalni ukrepi neprijetni, a nujni"
Britanski premier je priznal, da petletni načrt, ki naj bi ga vlada v parlamentu predstavila še ta mesec, vsebuje nekatere neprijetne ukrepe in predvideva odpuščanja, a da bo z njim privarčevala 86 milijard funtov, kar je 98 milijard evrov. "Želim si, da bi obstajala druga pot. Želim si, da bi obstajala preprostejša pot. Vendar vam povem, da bolj odgovorne poti ni," je Cameron povedal delegatom na kongresu vladajoče konservativne stranke v Birminghamu.

Kot je poročal RTV-jev dopisnik iz Velike Britanije Matjaž Ambrožič, je britanski premier sodržavljane pozval k dejanjem, ki bi vzpodbudili tako imenovano veliko skupnost, v kateri bi vladala višja družbena zavest, vključujoč voluntarizem in prostovoljstvo.

Do leta 2015 Britanci iz Afganistana
Cameron je bil neomajen ob vprašanju sredstev namenjenih za obrambo, a je napovedal, da bodo britanski vojaki do leta 2015 zapustili Afganistan. "V petih letih bodo naše bojne enote zapustile Afganistan. Tam nismo, da bi zgradili popolno demokracijo. Nimamo sanjskih idej. Le nacionalno varnost - samo to," je poudaril in dodal: "Skoraj vse teroriste, ki so sodelovali v napadih 11. septembra, je usposobila Al Kaida v Afganistanu. Če bi državo zapustili jutri, bi se vadbišča vrnila, saj Afganistanci še niso sposobni zagotoviti varnosti v državi. A nikakor ne bomo tam ostalji dlje, kot bomo potrebni."

43-letni Cameron je maja letos postal najmlajši britanski premier v zadnjih 200 letih, vlado pa je sestavil skupaj z liberalnimi demokrati. Konservativci so se na oblast povzpeli po 13 letih vladavine laburistov, javnomnenjske raziskave pa so jim še vedno naklonjene.

Cameron na letni konferenci stranke