Eksplozija je povsem razdejala prvo nadstropje bara Argana v Marakešu. Foto: EPA
Eksplozija je povsem razdejala prvo nadstropje bara Argana v Marakešu. Foto: EPA

Eksplozija je razdejala lokal, ki gleda na enega glavnih mestnih trgov Džama El Fna, kjer se običajno tare tujih turistov in uličnih prodajalcev.

Maroško notranje ministrstvo je sporočilo, da prvi izsledki preiskave kažejo, da je šlo za kriminalno dejanje. Ubitih je bilo 15 ljudi, medtem ko je bilo 20 ljudi ranjenih. Med ubitimi je 10 tujcev, od tega šest Francozov.

Tiskovni predstavnik tamkajšnjega guvernerja je dejal, da bi bila lahko eksplozija delo samomorilskega napadalca, k čemur se nagibajo tudi nekateri na notranjem ministrstvu.

Pred tem je eden izmed predstavnikov za agencijo Reuters povedal, da je najverjetneje razneslo plinsko jeklenko, ki jo je zajel ogenj.

Gospodarstvo bo trpelo
Oblasti niso pojasnile, ali za kriminalno dejanje sumijo islamske skrajneže, ki so zadnji napad izvedli leta 2003 v Casablanci, ko je bilo v samomorilskem napadu ubitih več kot 45 ljudi.

"Ljudje so panični. To je teroristično dejanje in bo prizadelo gospodarstvo ter oskrunilo podobo države. Domači vlagatelji prodajajo," je dogajanje komentiral zaposleni na tamkajšnji borzi, katere indeks je po napadu padel za 3,3 odstotka.

Napad bo zagotovo do neke prizadel turizem, ki je eden izmed glavnih virov prihodkov za Maroko. "Marakeš je glavna turistična destinacija v Maroku in bar Argana je eden izmed najbolj priljubljenih lokalov na trgu," je dejala Francozinja, ki ima v mestu restavracijo.

Tako kot druge države v arabskem svetu je bil tudi v preteklih tednih Maroko priča protestom, na katerih so od priljubljenega kralja Mohameda IV. zahtevali več političnih svoboščin.