Jemenski protestniki so Salehu pokazali rdeči karton. Foto: Reuters
Jemenski protestniki so Salehu pokazali rdeči karton. Foto: Reuters
Maroko
Predvsem mladi Maročani zahtevajo izboljšanje razmer v državi, ne protestirajo pa proti kralju Mohamedu VI. Foto: Vid Žgajner

Notranji minister Taib Čerkaui je dejal, da so bili protesti večinoma mirni, med njimi in po njih pa so v Al Hoceimaju in drugih mestih sledila posamezna dejanja vandalizma in ropanja. Dodal je, da je bilo ranjenih 128 ljudi, med njimi 115 predstavnikov varnostnih sil.

Po protestih so aretirali 120 ljudi, mladoletne pa so že izpustili. Po besedah prič je policija proti protestnikom v Al Hoceimi uporabila solzivec, potem ko so sežgali pet avtomobilov in s kamni obmetavali policijsko postajo.

"Sežgana telesa petih ljudi so našli v eni izmed bank, v kateri so protestniki zanetili požar," je povedal Čerkaoi. Umrlih še niso identificirali, preiskava pa poteka, je še pojasnil. Protestniki zahtevajo politične reforme in omejitve pooblastil ter moči kralja Mohameda VI.

V Jemnu umrl protestnik
Protesti se nadaljujejo v Jemnu in Bahrajnu. V jemenski prestolnici Sana se je več tisoč ljudi, med katerimi so tudi študenti in opozicijski poslanci, pridružilo protestu v bližini univerze, na katerem zahtevajo odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki to zavrača. Protestnike, ki so na trgu v bližini univerzitetnega kampusa v Sani nosili transparente "Ljudje hočemo spremembe" in "Ljudje hočemo zrušiti režim", so obkrožile varnostne sile. Saleh, ki je na oblasti že od leta 1978, je dejal, da bo odstopil le, če ga bo v to prisilil izid na volitvah.

V mestu Aden na jugu Jemna pa so policisti danes streljali na protestnike. Pri tem so enega ubili in štiri ranili. V mestu je od 16. februarja umrlo že 12 protestnikov, več deset pa je bilo ranjenih.

Odpoved dirke v Bahrajnu
Protestniki se še naprej zbirajo tudi v Bahrajnu, kjer se opozicija pripravlja na pogovore z vlado o spremembah. V Bahrajnu so zaradi političnih nemirov odpovedali dirko formule ena za VN Bahrajna, ki bi morala potekati 13. marca.